Élet-Stílus

Mégis csodaszer a kávé

Régóta húzódó vita végére tettek pontot a német kutatók.

Hogy egészséges-e, vagy sem a kávé, már régóta vitatéma az orvosok között. Az tény, hogy az ital ma az egyik legnépszerűbb élénkítőszer a világon, közel ezeréves múltra tekint vissza, ami alatt jó néhány országban – így többek között a németeknél is – élvezete a kultúra szerves részévé vált. Pedig a szakértők még ma sem biztosak benne egyáltalán, hogy egészséges-e, ahogy az is állandó konfliktusforrás, vajon mekkora az a mennyiség, ami megengedhető naponta.

Az évek óta húzódó vita végére most úgy tűnik, éppen német orvosok tesznek pontot azzal, hogy csodaitalnak kiáltották ki a kávét. Tudományos vizsgálataik során bebizonyították, hogy a kávé növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, csökkenti a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a máj- és méhrák kockázatát, enyhíti a fejfájást, sőt az asztmások légzését is könnyíti.

Az orvosok véleménye tehát az, hogy a kávét élvezni kell, és az egészségre nézve inkább pozitív, mint negatív hatásokat kell tőle várni. Egyedül a terhes nőknek, a magas vérnyomásban szenvedőknek, továbbá az érzékeny gyomrúaknak kell a kávéfogyasztásban némileg tartózkodóbbnak lenniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik