Gazdaság

DEVIZAPIACOK – Ingadozó árfolyamok

A hónap harmadik szerdája lévén, kifutott a júniusi határidő a Budapesti Árutőzsdén. A nagyszámú nyitott kötésállomány miatt nem érte váratlanul a nagyérdeműt, hogy a bankközi devizapiacon gyengült a forint a devizákkal szemben. Az ügyesebb spekulánsok természetesen most is tisztes profitra tehettek szert.

A forintkamatok januári csökkenése soha nem látott deviza-eladási hullámot indított el a határidős devizapiacokon. A forint és a devizák kamatkülönbözetén alapuló határidős árak a kamatkülönbség 4-5 százalékos csökkenése miatt több forinttal mérséklődtek. A kellő időben ébredő befektetők egy-két hónap alatt 100-200 százalékos nyereséget tehettek zsebre, amennyiben egy távolabbi határidőre eladási pozíciót nyitottak. A vételi oldalon bankok álltak, amelyek ugyan előre látták, hogy veszteséges lesz ez a pozíciójuk, de a bankközi piacon, egyéb ügylet keretében, nemcsak fedezni tudták ezt a veszteséget, hanem tisztes nyereségre is szert tettek. (Banküzem-biztonsági okokból limitálva van a bankok nyitott pozíciójának értéke a saját tőkéjükhöz képest, így általában arbitrázsra törekednek.) Az arbitrázs ebben az esetben a forintpiaci kamatok és a határidős árakban lévő forintkamatok közötti különbségen alapult. (Figyelő 1996. 16. szám) A nemzetközi pénzpiaci keresztárfolyamok változásából fakadó kockázatot a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott devizakosár (70 százalék ecu, 30 százalék dollár) összetételével megegyező eladási pozíciók nyitásával lehetett kiküszöbölni.

A határidő kifutásakor – a meglévő nyitott kötésállomány elszámolásakor – a bankoknak ismét nyitott pozíciójuk keletkezik, amit a vételi oldalon álló pénzintézetek a bankközi piacon devizavásárlással ellentételeznek. (A júniusi határidő 19-i kifutásakor erre a terminre a nyitott kötésállomány 23,6 millió ecu, 41,5 millió márka és 14,8 millió dollár értékű volt.) A megnövekedett devizakereslet hatására várható volt, hogy felfelé mozdul el a forint árfolyama a sávon belül, a kereslet megszűnésével viszont ismét a sáv aljáig csúszik vissza a devizák jegyzése. Így a spekulánsok számára kiváló lehetőség nyílt a forint átmeneti gyengélkedésének kihasználására, mivel a várakozások szerint akár egy forintot is elmozdulhat ilyenkor a dollár forintárfolyama fel-, illetve lefelé. A Budapesti Árutőzsdén (BÁT) szokásos dolláronként 3 forintos alapletétet szem előtt tartva, szerencsés esetben akár 20-30 százalékos haszonra is szert tehet egy befektető egy nap alatt.

Majdnem minden tekintetben beigazolódtak a befektetők várakozásai a múlt héten, sőt a túlfűtött hangulat következtében már 19-e előtt markánsan elindult a forint árfolyama felfelé az intervenciós sávon belül. A szerdai napon tovább erősödött a devizavásárlási láz, így némi meglepetésre a Magyar Nemzeti Bank által közzétett devizavételi ártól rövid időre több mint egy százalékponttal elszakadt nemzeti valutánk jegyzése. Ezen az áron viszont nagyvolumenű eladók jelentek meg a piacokon, ami a vártnál korábban – már a nap végére a sáv aljára szorította a forintot. Így a határidős piacokon kevés ideje maradt a nagyérdeműnek arra, hogy előnyös árfolyamon eladási pozíciót nyithasson.

A forint és a devizák kamatkülönbözetének mérséklődésével csökkent a forint iránti kereslet az utóbbi hónapban, így a korábbi időszakkal ellentétben már tartósan 20-30 fillérrel az intervenciós sáv alja fölött kereskedtek a dollárral a bankközi piacon. A várakozások szerint az elkövetkező időszakban is fennmarad a jelenlegi állapot, mivel sem a forintkamatok emelkedése, sem a leértékelés mértékének csökkentése nem várható. A sávon belüli ideiglenes ingadozások egy része a hazai bankközi devizapiac csekély méretével magyarázható, mivel egy-egy komolyabb ügyfél nagyobb (10-20 millió dolláros) megbízása már képes jelentékenyen kimozdítani a forint árfolyamát. Hasonló árelmozdulást okozhat a határidős piac egész évben nyitva lévő lejáratainak (március, június, szeptember, december) kifutása a nagyobb volumenű nyitott kötésállományok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik