Gazdaság

A KOPINT-DATORG AZ AMERIKAI GAZDASÁGRÓL – Csak pörög tovább

A lakossági fogyasztás bővülése ugyan lassult, ám az üzleti beruházások rég látott ütemben szárnyalnak az Egyesült Államokban. Vajon meddig?

Az amerikai gazdaság növekedése a másoidik negyedévben, hasonlóan az elsőhöz, ismét meghaladta az 5 százalékot. Ennek hatására valamennyi elemző felfelé módosította a folyó év egészére vonatkozó előrejelzését. A tekintélyes New York-i konjunktúrakutató magánintézmény, a The Conference Board például 5,2 százalékos növekedést jelez előre az év egészére. Az amerikai gazdaság teljesítménye immár harmadik éve rendre meghaladja a prognózisokat. Ha a jelenlegi előrejelzések realizálódnak, a gazdaság növekedése 1997 óta először az idén lesz nagyobb 5 százaléknál.

A gyorsulást még hangsúlyosabbá teszi, hogy az a monetáris feltételek folyamatos szigorítása mellett megy végbe. A Fed egy év alatt hatszor, összesen 1,75 százalékponttal emelte a kamatlábat. Ennek következtében a lakossági fogyasztáson belül elsősorban az új lakásépítkezések száma esett vissza. Az üzleti beruházásokat azonban a magasabb kamatok egyelőre nem akadályozták az újabb rekord elérésében: bővülésük az idei második negyedévben 17 év óta a legmagasabb, éves szintre vetítve 21 százalék volt.

Az Új Gazdaság kivételes teljesítményének legfőbb forrása a termelékenység gyors növekedése, ami az információs technológiák fejlesztésére és alkalmazására fordított beruházásokra épül. A számítógép-beruházások az elmúlt években rendkívül magas ütemben, éves átlagban 25-35 százalékkal emelkedtek. E folyamat nyomán jelentősen növekedett az egy foglalkoztatottra jutó tőke és felgyorsult a gazdaság szerkezetének korszerűsödése. 1995 óta a termelékenység éves átlagos növekedése megközelíti a 3 százalékot, tavaly pedig 5,1 százalékot ért el.

Emellett az egységnyi termékre jutó bérköltség emelkedése az utóbbi hónapokban lassult, s ez meghatározó jelentőségű az infláció szempontjából. Így a még mindig feszült munkaerő-piac ellenére a bérköltségek oldaláról az inflációs nyomás nem erősödik, sőt inkább enyhül. Ez a folyamat megnyugtatóan hat a beruházókra, mert jelzi, hogy a profitkilátások hosszabb távon is kedvezőek lesznek, ami egyelőre ellensúlyozza a magasabb kamatok fékező hatását.

A meghatározó gazdasági folyamatok alapján érthető, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága legutóbbi, augusztus 22-i ülésén miért nem emelte tovább a kamatokat. Az amerikai gazdaság makroszintű folyamataiból a Fed elnöke, Alan Greenspan az utóbbi két-három évben elsősorban két komponens alakulását kíséri megkülönböztetett figyelemmel: a termelékenységét és a munkaerő-piacét. Miközben az előbbi kivételesen gyorsan nő, a foglalkoztatottak számának bővülése mérséklődött, s a lakossági fogyasztás egyes szegmensei is kisebb ütemben nőttek, mint a korábbi hónapokban. A Fed számára mindez a gazdaság túlfűtöttségének enyhülését bizonyította. A kockázatokat azonban fokozza az ősszel esedékes elnökválasztás.

A gazdaság újabb rekordteljesítménye ellenére mind az amerikai, mind a külföldi elemzők egyre közelebbinek látják azt az időt, amikor a kétsebességű gazdaságban, a high-tech ágazatok mellett még mindig a termelés meghatározó részét képviselő hagyományos ágazatok helyzetének alakulása lesz a mérvadó és a gazdaság növekedése 3,0-3,5 százalékra mérséklődik. S mivel a dollár pozícióját egyelőre a kedvező gazdasági eredmények és az esetleges kamatemelés egyaránt erősíti, szembe kell nézni az amerikai export versenyképességének viszonylagos romlásával, valamint a kereskedelmi és a fizetési mérleg hiányának további emelkedésével is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik