Gazdaság

Növekedési kontra osztalékpapírok

ELTÉRÉS. Egy-egy részvényt más-más okból vesznek, tartanak a befektetők. A spektrum két szélén az osztalék- és a növekedési papírok állnak. Mind a kettő lehet jó befektetés, természetesen egész más módon.


BIZTOS PROFIT. Osztalékpapírok alatt olyan társaságok részvényeit értjük, amelyek növekedési lehetősége erősen korlátozott vagy egyáltalán nincs, viszont magas készpénztermelő képességgel rendelkeznek. Ezen társaságok nem tudják hasznosan befektetni a termelődő profitot, amelyet így osztalék és/vagy részvény-visszavásárlások formájában kiosztanak a tulajdonosok között. Ezen papírok általában biztos befektetésnek számítanak; vonzerejüket csökkenti, hogy az elérhető hozam általában alacsony.


KOCKÁZAT. Tisztán növekedési papírok alatt azon cégek részvényeit értjük, amelyeket a befektetők nem aktuális készpénztermelő képességük miatt vesznek, hanem növekedési sztorijuk miatt. Ezek vonzereje abban áll, hogy az aktuális évek osztalékhiányát, illetve esetleges additív tőkeigényét kompenzálja a későbbiekben jelentkező pozitív cash-flow. Az ilyen papírok esetében a hozam korántsem biztos (a növekedést ígérő társaságok egy része elbukik), azonban siker esetén busás. A magas növekedést ígérő társaságok a részvénypiac legkockázatosabb befektetései közé tartoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik