Gazdaság

KÖNYVISMERTETÉS – Közösségi jogi esetek

Paul Craig-Gráinne de Búrca: EU Law. Text, cases and materials, Oxford University Press, 1998., 1152 oldal

Idegenkedni szoktunk az ilyen jellegű könyvektől, hiszen jogi szövegeket olvasni nem a legkönnyebb feladat. Főleg, ha angolul van és ráadásul több mint ezer oldal. A szerzők – nemzetközi hírű jogászprofesszorok – azonban olyan hasznos és jól kezelhető könyvet alkottak, amelyet jó szívvel ajánlhatunk mindenkinek. Vállalatok, intézmények és bárki más, aki érdeklődik az Európai Unió (EU) joganyaga iránt, a legtöbb segítséget itt találhatja meg. A mű legnagyobb erénye, hogy nem a megszokott, száraz paragrafus értelmezéseket tartalmazza; olyan mindenki által olvasható munka, amely megszámlálhatatlan mennyiségű esetet és egyéb ügyet tartalmaz, elemez. Ez az, ami igazán használhatóvá teszi a könyvet, hiszen konkrét – és többségében elhíresült – példákon keresztül láthatjuk és érthetjük meg, hogyan is működik jogi oldalról az EU. Fejezetről fejezetre haladva olvashatjuk az uniós jog szövegét, annak közgazdasági hátterét és értelmezését, s mindez rendre kibővül odavonatkozó konkrét esetekkel. Megtalálható az ügyek részletes leírása, maga a probléma, az odavonatkozó szabályozás és az Európai Bíróság ítélete és annak kimerítő indoklása. Végül a tanulság sem marad el: a szerzők behatóan elemzik az eseteket és az ítéleteket, melyek segítségével könnyen megérthetjük az EU-jog logikáját.

A könyv már második kiadását éri meg, egyrészt töretlen sikere miatt, másrészről pedig a gyorsan fejlődő és változó európai jogrendszernek köszönhetően. A mostani kiadás az 1998. február elsejei állapotokat tükrözi, így az 1997-ben aláírt amszterdami szerződés, az EU jelenleg is hatályban lévő joganyaga alapjain nyugszik. Ez jelentős változásokat jelent a korábbi – a maastrichti, az európai közösségi, a szén- és acélközösségi és az Euratom -, szerződésekhez képest, tartalmilag és szerkezetileg egyaránt. Az előbbi okból kifolyólag a könyv jelentősen kibővült, így az EU külső kapcsolatairól szóló, magyar szempontból rendkívül fontos rész a 3. fejezetben kapott helyet, míg a Gazdasági és Pénzügyi Unió külön fejezetet érdemelt.

Külön dicséretére válik a könyvnek, hogy olyan fejezeteket is tartalmaz, amelyekből részletesen megismerhető az európai integráció menete, az uniós intézmények, és – ami kuriózum – magának a jogalkotásnak és a döntéshozatalnak a mechanizmusa is. Részletesen foglalkozik az európai jog és a tagállamok nemzeti joganyagának viszonyával, s természetesen erre is számos példát hoz fel. Vállalati szakembereknek különösen hasznosak az áru, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlásáról és a versenyjogról szóló terjedelmes, viszont roppant informatív fejezetek.

A könyv könnyen kezelhető, terjedelméhez képest átlátható, és a forgatását segíti a több mint 150 oldalas (!) tartalomjegyzék is. Megérdemelné a magyar fordítást, bár angolul is könnyen olvasható, ráadásul nem árt elsajátítani a speciális kifejezéseket.

Akinek bármilyen kapcsolata van vagy lesz az Európai Unióval – beleértve az egyszerű érdeklődőket is -, annak érdemes ezt a könyvet böngésznie. Még este is, otthon, karosszékben ülve. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik