Belföld

Nyomoznak a rászorulókon nyerészkedő cégek miatt

Szigetváry Zsolt / MTI
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében hátrányos helyzetű gyermekes családoknak összeállított tartós élelmiszercsomagok átadásán a kismarosi polgármesteri hivatalban 2018. július 19-én.
Szigetváry Zsolt / MTI
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében hátrányos helyzetű gyermekes családoknak összeállított tartós élelmiszercsomagok átadásán a kismarosi polgármesteri hivatalban 2018. július 19-én.
Az egyik többszörösen túlárazott közbeszerzésen két indulót is kizártak arra hivatkozva, hogy „aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmazott az ajánlatuk”.

Elrendelhették a nyomozást a rászorulóknak szánt sokszorosan túlárazott élelmiszercsomagok miatt, amit az Integritás Hatóság (IH) tárt fel október 4-én közzétett jelentésében. Mindez a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) 24.hu-nak küldött válaszából derült ki, amely szerv több mint 10 milliárd forinttal túlárazott szerződéseket kötött az általa kiírt közbeszerzés nyerteseivel.

Kérdései egy folyamatban lévő büntetőeljárásra vonatkoznak, így azokra nem áll módunkban válaszokat adni

– írta az SZGYF lapunknak, amikor arról érdeklődtünk, hogy volt-e bármilyen következménye a visszás projekteknek a szervezeten belül, és egyáltalán, hogy vehették át többszörösen túlárazva az egyes termékeket. Két uniós finanszírozású projektben

  • a kristálycukrot a piaci ár ötszörösével,
  • a lisztet négyszeresével,
  • a tejet három-négyszeresével,
  • az étolajat háromszorosával árazták túl

az Integritás Hatóság vizsgálata szerint a szegényeknek szánt élelmiszercsomagokban. A vitatott közbeszerzési eljárás még 2017-ben indult, az SZGYF-nél azóta legalább négyszer váltottak főigazgatót, legutóbb 2023-ban.

Mivel az Integritás Hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) tette meg a feljelentést bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, valamint hanyag kezelés miatt, megkereséssel fordultunk a nyomozás állásával kapcsolatosan, de csak röviden válaszoltak.

„A feltett kérdésekkel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ” – zárkóztak el a kérdések elől. Hasonlóképp reagált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is, amelynek azért lehet szerepe az ügyben, mert az IH szerint versenykorlátozó megállapodást köthettek az érintettek a közbeszerzési eljárásban, ami miatt versenyfelügyeleti eljárást kezdeményeztek a GVH-nál.

Megkerestük az Integritás Hatóság által megnevezett két céget, a Halker Kft.-t és a Káta-Mill Plusz Kft.-t, amelyeket tevékenységét szokatlanul éles szavakkal minősítette Bíró Ferenc, az IH elnöke, aki szerint az általuk vezetett hálózatok „gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot loptak el a szegényektől”. Egyik cég sem reagált azonban arra, hogy „szegényeken nyerészkedő társaságnak” festette le őket az IH elnöke.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik