Élet-Stílus

A reggeli kávé hatása placebo?

Elég csak akarnunk, hogy az első reggeli italunk élénkítsen, és az úgy is lesz.

Ami nem jelenti persze azt, hogy a reggelire lehajtott kávénak nincs semmilyen hatása. A benne található koffein bizonyítottan élénkítőszer: az agyban fejti ki hatását és segít az álmosság és a fáradtság leküzdésében. Egy most nyilvánosságra hozott vizsgálat azonban arra mutat rá, hogy az élénkítésben az agynak legalább akkora szerep jut, mint magának az élénkítőszernek.

Ez úgy derült ki, hogy a Kelet-Londoni Egyetem kutatói önkénteseken vizsgálták a koffein hatását. A résztvevők két csoportja közül az egyik valódi kávét, míg a másik valódi kávénak hazudott koffeinmentes italt kapott reggelire. A kutatók ezt követően mindkét csoport teljesítményét megvizsgálták és nem kis meglepetésre azt tapasztalták, hogy a koffeinmentes kávét fogyasztó csoportból voltak olyanok, akiknek a hangulata, sőt a teljesítménye is jobb volt, mint azoké, akik valódi kávét ittak.

A szakértők szerint ez azt bizonyítja, hogy a kávé élénkítő hatásában nemcsak a hatóanyagnak, de a pozitív elvárásunknak is komoly szerep jut: ez az elvárás olyan erős, hogy még akkor is hat, ha a hatóanyag nincs is jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik