Élet-Stílus

A legnagyobb katasztrófák a modern építészet történetéből

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 13. 18:42

A mérnöki diploma nem jelent garanciát arra, hogy egy épület évtizedeken vagy évszázadokon át őrzi majd tervezője nevét, főleg, ha a túl kevés tudás jelentős mennyiségű korrupcióval találkozik, vagy egyszerűen csak szerencsétlen körülmények állnak fenn.

A Knickerbocker Theatre összeomlása, Washington D. C, 1922. január 28.

Az alig öt évvel korábban átadott épület tetőszerkezete nem bírt a két nap alatt rá hullt mennyiséggel, így az az éppen vetített Get-Rich-Quick Wallingford című néma vígjáték nézőire omlott, akik közül 98-an meghaltak, 133-an pedig kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedtek.

Gázrobbanás az alig két hónappal korábban átadott londoni Ronan Point Tower, 1968. május 16.

The collapsed side of the high rise block Ronan Point, Canning Town, London, after a major gas explosion.    (Photo by Evening Standard/Getty Images)

A március 11-én átadott, 22 szintes toronyházban történt gázrobbanás meggyengített egy tehertartó falat, aminek következtében az épület egy sarka összeomlott. A lakók közül négyen vesztették életüket, de 17 sérültről is hírt adtak a brit hatóságok.

A Boston képét ma is uraló Hancock, aminek minden egyes üvegpanelét ki kellett cserélni

Az I. M. Pei és Henry N. Cobb által tervezett John Hancock Towert 1971 helyett csak 1976-ban adhatták át, hiszen a kész épület tükröződő, kék ablakai egymás után potyogtak a környező utcákra. A rendőrség minden alkalommal, mikor a szél sebessége 45 km/h fölé került, lezárta a környéket, hogy elkerülhessék az 1,2×3,4 méteres, 227 kilót nyomó üveglapok okozta baleseteket.

1973 októberében Pei bejelentette, hogy mind a 10344 panelt kicserélik. A hónapokon át tartó munka során a hiányzó üvegfelületeket furnérlemezzel helyettesítették, így a toronyra elég hamar ráragadt a Furnérpalota név.  A legfelsőbb szinten dolgozók komoly kilengésről számoltak be, így a tervezők további 3 millió dollárból egy, a hasonló lengések energiáját elnyelő szerkezetet építettek a toronyba. A teljes projekt a várható 75 millió dollár helyett végül 175 millióba került.

A szöuli Sampoong bevásárlóközpont összeomlása, 1995 június 29.

Az egyik városi szemétlerakó helyén felhúzott épület az első tervek szerint lakásoknak adott volna otthont négy szinten, de az építés közben módosítottak a terveken, így 1990-ben bevásárlóközpontként nyitott meg. A szöuli építési szabályok tiltották az egész épület plázaként való hasznosítását, így a legfelső, ötödik szinten egy jégpálya kapott volna helyet, de végül nyolc éttermet költöztettek oda. A kivitelező jelezte, hogy ez statikai problémákat vet fel, így a beruházó felbontotta szerződését a vállalattal, és keresett egy másikat, aki vállalja a szükséges bővítések elvégzését. Mivel a hagyományos koreai éttermekben a vendégek a földön foglalnak helyet, így itt a teljes szerkezetre nehezedő súlyt jelentősen megnövelték az éttermek padlóját behálózó, forró vizet keringető csövek. Mindezeken felül a légkondicionáló egyságeit a tetőn helyezték el, amely az engedélyezett maximális terhelés négyszeresével nyomta a teljes épületet.

1995 áprilisában megjelentek az első repedések, amelyek miatt néhány boltot elköltöztettek, de nem törődtek a veszéllyel, annak ellenére, hogy a következő hetekben a repedések egyre nagyobbak lettek, sőt, szakértők egész sora bizonygatta, hogy az épület bármelyik percben összedőlhet.

Június 29-én a helyzet minden addiginál súlyosabbnak tűnt, így kikapcsolták a légkondicionálót és lezárták a legfelső szintet, de kiüríteni nem sikertült, hiszen az épületben túl sokan tartózkodták, és egy bolt sem akarta elegedni az aznapi óriási bevétel lehetőségét.

Ugyanazon a napon, délután öt óra körül az ötödik szint süllyedni kezdett, majd a légkondicionáló egységei bezuhantak a már egyébként is túlterhelt emeletre. Néhány percen belül az épület déli szárnya összedőlt, 502 ember halálát és 937 sérülését okozva.

A jeruzsálemi esküvői tömeg, ami alatt megnyílt a padló, 2001. május 24.

A Versailles néven ismert esküvőhelyszín építésénél az utolsó pillanatban végrehajtott változtatások okozták 23 ember halálát, 380 sérülését.

A negyedik emeleti teremben táncolók százai alatt beomlott a padló, és három szintet zuhantak.

A sanghaji Lotus Riverside-házak egyikének kidőlése, 2009. június 27.

A lakópark egyik, tizenhárom szintes toronyháza a nem megfelelő alapozás és a csapadékelvezetés hiánya miatt egyszerűen kidőlt. Szerencsére még jóval az átadás előtt, így személyi sérülés nem történt.

A bangladesi főváros, Dakka egyik bevásárlóközpontjának, a lakásokat is magában foglaló Rana Plazának összedőlése, 2013. április 24.

A még álló épület sem volt túl bizalomgerjesztő

A fentebb már említett szöuli plázával ellentétben itt már az első nagyobb repedések megjelenésekor evakuálták a lakókat, vásárlókat és a bolti dolgozókat, de a felsőbb szinteken lévő – a Benetton, a Mango, a Primark, a Walmart, és más divatóriásoknak dolgozó – ruhagyárakban dolgozókat nem. A nap végén a tulajdonos az újságíróknak elmondta, hogy másnap mindenki visszatérhet az épületbe, a veszély elhárult. Az egyik ruhagyár, az Ether Tex egy egész havi bér visszatartásával fenyegette a dolgozóit, ha nem jelennek meg a következő napon.

Másnap 8 óra 57 perckor az épület összedőlt, mindössze a földszintet épen hagyva. A romok közül 2515 embert mentettek ki, de 1129-en az egymásra dőlő falak közt lelték halálukat – ezzel ez vált a világ legtöbb halálesetet okozó, építéskor elkövetett hibából eredő balesetévé.

A történtek oka egyértelműen az engedélyek és a mérnöki munka teljes hiánya volt: a munkálatokat egy tó helyén, engedély nélkül kezdték meg, a később beszerzett építési engedélyben pedig egy egyetlen szintből álló, üzletekkel rendelkező épület szerepelt.

Engedély nélkül került tehát erre négy további szint, természetesen olcsóbb, gyengébb minőségű építőanyagok felhasználásával. A ruhaüzemek később költöztek be, így az építészek nem vehették figyelembe a gyártáshoz szükséges gépek által jelentett plusz terhelést. Mindezen tényeket ismerve a vég közel elkerülhetetlen volt.

Fotó: Failed Architecture, FailuresWikimedia CommonsArchitecture Week/Michael Shellenbarger Cracktwo
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.