Élet-Stílus

Egy pornóvideóban látta vissza a saját arcát a streamer, és semmit nem tehet ellene

Egy 2019-es cikkünkben azt írtuk, fél évre vagyunk a teljesen reális kamuvideóktól, amelyek már annyira profik lesznek, hogy szabad szemmel lehetetlen lesz megmondani, hogy hamisítottak. Ez már akkor is ijesztőnek tűnt, és bár talán a helyzet mégsem annyira rossz, mint amilyennek Hao Li, a deepfake egyik legnagyobb szakértője 3,5 éve felvázolta, a technológia megállíthatatlanul terjed, a nyomában nem csupán tengernyi álhírt, de tönkre tett életeket is hagyva.

Az Indy100-on most épp egy amerikai streamer, Sweet Anita szólalt meg, aki egy pornófilmben láthatta viszont a saját arcát. Persze nem szerepelt a filmben, deepfake-et használva szerkesztették oda az arcát, de a helyzetén ez egy cseppet sem könnyít, a felnőttfilmes oldalakon ettől még ugyanúgy ott virít a neve és az arca is.

Mintha csak bosszúpornó lenne. És most egy olyan döntés következményeit kell elszenvednem, amit sose hoztam meg

– mondta a 32 éves nő, aki amióta tudomást szerzett a videóról, nem érzi magát biztonságban, és egyre inkább belefárad a helyzetbe.

Sweet Anitában ráadásul egészen kellemetlen körülmények között tudatosult, hogy létezik egy pornóvideó az ő arcképével. Egy másik streamer, a szintén amerikai Atrioc egyik adásában ugyanis kiszúrták a nézők, hogy a böngészőjében több olyan oldal is meg volt nyitva, amin deepfake-es pornó futott, köztük az egyik a Sweet Anita arcával ellátott videó volt. A férfi nem győzött magyarázkodni a lebukás után, nem sokkal később egy bocsánatkérő videót is közzétett, melyben sírva beszélt arról, hogy mennyire megbánta az egészet. A férfi leszögezte ugyanakkor, hogy nem ő készítette a videókat, csak nézte őket. Elmondása szerint a Pornhubot böngészte, amikor az egyik videó előtt felugrott egy hirdetés deepfake-es pornóról. Ő pedig rettenetesen kiváncsi lett erre az egészre, így kattintott, a többi pedig már történelem.

A nő elmondása szerint nem haragszik a férfira, sokkal inkább azokra, akik a videókat készítik. Bár a deepfake egy ideje már jelen van mind az online térben, mind a köztudatban, a törvényi szabályozása még hagy kívánni valót maga után, a legtöbb államban jelenleg nincs is egyértelmű protokoll arra, hogyan kell eljárni ezekben az ügyekben. Ennek tükrében Sweet Anitának is meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy a videók nem fognak egyik napról a másikra eltűnni az internetről.

Nem tudunk mit lépni. Ott vannak és ott is maradnak örökre. Meg kell ezzel barátkoznom

– mondta beletörődve a streamer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik