Belföld

Költségvetési csalásért ítélték el a jegyzőt, aki hivatalában maradt, az ügyet feltáró alkalmazottat elbocsátották, benzinkutasként dolgozik

Katona Tibor / MTI
A Zalaegerszegi Törvényszék épülete.
Katona Tibor / MTI
A Zalaegerszegi Törvényszék épülete.
Több száz ezer forintot utaltatott át magának az egyik beosztottjával – egy fiktív megbízási szerződés alapján – 2022-ben a Zala vármegyei Gellénháza jegyzőnője. Horváth-Újhelyi Tamara a közös önkormányzati hivatalon keresztül további tíz település hivatali ügyeinek törvényességét felügyeli, ideértve azt a törpefalut is, ahol a férje a polgármester. A bíróság a jegyzőnőt nem jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, de továbbra is a hivatalában maradhatott. Az ügyet feltáró alkalmazottját viszont fegyelmivel elbocsátották.

Hivatali visszaélés és költségvetési csalás miatt ítélte el a Zalaegerszegi Törvényszék Gellénháza és további tíz Zala vármegyei falu jegyzőjét. Horváth-Újhelyi Tamara – aki jegyzőként az önkormányzatok törvényes működéséért felel – még 2022-ben több száz ezer forintot osztott vissza magának egy fiktív megbízási szerződés alapján, ám a bíróság elmarasztaló ítélete ellenére a hivatalában maradhat.

A jegyző az egyik beosztottjával a 2022-es országgyűlési választás és a „gyermekvédelmi” népszavazás lebonyolításával összefüggő feladatokra két megbízási szerződést kötött, majd a nagyobb összegű szerződésből a pénz túlnyomó részét visszautaltatta az ügyintézővel a saját bankszámlájára. A jegyző ezért – egyelőre nem jogerősen – egy év szabadságvesztést kapott két év próbaidőre felfüggesztve, valamint egymillió forint pénzbüntetést is meg kell fizetnie. Mivel Horváth-Újhelyi Tamara fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

A költségvetési csalással érintett összeg önmagában nem túl nagy. A bíróság erről szóló közleménye szerint a jegyzőnő először egy 535 ezer forintról szóló szerződést kötött a beosztottjával a helyi választási iroda tevékenységéből eredő feladatok ellátására. A szerződés lejárta után – közvetlenül a választás előtt – egy újabb megbízási szerződést kötött vele a jegyzőkönyv-vezetői és lebonyolító tevékenység ellátására 60 ezer forintról. Az ügyintézővel – aki az ügy másodrendű vádlottja lett – a jegyző később közölte:

mivel jegyzőként ő a választási iroda vezetője, nem kaphat többet a jogszabályban megállapított díjazásnál, ezért az általa elvégzett plusz munkát úgy kell kifizetni, hogy az ügyintéző visszautalja neki a szerződéses összeg jelentős részét.

A jegyző közvetlen beosztottja az ítélet szerint érdemi munkát nem végzett, de a megbízási díjat kiutalták a számlájára. Az utalást követően a jegyzőnő felhívta őt, és arra kérte, hogy a kapott nettó 373 697 forintból 350 ezret utaljon át neki. A beosztottja ezt az előzetesen megbeszéltek szerint meg is tette.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik