Élet-Stílus

Kezdődik az ördög ünnepe

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2017. 01. 06. 17:00

A féktelen mulatozás, a lakodalmak ideje kezdődik: mindenki tombolja ki magát, hamvazószerda máris a nyakunkon!
Korábban a témában:

Január 6., vízkereszt a kereszténységben hármas ünnep: a három királyok vagy napkeleti bölcsek napja, Jézus első csodatétele a kánai menyegzőn, és a Megváltó megkeresztelése. Hagyományosan ma kell lebontani a karácsonyfákat, amivel véget ér az adventtel kezdődött karácsonyi időszak, és kezdődik a vigasságok, lakodalmak ideje, a farsang.

A római egyház ezen a napon vizet és tömjént szentel, innen a magyar vízkereszt elnevezés is: a víz megszentelése, azaz megkeresztelése.

Gyógyít és elűzi agonoszt

A régi időkben a templomban ilyenkor megszentelt vízből minden család vitt haza, ami – ha igazi pap szentelte – nem “romlott meg”, és egész évre be kellett osztani. Ha például nagyon tartottak a rontástól, szentelt vízzel hintették be a szoba vagy az istálló négy sarkát, az újszülött bölcsőjét, a borjút, lovat születése után. Hihetetlen ereje volt:

  • elűzte a boszorkányt,  a visszajáró holt lelkeket.
  • használt dögvész, méreg, béka és a mérges férgek ellen.
  • szinte minden betegséget, sérülést gyógyított.
  • ünnepnapokon inni kellett belőle a testi és lelki megtisztulás érdekében.

A vízszentelésből eredt a házszentelés szokása, amiről már Mátyás király korától rendelkezünk adatokkal. A plébános megkezdte hívei látogatását, számba vette a lakókat, beszedte a lélekpénzt,és beszentelte a házat. A protestánsok ki is keltek ellene – no, nem a “fizetséggel” volt a probléma, hanem a körítéssel:

Epiphania napján ne járjon a lelkész feszülettel az utcán, mert ez botrányos, hanem egyezkedjék inkább híveivel, hogy ezen szertartás nélkül is adják meg, amit ilyenkor adni szoktak

– hagyta meg a gömöri esperes 1604-ben.

Buli és lakodalom

Római katolikus falvakban persze ezzel mit sem törődtek. A pappal együtt a kántor, két ministráns és egy egyházfi járt házról-házra, hogy elvégezze a szertartást, utóbbi pedig beszedje a járandóságot. Göcsejben például a pap és a kántor fáradságukért sonkát, szalonnát, tojást, gabonafélét, babot és lélekpénzt kaptak.

A lányok gyöngyöt tettek a küszöb elé, hogy a pap átlépje, majd éjszakára a párnájuk alá tették, így megálmodták, ki lesz a kérőjük. Szentelés után a pap leült a szobába, hogy a tyúkok “kotyoljanak”. Miután pedig elment, a gazda vagy az asszony leült a helyére, utána kiseperték a pitvart: ezzel biztosították, hogy az eladó lány még abban az évben férjhez menjen, a legény megházasodjon.

Mondhatni, utolsó lehetőség volt, mert vízkereszt lezárja a karácsonyt, és egyben megnyitja a farsang időszakát ami hamvazószerdáig – a húsvéttól visszaszámolt 40. hétköznap – tart. E néhány hét már a középkor óta a hangos mulatság, a lakodalmak ideje.

Olyannyira, hogy világi és egyházi írók, katolikus papok és protestáns prédikátorok egyöntetűen elítélték a farsangi mulatozást, mert az ördög ünnepének tartották…

Házasság hétfőn és szerdán

Az Érdy-kódex a vízkeresztet követő vasárnapokat első, másod, harmad, negyed, ötöd, hatod menyegzős vasárnapnak nevezi. Az egyház ezeken az Úrnak szentelt napokon nem tiltotta a menyegzőt, de a katolikus parasztság nem ilyenkor tartott, de a pap ilyenkor hirdette ki a házasulandókat a szószékről.

A jámbor magyar szinte kizárólag csak hétfői és szerdai napokon tartott lakodalmat: a keddet általában szerencsétlen napnak tartotta, csütörtökön a péntekre készülődés miatt nem illett hangosan mulatozni, a szombati lakodalom pedig akadályozta volna a híveket a vasárnapi misehallgatásban…

Maga a farsang szó a bajor-osztrák vaschangból származik, hazánkban német hatásra honosodott meg a középkor folyamán. Legfőbb elemei az álarcos, jelmezes alakoskodás, dramatikus játék, felvonulások, valamint az ünnepinél is gazdagabb evés-ivás, tánc, mulatozás az ivóban, fonóházban vagy más közösségi helyen.

(Kiemelt kép: Fortepan/Erdei Katalin)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.