Gazdaság

A spanyolokat is visszaminősítették

Visszaminősítette szerdán Spanyolországot a Standard & Poor's, ám a spanyol adósosztályzatok továbbra is a magasan elsőrendű befektetői kategóriában vannak.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja Londonban közölte: a hosszú futamú spanyol adóskockázati besorolás az eddigi “AA plusz”-ról egy fokozattal “AA”-ra változik a cég listáján, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Az S&P indoklása szerint a spanyol gazdaság várhatóan elhúzódó, gyenge növekedési időszak előtt áll, és ez gyengíti a spanyol költségvetési pozíciót is.

Spanyolország egy napon belül a harmadik euróövezeti tagállam, amelyet az S&P visszaminősít. A cég előző nap Görögország és Portugália adósosztályzatait rontotta, Görögország besorolásait a befektetői szint alá, spekulatív kategóriába süllyesztve.
Görögország az euróövezet első olyan tagállama, amelytől valamely hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású besorolást.

Közvetlen hatások

A spanyol szuverén adósságtörlesztési leállás ellen köthető ötéves lejáratú határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása 180 bázispontról 187 bázispontra emelkedett közvetlenül az S&P döntésének bejelentése után Londonban.

Eközben az euró 1,3131 dollárra, új egyéves mélypontra esett a kedd késő esti 1,3184 dollárról. Néhány perccel később valamelyest korrigált az euró, röviddel 17.50 óra előtt már 1,3194 dolláron állt.

Az arany ára idei csúcsra, 1175,30 dollárra emelkedett unciánként. A kőolaj ára csökkeni kezdett a hírre, a Brent ára 58 cent csökkenéssel 85,20 dolláron állt

A spanyol leminősítésre mínuszba került a New York-i értéktőzsde 30 vezető részvényének DJIA indexe az addigi közel fél százalékos plusz után.

Látszottak a bajok

Az Európai Unió nagy gazdaságai közül a spanyol az egyetlen, amelyik még nem tudott kikapaszkodni a recesszióból. A tavalyi negyedik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves szinten, és 3,1 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. A gazdasági teljesítmény így már megszakítás nélkül hét negyedéven keresztül csökkent Spanyolországban. 2009 egészében 3,6 százalékos volt a visszaesés, amihez fogható több mint ötven év nem volt az országban.

A Spanyol Nemzeti Bank március végén közölt konjunktúrajelentése szerint az uniós rekordokat döntögető munkanélküliséggel és elszabaduló költségvetési hiánnyal küzdő ország az idén sem jut túl a recesszión; a GDP 0,4 százalékkal csökken a válságos tavalyi évhez képest, és csak 2011-ben várható szerény – 0,8 százalékos – növekedés.

Sok a bizonytalanság

A kormány 2010-re 0,3 százalékos GDP-csökkenést, 2011-re 1,8 százalékos növekedést jósol. A madridi bank egy sor bizonytalansági tényezővel indokolja a kormányénál kevésbé derűlátó előrejelzést. Nem tudni, mikor talál magára az építőipar, amely korábban az idegenforgalom mellett a gazdaság motorja volt, nyáron áfaemelés következik, amely fékezheti a fogyasztást, és komoly kockázat a lakosság eladósodottsága is – írja elemzésében a bank.

A munkanélküliség tavaly uniós csúcsra, 20 százalék közelébe szökött fel, és az idei első negyedévben elérte a 20,5 százalékot a 40 millió lakosú országban, az úgynevezett nem teljesítő hitelek (NPL) aránya pedig 2010 elején meghaladta a spanyolországi bankok teljes hitelállományának 5 százalékát, ami 14 éves rekordot jelent.

Kétes társaság

Spanyolországot szakértők együtt emlegetik Görögországgal, Portugáliával, Olaszországgal, valamint Írországgal. A kezdőbetűkből képzett PIIGS-csoport tagjainak közös jellemzője a nagy államadósság és költségvetési hiány, amely akár az egész euróövezet stabilitását veszélyeztetheti.

Spanyolországban az államadósság viszonylag kezelhető mértékű, a GDP arányában 70 százalék körüli, de növekedési üteme gyors. A GDP-arányos költségvetési hiány tavaly 11,4 százalék volt. A kormány szándékai szerint 2013-ra az uniós szabályoknak megfelelő 3 százalék alá szorítják a deficitet egy több tízmilliárd eurós költségcsökkentő program révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik