Gazdaság

Jut is, marad is

Belvárosi irodaházait elveszítheti a Transelektro-csoport, a Duna-parti presztízsberuházások azonban enyhítik a Székely családnak az ipari cégeken elszenvedett veszteségeit.

Rövidesen leszerelhetik a kissé rozsdás vaskonzolt és a szocreál Transelrektro feliratot a budapesti Nádor utcai irodaépület homlokzatáról, a hitelező bankok ugyanis a hírek szerint már piacra dobták az épületet. Ez is jelzi, valószínűleg az ingatlanportfólió sem ússza meg sértetlenül a vállalatcsoport ipari üzletágának pénzügyi válságát. A fővárosi Duna-parton, az ugyancsak „transelektro-s” Duna Plaza mögött épülő Prestige Towers program azonban nincs veszélyben, hiszen azok nem a veszteséges, ipari Transelektro holdingcégek érdekeltségei, hanem projektfinanszírozásban épülnek.


Jut is, marad is 1

A Prestige Towers, háttérben a Duna Plazával. Ezt a projektet nem érinti az ipari cégek esetleges felszámolása.

ELKÜLÖNÍTVE. A csoport még 2002-ben külön cégbe, a Transelektro Vagyonkezelő (TV) Kft.-be vitte ki a fejlesztésre érdemesnek tartott ingatlanelemeket. Ezek üzleti sikerrel kecsegtetnek, és jogilag nincsenek kapcsolatban a cégcsoport gondban lévő ipari ágazatával. A Figyelő által megkérdezett cégjogi szakértők elmondták, hogy egy holdingon belül az egyes leányvállalatok ellen kezdeményezett esetleges felszámolási eljárások semmiképpen sem érintik más leánycégek működését, vagyonát. Ilyenformán a TV Kft. vagyonát sem érintheti a Transelektro bármely ipari érdekeltségének esetleges felszámolása.

Székely Péter személyes anyagi helyzetét tehát mindenképpen javítja, hogy a jól működő ingatlanos projektek a tulajdonában lévő cégekhez kötődnek. A cégbírósági adatok szerint ugyanis a vagyonkezelő társaság, a TV Kft. – a TIP 2001 Kft. és a Part Kft. révén – Székely Péter és fiai többségi tulajdonában van. (A TV Kft.-ben csak az évekkel ezelőtt kivitt fejlesztési vagyonelemek vannak, a belvárosi Transelektro irodaházakon viszont jelzálogjoga van az ipari cégek hitelezőinek.) Bár a Transelekro-t nem sorolják a legnagyobb ingatlanfejlesztők közé, a most futó projektjei nem éppen aprók. A Prestige Towers 5 milliárd forintos beruházással épül. Fejlesztésének első fázisában az első négy magasépületben összesen 136 luxuslakást alakítanak ki, s úgy tudjuk, ezek zömét értékesítették, jellemzően külföldi befektetőknek (bár egyes piaci információk szerint még jó néhány lakás eladatlan), és az irodák is szinte kivétel nélkül bérlőre találtak már.


Jut is, marad is 2


PRESZTÍZSBERUHÁZÁSOK. Az épületek egy 6,5 hektáros területen állnak, annak azonban legfeljebb csak a 10 százalékát foglalják el, vagyis ezen a helyen további beruházásokra nyílik majd lehetősége a tulajdonos Prestige-csoportnak. A folyó budai oldalán, a Római-parton hasonló, 6 hektáros területtel rendelkezik a Transelektro-csoport. Ott, a Prestige Római-parkban 400 új lakást terveznek kialakítani, 10 milliárd forintos befektetéssel, az Erste Bank finanszírozásában. A pesti oldali Prestige Towersben lévő lakásokkal ellentétben a Római-parton inkább a vonzáskörzetben élőket célozzák majd meg, ezért 400 ezer forint körüli négyzetméter-árakat terveznek az előzetes hírek szerint. Az építkezés várhatóan szeptemberben kezdődik majd, a beruházás két év múlva fejeződik be. A Prestige-beruházások mellett a Budafoki úton lévő, 6 hektárnyi ipari terület is a TV Kft.-nek hozza egyelőre a pénzt, az ott működő ipari vállalatoktól származó bérleti díj formájában. Itt még nem kezdődött el a lakópark-fejlesztés; a késedelem feltehetően a Transelektro válságával van összefüggésben. A főváros különböző pontjain álló irodaházakkal azonban már más a helyzet. A belvárosban – a Király, a Hercegprímás, illetve a Nádor utcában – található, koronaékszernek is tartott három irodaépület elúszhat az ipari üzletág 60 milliárdos pénzügyi válságának kezelése közben. Piaci körökből származó információink szerint ezek közül legalább kettőre már rátették a kezüket a hitelező pénzintézetek – a Magyar Kereskedelmi Bank és az Erste -, sőt már lépéseket is tettek az értékesítés érdekében. Nem valószínű viszont, hogy a bankok belekavarnának a jelentősebb ingatlanprojektekbe, semmi sem utal ugyanis arra, hogy akár csak részben is e biznisz terhére vették volna fel az ipari üzletágak hiteleit.


A Duna Plazától Kijevig


A Transelektro-csoport 2005 végéig 250-300 millió dolláros (50-65 milliárd forin­tos) összértékű ingatlanfejlesztésben vett részt. Ezek története az 1996-ban átadott fővárosi Duna Plazával kezdődött, de a közelben lévő Budapest Bank székház, a Sopron Plaza, a Sopron Park és a Nyíregyháza Plaza is a Transelektro-hoz köthető. Keveset lehet viszont tudni arról a tavaly kezdődött 120 millió dolláros beruházásról, amelynek keretében bevásárló- és szórakoztatóközpont épül Kijevben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik