Gazdaság

Csökkentést várnak a jegybanktól

Egybehangzóan kamatcsökkentést jósol a magyar jegybank Monetáris Tanácsának hétfői ülésére a londoni elemzői közösség, de az enyhítés mértékéről eltérőek az előrejelzések. Egyes citybeli elemzők a kedvező piaci hangulatra hivatkozva agresszív csökkentést sem zárnak ki, a többségi vélemény szerint azonban az MNB óvatos marad.

Ez utóbbiak közé tartozik az MTI által prognózisaikban szemlézett nagy londoni befektetési és elemző házak közül a JP Morgan, amely hétvégi előrejelzésében – a konszenzusnak megfelelően – a jelenlegi 8,00 százalékos kamatszint fél százalékpontos csökkentését valószínűsítette.

A cég londoni elemzői szerint a váratlanul alacsony augusztusi infláció és a júliusi kiskereskedelmi adatok jelzik a kereslet gyengeségét a végfogyasztás szintjén. Jóllehet a forint nem erősödött a legutóbbi monetáris tanácsi ülés óta, a mostani árfolyamszint körüli stabilizáció – a jelenlegi makroháttér ismeretében – elégséges lesz az újabb MNB-kamatcsökkentéshez – jósolják a JP Morgan szakértői. A ház szerint jövőre a jegybank 3 százalékos célja alá süllyed az infláció. A pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegénél 2010 első negyedére 6 százalékos MNB-alapkamatot várnak.

Bő mozgástér

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegénél is fél százalékpontos csökkentést jósoltak a hétvégén a hétfői MNB-ülésre, ugyancsak kiemelve a kiskereskedelmi forgalom júliusi rekord – 6,6 százalékos éves szintű – visszaesését, amelyet a ház az áfaemelésnek tulajdonít. A GS londoni elemzői megjegyzik ugyanakkor, hogy ennek az adóintézkedésnek az inflációs átszűrődő hatását a recesszió enyhítette, így az inflációs számok az utóbbi két hónapban az MNB által várt szint alatt voltak. A cég várakozása szerint az éves összevetésű magyarországi inflációs ütem 2010 közepére csökken a 3 százalékos célszint alá.

Mindez együtt „bőséges mozgásteret” ad a pénzügypolitikai enyhítéshez, és a Monetáris Tanács “galambjai” valószínűleg ismét nagyobb mértékű, 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést fognak szorgalmazni. Az augusztusi ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint azonban a testület konzervatívabb tagjai attól tartanak, hogy a túl gyors enyhítési ütem fenntarthatatlan kamatcsökkentési várakozások piaci beárazásához vezethet, ez pedig jelentősebb piaci kilengéseket eredményezhet – jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.

További enyhítés?

A cég ezért fél százalékpontra korlátozódó hétfői MNB-kamatcsökkentést vár, és azt valószínűsíti, hogy a jegybanki kamatszint az idei év végére 6,50 százalékra süllyed. A GS szerint azonban ez utóbbinak feltétele a 2010-es költségvetés sikeres parlamenti elfogadása, és az, hogy fennmaradjon a kedvező globális kockázatvállalási hajlam.

A Wood & Co. nevű, Kelet-Közép-Európára szakosodott befektetési társaság elemzői is fél százalékpontos hétfői enyhítést várnak, de jövőre 5 százalékos magyarországi jegybanki kamatmélypontot is elképzelhetőnek tartanak. A Barclays Capital nevű vezető londoni befektetési bankcsoport szintén fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósol hétfőre, de ennél a háznál indokoltnak tartanák a gyors ütemű további enyhítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik