Élet-Stílus

Szűzgulyába terelték a vénlányokat

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 12. 30. 18:00

Korábban a témában:

Az idő számítása már a legősibb emberi civilizációk számára is nagyon fontos volt: a természet, az időjárás ciklikus váltakozása alapvetően határozta meg életüket. A miénket is, de erről nagy jólétünkben gyakran megfeledkezünk. A változásra készülni kellett, a kedvező körülmények kihasználását pedig előre tervezni – nagyon hamar eljutottunk a jól mérhető ciklus, az év egzakt meghatározásáig.

Innentől kezdve pedig egyéni döntés kérdése volt, hogy mi legyen a kezdőpont, azaz újév napja. Ahány ház, annyi szokás volt érvényben, és mivel az új év új kezdetet jelentett, az északi féltekén adta magát a tavasz kezdete, illetve a téli napforduló környéke. Utóbbi a fény újjászületésének ünnepe, nem véletlenül határozták meg Jézus Krisztus születését is ekkorra.

A keresztény Nyugat- és Közép-Európában a XVI. századig karácsony volt az évkezdet általánosan elterjedt napja.

Kiskarácsony

A január 1-jei évkezdést a rómaiaknak, egészen pontosan Julius Caesarnak köszönhetjük. Naptárreformja okán ő tette ide, a kétarcú Janus isten napjára az évkezdetet, a mulatozás idejét. A kereszténység sokáig eltért ettől, de XIII. Gergely pápa végül 1582-ben visszaállította a kezdőpontot január 1-re: jó egy évszázad kellett hozz, mire általánossá vált a nyugati világban.

Ma már december 31. az újévváró féktelen bulik napja, szilveszter. Ezen a napon hunyt el Szent I. Szilveszter pápa 335-ben, vagyis ezen a napon született újjá a mennyekben. Népszokásokban szilveszter is bővelkedik, ám ezek tartalmát, hiedelemvilágát, hangulatát mind újévtől kölcsönzik.

Január 1-jét Magyarországon kiskarácsonyként is ismerik, a kettő közti napokat pedig csonkahétnek, félhétnek is nevezik. Az egyház erre a napra rendelte Jézus körülmetélésének ünnepét, a circumcisiót.

A középkorban is köszöntöttek

Attól függetlenül, hogy Gergely pápa naptárreformja előtt az újév karácsonykor kezdődött, XIII.századi okleveleink beszámolnak az itáliai eredetű szokásról, a január elsejei ajándékozásról és jókívánságokról. Galeotti, azaz a Budán is jártas humanista Galeotto Marzio írja:

Januárius elsején, Krisztus körülmetéltetése napján, szokás a magyaroknál strenát, azaz ajándékot adni a beállott év jókívánásáért. A királytól úgy kérik ezt, hogy ki-ki mestersége szerszámait nyújtja felé…

Hasonló szokások éltek még a XIX-XX. század fordulóján is. A kendilónai Teleki-udvarban, amikor a cselédség-boldog újévet kívánt, a kovácsok vitték az üllőt és a kalapácsot, a kocsisok kezében pattogott az ostor, mindenki a maga mesterségét színlelte. Erdélyben a falusi bérlők udvarában szolgáló béresek ostor pattogtatásával, kolompok zörgetésével, állatterelő szavak kiáltozásával csaptak lármát újév reggelén. A zajt mindaddig folytatták, amíg pénzt nem kaptak – ez a zajkeltés.

Vénlányok a szűzgulyában

Sok helyen kapcsolódott újév napjához a vénlánycsúfolás. Nem volt valami szép dolog: az eladósorban lévő, ám férjhez nem ment lányokra leggyakrabban fatuskót kötöttek, amelyet bizonyos távolságra el kellett húzniuk. Volt, ahol hangosan végigvonultak a falun, máshol a lányok ablaka alatt lármáztak.

Északkeleten szűzgulyahajtásnak nevezték. A legények kiáltoztak: „Kinek van eladó lánya – hajtsa ki a szűzgulyára!” Erre az érintett leányoknak ki kellett jönniük a házukból s ostorpattogtatással hajtották őket végig a falun.

Újév napjához az egykori karácsony évkezdő hagyományaiból is számos hiedelem és szokás kapcsolódott. Mint karácsony napjának reggelén, első látogatóként a fiúgyermeket várták, az újévi ebéd ételeihez gyakran fűződtek bőségvarázsló hiedelmek, szerelmi és időjóslások. Utóbbiból például, hogy amelyik lánynak először viszi el a kutya a kocsonyacsontját, az megy férjhez a leghamarabb.

A kapolyi gyerekek újév reggelén így köszöntek be a házakhoz:

Adjon Isten három bé-t, három f-et, három pé-t, bort búzát, békességet, faint főző feleséget, pipát, puskát, patronázst, meg egy butykos pálinkát.

Ezután énekeltek.

(Kiemelt kép: Fortepan/Császy Alice)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.