Gazdaság

Kilátástalanul

Újabb rekordveszteségét tartalmazó gyorsjelentését tett közzé a NABI Rt., üzleti tervéről viszont továbbra is hallgat.

Mínusz 45 millió dolláros negyedéves eredménnyel a buszgyártó társaság saját tőkéjének 83 százalékát veszítette el, azaz a részvények könyv szerinti értéke ennyivel csökkent. A veszteség azonban nem egy tiszta folyamat következményeként alakult ki, a gyorsjelentés számos olyan kérdést felvet, amely megválaszolása nélkül a társaság, valamint részvényei árazásának megítélése lehetetlen.


Kilátástalanul 1

A gigantikus méretű veszteségben meghatározó súllyal szerepel a jövőbeni termelés veszteségére, az elfekvő készletek leírására és a garanciális kötelezettségekre vonatkozó, a nemzetközi gyakorlatban jellemzően más feltételrendszerben alkalmazott céltartalék-képzés és a legsikeresebb leányvállalatnak számító, a tavalyi buszértékesítések tükrében javuló gazdálkodásról beszámoló brit Optare goodwill-amortizációs leírása. Még titokzatosabbnak tűnnek azon tanácsadói szerződések, amelyeket nem számszerűsített a gyorsjelentés. Egyedül az igazgatóság két tagjával kötött 220 ezer dolláros szerződés szerepel konkrétumként, ez viszont egy csőd közeli helyzetben lévő vállalatnál finoman szólva is visszásnak tűnik.

Összességében a társaság jövője, a túlélésért folytatott küzdelem egyre kilátástalanabbnak látszik. A hitelező bankok március végéig adtak haladékot a vállalatnak arra, hogy a tavaly áprilisban újrastrukturált hiteleket új feltételek megállapításával fenntarthassa. Szeptember végén már megsértette a társaság a vállalt kötelezettségeket, azóta a módosításokról folynak tárgyalások.

Az igazgatóság ugyan novemberben elfogadta a vállalat hosszú távú üzleti tervét és reorganizációját, azonban a létfontosságú program sarkalatos pontjaiból mind a mai napig egyetlen betű sem ismert. Mindez még kritikusabb annak tükrében, hogy a saját tőke drasztikus csökkenése miatt tőkeleszállításról fog dönteni a következő közgyűlés.

A NABI készpénzállománya az év végi mérleg szerint 23 millió dollár, több mint kétszerese a társaság piaci kapitalizációjának. Mindez azonban közel sem ad okot különösebb részvényesi optimizmusra: miközben a likviditást biztosító készpénz és vevőállomány 87 millió dolláros nagyságrendű, a forrás oldalon álló hiteltartozások és szállítói kötelezettségek együttesen 182 millió dollárt tesznek ki. Hosszú távú stratégiai terv, banki megállapodás és az elmúlt időszak veszteségforrásainak valós bemutatása nélkül jelenleg befektetői oldalról értékelhetetlen a NABI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik