Élet-Stílus

Életmentő lenne, mégsem segítünk

Az elsősegélynyújtás világnapján többen felhívják a figyelmet arra, hogy a magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani, pedig bárki képes lenne rá.

Szeptember 10-én, az esősegélynyújtás világnapján az elsősegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük – áll a Magyar Vöröskereszt szombati közleményében.

A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegély-képzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket ezen a területen. Számos országban azonban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti, Magyarország helyzete pedig még ehhez képest is elszomorító – mutat rá a szervezet.

Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és a javítja a túlélés esélyeit – hangsúlyozzák a közleményben.

A felnőtt lakosság csupán 15 százaléka segítene aktívan a sérültek ellátásában egy közúti balesetnél, a balesetet látottak 13 százaléka pedig segítséghívás nélkül tovább menne − derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb lakossági kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes betegportál megbízásából készített. Az eredményeket Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kommentálta.

A hajlandóság is hiányzik belőlünk…

Általában azt látjuk, hogy az emberek elsősegélynyújtás címén csupán felívják a mentőket. Erre nagyon sokan vállalkoznak, de ahogyan a felmérésből is kitűnt sokan még a mentők központi telefonszámát sem tudják.” – jellemzi a kritikus helyzetet az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A szóvivő szerint sokan félnek a segítségnyújtástól, mert félnek attól, ha valamit rosszul csinálnak, hibáznak még bírósági üggyé is fajulhat a segítő szándék. Ez azonban megalapozatlan félelem, hiszen Magyarországon még sosem történt ilyen okból eljárás. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, miszerint a kritikus helyzetben segítségünkkel esélyt adhatunk valakinek az élethez, még ha szakszerűtlenül is tesszük mindezt.

„Létezik olyan statisztikánk, mely szerint a hirtelen szívmegállásos eseteknek 60 százalékát meg lehetne menteni Magyarországon (kb 20ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében egy évben), amennyiben valaki azonnal elkezdené a szakszerű újraélesztést. Ehelyett Magyarországon ez a túlélési arány kb 1 százalék körül van.” – jelzi Győrfi Pál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik