Élet-Stílus

Mit együnk a tokajihoz?

Azt kérték a tokaji borászoktól, hogy 50 és 120 gramm közötti természetes maradékcukor tartalmú boraik közül küldjenek egyet a kóstolóra. Klasszikusan ez az édes szamorodnik világa, csakhogy “hála” az ellentmondásos magyar szabályozásnak szamorodni helyett sokan késői szüretelésű borként palackozzák szamorodni alapanyagból készült boraikat.

Már nem szamorodni, még nem aszú



Mit együnk a tokajihoz? 1

A kóstoló-kommandó bevetésen

A késői szüret azonban nem feltétlenül “álruhás” szamorodni, az utóbbinál ugyanis követelmény a 12 hónapig tartó hordós érlelés, míg a késői szüretelésű borok egy része sosem látott hordót, fiatalon lett lepalackozva. Így a szamorodnira jellemző aszalt gyümölcsös, vaníliás, mogyorós komplex aromák helyett, elsődleges friss gyümölcs ízek, intenzív virágillatok jellemzik a tartályban készült valódi késői szüretelésű tokaji édes bort.

A 120 gramm a négy és ötputtonyos aszú határa is, így három és négyputtonyos aszú is akadt a mezőnyben. Az aszú, még az alacsonyabb puttonyszámú is, készítési módja miatt koncentrált, botritiszes, érlelt, édes bor, krémes, gazdag lekváros ízekkel. A negyedik kategóriát a kifejezetten oxidatív eljárással készült, vagy régebbi évjáratú édes borok alkotják.

A beérkezett borokat egy előzetes kóstolás során a fenti négy kategóriába próbálta a kóstoló-kommandó csoportosítani. Nem akartak éles határokat húzni, a stílus hasonlósága nagyobb súllyal esett a latba, mint a megnevezés.

Borhoz kerestek ételt


Az Ős Kaján étterem vezetői Anna Roy és Pascal Leeman mindjárt igyekeztek a megfelelő ízeket megtalálni a borokhoz. Ezúttal tehát nem az ételekhez kerestek borokat, hanem az egyes tokaji stílusokhoz igyekeztek ételt komponálni. A cél az egyszerűség volt, olyan kompozíciókat kerestek, amit – kis konyhai gyakorlattal – otthon, bárki elő tud állítani, áruházban beszerezhető alapanyagokból is. Fontos szempont volt az is, hogy némiképp eltérjenek attól az irányzattól, amely az édes borok és a főfogások
Mit együnk a tokajihoz? 2

FeLugossy kóstol

között az ételek mézes pácolásával és gyümölcsköretek készítésével igyekszik harmóniát teremteni. Jól példázza ezt az előkóstolás egyik fogása, ami azután mégsem került be a formálisabb kóstolási sorba: a chilis zúza ragu. A zúza édeskés íze, és a fűszer pikáns csípőssége nemhogy igényelte az édes bort, de más italt el sem lehetett volna hozzá képzelni. Tökéletes harmóniát alkottak.

A kóstoló


A formális, de még mindig workshop jellegű kóstolóra végül négy étel kompozíció készült és négy különböző hivatású vendéggel – FeLugossy László képzőművész, Homonna Attila borász, Jandácsik Gábor bankár, Pecsenye Roland cégvezető – egészült ki az Ős Kaján és a borportal.hu csapata.

A kóstolási tapasztalatokat és az Ős Kaján szakácsai által készített ételek – például a mentában pácolt süllő, és a posírozott lazac – részletes leírását a borportal.hu oldalon olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik