Belföld

Megszólalt Brüsszelben a Magyarországon megválasztásáig fogva tartott olasz EP-képviselő

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Megtartotta első sajtótájékoztatóját Brüsszelben Ilaria Salis olasz baloldali EP-képviselő, akit több mint egy éven át tartottak fogva Magyarországon. A tanárnőt, aki a Zöld-Baloldali Szövetség listavezetőjeként szerzett mandátumot az európai parlamenti választásokon, életveszélyt okozó testi sértéssel gyanúsítják a magyar hatóságok. A magyar rendőrség a EP-választás után alig egy héttel levette a pedagógus lábáról a nyomkövetőt, és szabadon távozhatott az országból.

Nem áll szándékomban kibújni a büntetőeljárás alól. A szándékom az, hogy az igazságszolgáltatásban az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett, megfelelő eljárás, a törvény előtti egyenlő bánásmód és az arányosság elvének tiszteletben tartása mellett ítélkezzenek

idézte a hvg.hu a képviselő szavait. Salis hozzátette: őszintén reméli és elvárja, hogy „Európa és az Európai Parlament mindenképpen kiálljon az alapvető jogok, az ártatlanság vélelme, valamint az arányosság elve és a jogállamiság tiszteletben tartása mellett”.

A EP-képviselő elmondta még, hogy képviselői munkássága során többek között a fogvatartottak érdekében is dolgozni fog.

Az olasz antifasiszta tanárnő előzetes letartóztatását még tavaly február 14-én rendelte el a bíróság. Nevét a nyilvánosság leginkább onnan ismerheti, hogy a magyar hatóságok vádja szerint a szervezője és aktív résztvevője volt 2023 februárjában Budapesten elkövetett antifasiszta támadásoknak a neonáci „Kitörés napja” idején. A vád szerint az aktivista társaival több embert megtámadt az utcán, és súlyosan bántalmazott. Miután letartóztatták, Magyarországon tartották fogva, ami az elmúlt hónapokban az olasz belpolitikában is forró téma lett.

Az olasz közvélemény rossz szemmel nézte a fogvatartás körülményeit, beleértve azt, hogy Salist vezetőszáron, megbilincselt kezekkel és lábakkal vezették a bíróság elé. Míg Magyarországon ezek a gyakorlatok bevettnek számítanak, Olaszországban nem, ezzel magyarázható a felháborodás.

A 38 éves olasz állampolgárságú nőt az idén a júniusi európai parlamenti választásokon az olasz Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) pártkoalíció színeiben listavezetőként európai parlamenti képviselőnek választották.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a sajtótájékoztató előtt közleményt adott ki, amit azzal a felütéssel indítottak, hogy

az Európai Parlament nem lehet bűnözők menedéke.

Kapcsolódó
Nem hagyja annyiban a Fidesz az olasz antifasiszta EP-képviselőnő szabadon bocsátását
Felszólítják az Európai Parlamentet, hogy vonja vissza a korábban Magyarországon bebörtönzött Ilaria Salis mentelmi jogát, amint a magyar bíróság ezt kéri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik