Gazdaság

NYILVÁNOS KÖTVÉNYKIBOCSÁTÁSOK – Kockázati prémiummal

Úgy tűnik, az állampapírok és a bankbetétek kamatainak csökkenése meghozta a kedvet a vállalati értékpapír-kibocsátásokhoz. A kisebb-nagyobb részvénykibocsátások mellett több vállalati kötvény is jegyezhető ezekben a napokban. Az Axon Rt. jól ismert név a kötvényvásárlók körében, a HB Westminter viszont most debütál a piacon.

A Délkelet-Magyarország vezető lízingcégének számító, szolnoki székhelyű Axon Rt. E, illetve E-II. kötvényei május 10-ig jegyezhetőek több bank és takarékszövetkezet hálózatában. Az egyidejűleg kibocsátandó két kötvény közül az E teljesen új kibocsátás, az E-II. viszont a hamarosan lejáró Axon B kötvény folytatása. A pénzüket újabb másfél évre az Axon rendelkezésére bocsátók jutalma plusz egy százaléknyi hozam: amíg az E évi 29 százalékos kamatot fizet, addig az E-II. kamata éves szinten harminc százalék. A befektetők egy év múltán eldönthetik, hogy hazaviszik a kötvény esedékes kamatait, vagy a másfél év leteltével – akkor visszafizetendő tőkéjükkel együtt – kamatos kamatot tesznek majd zsebre. A papírok másodlagos forgalmát biztosítja, hogy a forgalmazó Inter-Európa Befektetési Rt. mindkét kötvényre napi árfolyamjegyzést vállal.

Az 1991-ben alapított, mára 256 millió forintos jegyzett tőkéjű Axon lízingtevékenységének finanszírozására kívánja fordítani a kibocsátásokkal szerzett pénzt. Tóth Tamás, a társaság pénzügyi vezetője (nem azonos az Axon hasonló nevű elnökével) lapunk kérdésére hangsúlyozta, hogy cége a mostani kibocsátás nélkül is képes visszafizetni a kifutó B kötvény tőkéjét és esedékes kamatait. Ennek biztosítására ugyanis már jó előre nekiláttak banki hitelállományuk csökkentésének, amit sikerült is – a B tőke-törlesztésének megfelelő – kétszázmillió forinttal lejjebb nyomni. (Ez lehetőséget teremt arra, hogy a kibocsátás meghiúsulása esetén hitelfelvételből fizessék vissza a B kötvényből fakadó tartozásukat.) Az E-II.-vel cége egy “törzs-kötvényesi” kört szeretne kialakítani, amelynek tagjai hosszú távon Axon-papírokban tartják a pénzüket.

Az E-II. minimális kibocsátása húsz-, a maximális 150 millió forint; az E esetében ugyanez 50 illetve 250 millió. (A kibocsátási árfolyam megegyezik a kötvények tízezer forintos névértékével.) A gyors növekedést elért Axonnál ügyelnek a kinnlevőségek abszolút összegének korlátozására; az eddig kibocsátott kötvények kamatok nélküli tőkeértékét Tóth Tamás 520 millió forintra teszi. Tavaly a cég emellett mintegy négyszáz millió forint rövid lejáratú bankhitelt is igénybe vett 1,7 milliárd forintnyi befektetett eszközállományának finanszírozására a kibocsátási tájékoztató tanúsága szerint. Az eszközök sajáttőke-fedezete tavaly 21 százalékos volt, ami 360 millió forint saját tőkét jelent. Az időről időre kibocsátott kötvények jó lehetőséget teremtenek a lízingtevékenység finanszírozására, biztonságos visszafizetésükhöz a pénzügyi vezető szerint azonban szükséges a felerészt banki, felerészt kötvényekből származó külső források átcsoportosításának pontos ütemezése.

A kötelezettségek teljesítésének végső soron persze csak a kiegyensúlyozott üzletmenet lehet az alapja. Megnyugtató, hogy az Axon nagyobb értékű eszközök lízingbe adásával keresi a kenyerét: az alsó határnak körülbelül az új személyautók értéke számít. A szolnoki társaság ugyanakkor, számos versenytársával szemben, nem kizárólag a gépjárműlízingre építi stratégiáját. A tavaly lízingbe adott 1,35 milliárd forint (bruttó) értékű eszközöknek “csupán” 35,4 százaléka volt személyautó; 24,9 százaléka haszongépjármű; 9,3 százaléka ingatlan; 30,4 százaléka pedig gép, illetve berendezés. Az utóbbiak fele mezőgazdasági gép, amelyek lízingbe adásához a szolnokiak különösen nagy reményeket fűznek. A kedvezőbbé váló adózási feltételek nyomán a mezőgazdasági vállalkozások várhatóan több gépet vásárolnak majd, amire a társaság két hazai nagybeszerzővel kötött, a kockázatokat csökkentő szerződéssel “készült rá”. (Ezek értelmében a csongrádi Agrotechnika és a bábolnai IKR a lízingbevevő fizetőképtelensége esetén segít visszaszállítani a gépet, illetve szükség esetén egy hónapon belül vissza is vásárolja azt.) Hogy helyesen számoltak, azt jelzi, hogy az idei év első negyedévében kötött szerződések 260 millió forintos bruttó értékéből 27 százalék esik a mezőgazdasági gépekre.

Az Axon Rt. mindezek alapján a lízingcégek esetében várhatóan szigorodó jogi és gazdálkodási feltételek mellett is megbízható adósnak tűnik, a kibocsátás előtt álló kötvények után fizetendő kamat pedig arányban áll az üzletágban óhatatlanul felmerülő kockázatokkal.

Ezen a héten még a HB Westminster Kárpótlási Jegy Befektető Rt. HB Westminster I. elnevezésű kötvényéből is jegyezhetnek az érdeklődők. Ez szintén fix, évi harminc százalék kamatot fizető, másfél év futamidejű kötvény, amelynek – tíz- és kétszázmillió forint közötti, névértéken történő – kibocsátásával a jól ismert jegyhasznosító privatizációs és vállalat-felvásárlási tranzakcióihoz kíván készpénzforrást szerezni. A pénz kihelyezésére többek között az egyszerűsített privatizáció kínál majd alkalmat, de a kibocsátó tőzsdei, illetve otc-papírok beszerzését sem zárja ki. Az alapcél mindenestre részesedések megszerzése, majd árfolyamnyereséggel való értékesítése. Ezzel a HB Westminster vállalatfelvásárlási-reorganizálási tevékenységének kiterjesztésére tesz kísérletet, amely a legfelkészültebb vagyonkezelők számára is nagy kockázatokat rejt magában. Ráadásul a társaság mögött mindössze másfél éves – bár kétségkívül sikeres – múlt áll.

Ugyan az egyszerűsített privatizációban nem lehet kárpótlási jeggyel “fizetni”, a befolyó készpénz egy részét azonban a társaság továbbra is kárpótlási jegyes privatizációk kiegészítő elemeként kívánja felhasználni, vagyis nem változik a cég alapstratégiája – mondta lapunknak Péter Bence, a HB Westminster munkatársa. A jegyzés első hetében mintegy 80 millió forint értékben jegyeztek Westminster-kötvényt a befektetők, akiknek túlnyomó része magánszemély. Ezen a héten hasonló mértékű érdeklődésre számítanak a cégnél, de az Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtandó hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása esetén a jegyzések értéke várhatóan eléri majd a maximális 200 millió forintot. A papírok másodlagos forgalmát fél év múltán a forgalmazó London Bróker árjegyzése biztosítja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik