Élő Belföld

Fővárosi Választási Bizottság: Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré, három napon belül lehet fellebbezni

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Vasárnap egész nap élőben tudósítottunk a választás minden fontos történéséről, percről percre közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Ilaria Salist beválasztották az európai parlamentbe

Beválasztották az európai parlamentbe az antifatámadások néven ismertté vált ügy elsőrendű vádlottját, Ilaria Salist, aki a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) olasz pártkoalíció színeiben indult a választáson. Ilaria Salist tavaly február 11-én vették őrizetbe Budapesten. A vád szerint az antifasiszta aktivista társaival több embert megtámadott és súlyosan bántalmazott az utcán. Május végén a bíróság elrendelte a nő szabadlábra helyezését.

Szijjártó szerint Európa legnagyobb támogatottságát szerezte meg a Fidesz

A győzelmet nem kell megmagyarázni nemzeti vonatkozásban, de európaiban sem, Európa legnagyobb támogatottságát szerezte meg a Fidesz. Soha ennyi szavazatot nem szereztünk EP-választáson. Én az abszolút értékekben hiszek

– mondta Szijjártó Péter az ATV azon kérdésre, hogyan értékeli a győzelmet, hiszen hogy habár rekord a 2 015 792 voks, de a 44,6 százalékos arány negatív rekord, hiszen a Fidesz-KDNP listája EP-választáson eddig 47 százalékosnál nem kapott kevesebbet.

A külügyminiszter azt is mondta: „örülünk annak, hogy az EU számos országában a szuverenista pártok egyértelműen sikeresen tudtak szerepelni, ennek Európa nyugati felében már vannak következménye”.

Azzal kapcsolatban, elkezdenek-e tárgyalni Meloniékkal, hogy az ECR-hez vagy Le Pennel, hogy az ID-hez csatlakoznak a magyar EP-képviselők, azt mondta, ezt most senki nem tudja megmondani.

Mi a 11 képviselőnkkel valószínűleg vonzók leszünk. Ez egy nagy képviselői csoport. A következő napokban, hetekben intenzív egyeztetések lesznek arról, hogy az EP-ben a szuverenista, békepárti patrióta erők milyen módon fognak együttműködni

– fogalmazott.

43 szavazaton múlt, hogy Szegedi Fecsó nem lett polgármester Epöl községben

Meglepetésre nem a Ráckevén bukó Szebeni István volt az egyetlen celeb, aki politikai babérokra tört vasárnap. Szegedi Fecsóra is voksokat adhattak le Epöl község lakói, ugyanis a celeb és üzletember polgármester szeretett volna lenni.

A községben egyébként nagy beruházásokat végző Szegedi 107 szavazatot gyűjtött be, míg a győztes, függetlenként induló Mészáros István 149-et. Szegedi később úgy kommentálta a végeredményt:

Köszönöm a szavazatokat, és gratulálok Mészáros Istvánnak!

Tordai Bence: Ha az ember a saját pártjára nem tud leszavazni, akkor nagy baj van

A Magyar Hang készített interjút Tordai Bencével, aki vasárnap este jelentette be, hogy kilépett a Párbeszédből, a továbbiakban a munkáját Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként folytatja majd. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés „nem összefogás, hanem önfeladás volt”.

A lap első kérdés-válaszát szó szerint idéznénk:

– „Visszagondolva mennyi Unicummal lehetett elviselni, hogy a DK bedarálta a Párbeszédet?
– Nem szeretem az Unicumot, nem ittam.”

Tordai ezt követően arról is beszélt, hogy azért az urnazárás után tetté nyilvánossá a kilépését, mert nem akart ártani az önkormányzati kampányoknak. Viszont hozzátette:

nem tudtam letenni a garast a DK, az MSZP és a saját pártom közös EP-listája mellett, és „kire szavazzanak a Zöldek az EP-választáson” címmel szerveztem vitát. És ha az ember a saját pártjára nem tud leszavazni, akkor nagy baj van.

Szajki Bálint / 24.hu Tordai Bence

Elárulta azt is, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra szavazott végül az EP-listán. Tordai úgy érzi, erre a DK-MSZP-Párbeszéd megállapodásra Karácsony Gergelynek nem lett volna szüksége, nem érti, miért döntött emellett a főpolgármester. Tordai számára ez a döntés „egy öngyilkos, önfelszámoló és az egész küldetést megkérdőjelező döntés volt”. A Párbeszéd-frakcióban a döntése után is marad, és reméli, hogy a párbeszédes tagok is maradnak a Párbeszéd-frakcióban, „és nem kapnak kedvet ahhoz, hogy átüljenek a DK-ba”.

Arra a kérdésre, mit gondol Magyar Péterről, azt mondta:

Voltam kint az egyik tüntetésén is, de én egy másik világnézetet képviselek. Nyilván azt gondolom, hogy minden változást akaró erőnek, ami hozzátesz és nem elvesz a közös ügyhöz, valahogy egyesítenie kell majd a megfelelő pillanatban a törekvéseit. Hogy ez hogy fog pontosan kinézni ’26-ban, azt nem tudom.

Végül arra a felvetésre, hogy jobb-e a választóknak, „ha eltűnik a Párbeszéd a süllyesztőben”, Tordai azt felelte: „Jobb-e, ha van egy nagyon rossz szervezeti és morális állapotú zöldpárt, mintha nem lenne? Nem tudom. De a Párbeszéd mai vezetői írták alá a párt halálos ítéletét”.

Dézsi Csaba az új polgármesterről: Tökéletesen alkalmatlan erre a feladatra

Pintér Bence 18 297 szavazattal megnyerte a győri választást, miután 440 szavazattal többet kapott a jelenlegi polgármesternél, Dézsi Csaba Andrásnál. A fideszes jelölt gratulált ellenfelének, de láthatóan nehezen dolgozza fel az eredményt. Egyrészt egy Pintérről egy nem túl előnyös képpel osztotta meg bejegyzését, valamint arról írt, rosszul esik neki, hogy a többség egy olyan emberre szavazott

aki mind tudásában, mind tapasztalat hiányában tökéletesen alkalmatlan erre a feladatra.

Pedofilbotrány? Csak a Fidesz Bicskén

Novák Katalint és Varga Juditot megbuktatta a bicskei pedofilbotrány, ám helyi szinten az semmit sem ártott a Fidesznek.

100 százalékos feldolgozottság alapján kihívói megszorongatni sem tudták a polgármestert. Mutatjuk mennyire nem.

  • Bálint Istvánné (Fidesz-KDNP) 61,60%
  • Kovács Erika (független) 26,82%
  • Szabó Bence (Mi Hazánk) 11,58%

Az NVI adatai szerint a nyolc egyéni választókerületben kizárólag kormánypárti jelölt győzött, csak kompenzációs listáról jutott be az új képviselő-testületbe a Demokratikus Koalíció, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt politikusa, illetve a Mi Hazánk polgármesterjelöltje.

Eredmények

Hétfőn állapítják meg a helyi választási bizottságok a polgármester- és képviselő-választások eredményét

A szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvei alapján várhatóan hétfőn állapítják meg a helyi választási bizottságok a polgármester- és képviselő-választások eredményét, írja az MTI.

A szavazatszámláló bizottságok a vasárnapi szavazást követően a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálták meg, és az ismételt számlálást addig folytatták, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lett.

Ezeket az adatokat vezették fel a hivatalos jegyzőkönyvekbe, amelyeket a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának alá kellett írnia.

A szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen önálló fellebbezésnek nincs helye, azt csak a helyi, illetve területi választási bizottság eredményt megállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt lehet jogorvoslattal megtámadni.

A helyi választási bizottságok várhatóan hétfőn a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján összesítik a polgármester-választás, valamint a képviselő-választás (tízezernél kevesebb lakosú településeken az egyéni listás választás, illetve a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületi választás) szavazóköri eredményeit, és megállapítják a választás eredményét. A tízezernél több lakosú településeken a helyi választási bizottság az egyéni választókerületi választás eredményéről kiállított, jogerős jegyzőkönyvek alapján tudja majd megállapítani a kompenzációs listás választás eredményét.

Varga Jennifer / 24.hu

A fő kormánytömörülés 21 mandátumot, a fő ellenzéki párt 20 mandátumot szerzett Lengyelországban

Lengyelországban a kormány vezető ereje, a Polgári Koalíció (KO) 21 mandátumot, a Jog és Igazságosság (PiS) fő ellenzéki párt pedig 20 mandátumot szerzett az európai parlamenti választások hétfő reggel ismertetett végeredményei szerint.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) által közzétett, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságán alapuló eredmények szerint a KO a szavazatok 37,06 százalékát nyerte el, a PiS listájára a választópolgárok 36,16 százaléka szavazott.

A harmadik helyen befutó, ellenzéki Konföderáció 6 helyre számíthat 12,08 százalékos támogatottsággal. A KO kormánykoalíciós partnerei lemaradtak a győztes pártok mögött: a Harmadik Út (TD), amely a Lengyelország 2050 pártból és a Lengyel Parasztpártból (PSL) áll, 6,91 százalékos támogatottsággal 3 mandátumra tesz szert, írja az MTI. A Baloldal a voksok 6,3 százalékát nyerte el, ami 3 képviselői helyet eredményez a pártnak.

Hadházy: A Fidesz hatalma nem rendült meg

A tegnapi eredmény azt is mutatja, hogy a lényeg nem változott – állítja Hazdházy Ákos független képviselő Facebook oldalán. Szerinte a hatalom gépezetén legfeljebb néhány kisebb karcolást ejtett a gazdasági válság majd a kegyelmi botrány. Hadházy három állítást és három ehhez kapcsolódó kérdést fogalmazott meg bejegyzésében:

  • Tegnap nem demokratikus választást láttunk, hanem egy hibrid rezsim demokratikus választásokra hasonlító rendezvényét. Amin persze el lehet érni itt-ott részeredményeket, de a lényeget nem lehet megváltoztatni. Kérdés: A következő két évben teszünk-e ez ellen?
  • A Fidesz hatalma nem rendült meg, az eddigi ellenzék megsemmisült, egy új párt viszont egy biankó csekkel is elért olyan eredményt, amit ellenzéki párt sok-sok éve nem tudott: 30 százalék közelébe került. Kérdés: mit kezd az új párt a biankó csekkel és ő marad-e az egyetlen új erő az ellenzéki térfélen?
  • Ha a következő két év arról szól majd, hogy legyen-e összefogás, vagy ne legyen, és persze hogyan, kivel, akkor 2026 biztos bukó.
    Kérdés: Megtanulja-e az ellenzék végre az egyszerű leckét: együttműködés mindenkor, de kompromittálódott, korrupt alakokat átmentő „összefogás” soha!

Cser-Palkovics András: Magyar Péter leváltotta az ellenzéket, ezt nem lehet lekicsinyelni

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is bejelentkezett a Partizán hétfő reggeli műsorába. A városvezető 13 százalékot javított a 2018-as eredményén, közel 75 százalékot szerzett. Szerinte a stílus az, ami ehhez vezetett leginkább, hogy azt érzékelték az emberek Székesfehérváron, hogy ő azt keresi, ami összeköti őket.

Ekkora eredményben nagyon sok fideszes szavazó is van, vélekedett, de sok olyan is, aki nagyon mást gondol a világról, mint a kormánypárt. Feléjük is van felelősségük, hangsúlyozza.

A helyi politika más, mint az országos politika, mondta, ehhez kell a béke és nyugalom, anélkül nem lehet építkezni.

Helyi szinten, helyi témákat kerestek, épp ezért tartott attól, hogy két nap van két választás, egy helyi és egy országos választás, mert témaválasztásban, stílusban, tartalomban eltér a kettő egymástól.

Nem kell nagy elemzőnek lenni ahhoz szerinte, hogy kijelenthető legyen, hogy a 75 százalék sok olyan ember megszólítását is jelenti, aki másképp gondolkodik, mint akár ő. Nem biztos, hogy mindig neki van igaza, szögezi le, mindig szeretne érdemi szakpolitikai vitát.

Cser-Palkovics szerint nem lehet megkerülni a háború-béke kérdését, de helyi szinten szerinte az emberek joggal várják el azt, hogy arról beszéljenek, ami őket helyben foglalkoztatja. Amit meg tudtak tenni mozgósítás címszó alatt, azt megtették, mondta. A háború-béke témája most is kulcskérdés, úgy véli,

mert béke nélkül nincs semmi,

de szerinte érdemes lenne egy önkormányzati kampány során jobban koncentrálni a helyi témákra.

Magyar Péterrel kapcsolatban a polgármester úgy vélekedett: a tegnapi eredmények alapján azt gondolja, hogy Magyar leváltotta az ellenzéket, az később fog kiderülni, ezzel mit fog tudni kezdeni. A többi ellenzéki párt meglátása szerint szinte megszűnt mint politikai szervezet.

Látok itt egy professzionális munkát, nekünk erre oda kell figyelni, ezt nem lehet lekicsinyelni. (…) Itt nekünk is van feladatunk a következő időszakban, erről beszélni is kell, részben a nyilvánosság előtt is

– fogalmazott. Időről időre nekik is meg kell újulniuk, folytatta, ám úgy véli, hogy azáltal, hogy összeférhetetlen a polgármesteri és a képviselői munka, a szintek kicsit eltolódtak, és nagyon kevés a kapcsolat ma a polgármesterek és az országos döntéshozatal között. A szervezeti együttműködéseket hiányolja, ebben az önkormányzati faktornak is megvan a felelőssége és a feladata is, jelezte.

Komoly eredmény született tegnap, ezt mindenkinek figyelembe kell venni, és az igazság pillanata is közeledik, amikor a napi munkát Magyar Péteréknek is el kell kezdeni – jegyezte meg Cser-Palkovics. Óriási munkának nevezte, amit a Tisza vezetője „végigvitt településről településre”, de hiányolta székesfehérvári látogatásánál azt, hogy mi az üzenete Magyarnak a várossal kapcsolatban.

Megnyertük ezt a választást nagyon sok szinten, de a 2026-os időszak nagyon komoly felkészülést igényel mindenki részéről, természetesen ez igaz ránk is.

Több településen nem dőlt el, ki lesz a polgármester

Tizenhat településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, így ezeken a településeken feltehetően időközi választást kell tartani – derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfői adataiból. Baranya vármegyében Tarróson, Bács-Kiskun vármegyében Újsolton, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében Sajóivánkán és Vattán alakult ki szavazategyenlőség az első két helyen végzett jelöltek között. Ugyanez a helyzet Győr-Moson-Sopron vármegyében Rábaszentmihályon, Somogy vármegyében Büssün, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Kisszekeresen, Tolna vármegyében Koppányszántón. Vas vármegyében Bajánsenyén, Kissomlyón, Mesterházán és Rátóton, Zala vármegyében pedig Belsősárdon, Szijártóházán, Zalaboldogfán és Zalakomárban alakult ki az első helyen végzett polgármesterjelöltek között szavazategyenlőség.

Ezeken a településeken még elképzelhető, hogy a jogorvoslatok miatt mégis eldől, melyik jelölt kapott több voksot, de ha a jogorvoslatok lezárulta után is egyenlő lesz az állás, időközi választást kell tartani.

Szavazategyenlőség miatt nem volt eredményes a választás a Baranya vármegyei Pécs 15. számú egyéni választókerületében, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőtúr 4. számú egyéni választókerületében, továbbá a Pest vármegyei Kerepes 5. számú egyéni választókerületében. Amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után is marad a jelöltek közötti szavazategyenlőség, ezeken a helyeken is időközi választást kell majd tartani 120 napon belül.

(MTI)

Hajnal Miklós: Felelősséget kell vállalnunk az eredményért

Hajnal Miklós a Momentum kampányfőnöke, országgyűlési képviselője, elnökségi tagja volt a Partizán vendége hétfő reggel. Pártja nem szerepelt jól a választáson: kiesett az EP-ből és nem jutottak be a fővárosi közgyűlésbe.

Országosan kudarc az eredmény. Nagyon sajnálom

– kezdte Hajnal majd arról beszélt, hogy február vége felé 7-8-9 százalék körül volt a támogatottságuk, de aztán megjelent Magyar Péter.

Csanádi Márton / 24.hu

A kampányfőnök szerint míg Magyar Péter tudott egy országgyűlési választásra hajazó tétet adni a vasárnapi voksolásnak, addig a Momentum nem tudott érdemi alternatívat felmutatni. A hitelességi deficittel kapcsolatban elmondta, számon kérhetőnek tartja azt, hogy mennyire húzták meg következetesen a határokat például a DK-val való kapcsolatuk esetében. Kampányfőnökként a tét meghatározásában látja a felelősségét, és abban, hogy a Momentum a liberális identitását későn vállalta fel nyíltan.

Felelősséget vállalnak-e az eredményért, lesznek-e lemondások? – kérdezte Gulyás Márton.

Ma reggel lesz elnökségi ülés. Ha az elnökséggel így döntünk, akkor készen állok a lemondásra. Felelősséget kell vállalnunk az eredményért, a nyáron lesz tisztújítás is

– válaszolta Hajnal.

Donáth Anna vezetői teljesítményével kapcsolatban azt mondta, hogy a Momentum tisztújításán mindig több jelölt van, és hogy a pártelnök elindul-e ezen a választáson, az az ő döntése. Hajnal hozzátette: Donáth rengeteget tett a Momentumért.

Tiszaburán 100 százalékos győzelem született

Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos szervezete, a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) mindent vitt.

A CiKöSz adja a polgármestert, Vavrik Gézát, illetve a képviselő-testület hat tagját. A településen az 1438 érvényes szavazatból 788-at kapott Vavrik. A Fiatal Romák Országos színeiben induló elődje, Farkas László 507 voksot kapott.

A CiKöSz sikerét árnyalhatja, hogy a regnáló polgármester nem sokkal urnazárás után kemény vádakat fogalmazott meg. Közösségi oldalán azt mondta, tanúvallomásaik vannak választási csalásra, szavazatvásárlásra.

Nyilván valakinek semmi nem drága, akár húsz-harmincmillió forintot is ki tudnak bizonyos szavazatokért fizetni. Ez semmiképpen nem lehet a jövőkép Tiszaburán, úgyhogy én mindenesetre azt üzenem azoknak, akik ilyen eszközökkel élnek, hogy rendkívüli módon szégyelljék magukat.

Farkas László szerint csúfos véget ért a választás, legalább 150-200 szavazat kerülhetett pénzért rossz helyre. Közösségi oldalán azt mondta: így nem lehet tiszta versenyről beszélni. Tiszaburán egyébként 51 egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba a hat képviselői helyre, ezzel a település volt az idei rekorder.

Az EP-választás eredménye közel 100 százalékos feldolgozottságnál

Az európai parlamenti képviselők választásának eredményénél a feldolgozottság még mindig nem 100 százalékos, de 99,96 százalékos feldolgozottságnál az alábbiak szerint alakulnak a listák:

A pártok, amiknek bejutottak képviselői az EP-be:

  • Fidesz-KDNP: 44,61 százalék – 2 015 480 szavazat – 11 mandátum
  • Tisza: 26,69 százalék – 1 341 292 szavazat – 7 mandátum
  • DK-MSZP-Párbeszéd: 8,1 százalék – 366 053 szavazat – 2 mandátum
  • Mi Hazánk: 6,76 százalék – 305 187 szavazat – 1 mandátum

És a pártok, akik nem küldhetnek képviselőt az EP-be:

  • Momentum: 3,68 százalék – 166 437 szavazat – 0 mandátum
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt:  3,58 százalék – 161 794 szavazat – 0 mandátum
  • Jobbik: 1,00 százalék – 45 314 szavazat – 0 mandátum
  • LMP: 0,87 százalék – 39 422 szavazat – 0 mandátum
  • 2RK Párt: 0,68 százalék – 30 715 szavazat – 0 mandátum
  • Mindenki Magyarországa Néppárt: 0,64 százalék – 29 107 szavazat –0 mandátum
  • Megoldás Mozgalom: 16 722 szavazat – 0,37 százalék – 0 mandátum

Bár Mága Zoltánt is bevetette, így sem lett polgármester Szebeni Istvánból

Celebjelölttel álltak rajthoz a kormánypártok Ráckevén, ugyanis a Fideszből kitett – most függetlenként induló – Deák Tiborral szemben Szebeni István versenyzett Fidesz-színekben. A volt tévés az utolsó napon Mága Zoltánnal kampányolt, a hegedűművész Ráckevén adott koncertet.

„Köszönjük, Mága Zoltán hegedűművésznek és zenekarának a nagyszerű koncertet és a támogatást. Barátságod és támogatásod sokat jelent számomra!” – írta Szebeni, akinek mégsem jött össze a polgármesterség, ugyanis a Nemzeti Választási Iroda számai szerint Deák a szavazatok 51,73, míg Szebeni 39,39 százalékát kapta meg, olvasható ki 100 százalékos feldolgozottság után.

Velencét visszaszerezte, de Gárdonyt elbukta a Fidesz

Érdekes eredmények születtek a Velencei-tó partján. A 2006 óta regnáló fideszes polgármester, Tóth István elbukta a gárdonyi polgármesterválasztást, miután egyesületi színekben induló ellenfele, Eötvös Pál Árpád több mint ezer szavazattal többet kapott. Tóth 2019-ben még simán legyőzte mostani vetélytársát. Tóth finoman szólva is megosztó személyiség, 2022-ben a 24.hu-nak adott interjújában ő is elismerte, hogy van egy stílusa.

Miközben Gárdonyt elbukta, Velencét visszaszerezte a Fidesz, a kormánypárt 2014 után ismét választást tudott nyerni a településen. Krausz György a szavazatok 54 százalékát gyűjtötte be, míg a regnáló polgármester csak a voksok 38 százalékát szerezte meg. Könyves Tamás, ismertebb nevén Tommyboy a szavazatok 8 százalékát kapta.

Könnyek között mondott le a belga miniszterelnök a választási eredmény miatt

Belgiumban a jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) nyerte meg a szövetségi parlamenti választásokat a vasárnap éjjel közzétett, közel végleges eredmények szerint. Alexander De Croo kormányfő hétfő hajnalban bejelentette, hogy liberális pártjának gyenge szereplése miatt benyújtja lemondását.

A szavazatok több mint 98 százalékos feldolgozottsága szerint az N-VA a voksok 17,1 százalékát kapta, ezzel 24 helyet szerezve a kétkamarás törvényhozás 150 fős alsóházában. Az N-VA a flamand régióban is győzelmet aratott a voksok 23,4 százalékával.

Második helyre a radikális jobboldali Flamand Érdek (Vlaams Belang) futott be 14,1 százalékkal, ami 20 mandátumra jogosítja fel szövetségi parlamentben. A vallon liberális Reformer Mozgalomra (MR) a választók 9,9 százaléka voksolt, ez 19 helyet jelent az alsóházban.

Alexander de Croo szövetségi miniszterelnök flamand liberális pártja, az Open VLD 12 képviselőházi mandátumából 5 mandátumot elveszít.

Török Gábor: A Tisza példátlan felemelkedése komoly problémákat jelez a Fidesz számára

Török Gábor 5 pontban értékelte a vasárnapi választások eredményeit Facebook oldalán. A politológus a többi között arról ír, hogy a választásnak sok kis győztese és vesztese van, de csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett: a Tisza Párt. Török úgy látja, hogy

a magyar politikában ezzel a választással új időszámítás kezdődött: a Fidesznek és a 2024 előtti ellenzéknek egyaránt a Tisza jelentette kihívással kell megküzdenie a 2026-ig terjedő időszakban, miközben a Tisza a legerősebb ellenzéki pártként – majdnem egy ligában a Fidesszel – építkezhet tovább (amely építkezés nehézségeiről már eddig is – okkal – sokat beszéltek és minden bizonnyal most még többet fognak).

Török arról is ír, hogy „a Fidesz számára természetesen nem jelent totális kudarcot a mostani választás, de a várakozásokat alulmúló (eddigi messze legrosszabb) EP-eredmény (továbbá a 30 százalék alatti fővárosi szavazatarány) és különösen a Tisza példátlan felemelkedése komoly problémákat jelez és egyben okoz is”.

A politológus szerint a kormány helyzetét nehezíti, hogy a választás után a korábbiaknál valószínűsíthetően szigorúbb költségvetési politikára nyílik csak lehetőség.

A Fidesznek azt is át kell gondolnia, hogy vajon a szokatlanul negatív és egyetlen témára egyszerűsített kampány jó döntés volt-e, és hogy a fővárosi visszaléptetés – amellyel ráadásul nem is saját jelöltjüket, hanem egy ellenzéki párt retorikájában „harmadik utas” politikusát vezethették sikerre (ez majd a szoros eredmény miatt csak később derül ki) – milyen üzenetet küldött a saját szavazóiknak

– írta Török. Az új fővárosi közgyűlést az új magyar politika legérdekesebb inkubátorházának nevezte, „ahol olyan – téttel bíró – taktikázások várhatók, amelyekre nagyon régen volt példa idehaza”.

Fővárosi Közgyűlés: 100 százalékos a feldolgozottság

Reggel hat előtt nem sokkal 100 százalékossá vált a feldolgozottság a Fővárosi Közgyűlésben, így az alábbiak szerint alakul majd a közgyűlés összetétele a bejutó pártok között:

  • Fidesz-KDNP: 10 mandátum – 28,69 százalék,
  • Tisza: 10 mandátum – 27,34 százalék,
  • DK-MSZP-Párbeszéd: 7 mandátum – 16,62 százalék,
  • Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP: 3 mandátum – 10,15 százalék,
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 3 mandátum – 7,89 százalék

Mi a helyzet a nagyvárosokban?

Győrben egy végletekig kiélezett versenyben a civil háttérrel és némi ellenzéki támogatással induló Pintér Bence legyőzte a regnáló fideszes polgármestert, Dézsi Csaba Andrást.

Szolnok leváltotta a 2006 óta hivatalban lévő fideszes Szalay Ferencet. Nyíregyházán és Debrecenben is nyert a fideszes jelölt, Egert, Miskolcot, Baját és Salgótarjánt is megszerezte az ellenzéktől a kormánypárt.

Hogy alakultak a budapesti kerületek?

Győzött az összes újrainduló ellenzéki polgármester a fővárosban: nagy fölénnyel nyerte például Őrsi Gergely a II. kerületben, ahogy Baranyi Krisztina a IX., Pikó András a VIII. kerületben tudott újrázni.

Bukott viszont az I. kerületben V. Naszályi Márta, a fideszes Böröcz László győzött. Zuglóban nyert a momentumos jelölt Horváth Csabával szemben. Az MKKP-s Kovács Gergely győzedelmeskedett az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben.

Elképesztő izgalmak után így alakult a főpolgármester-választás

Elég sokáig ébren kellett maradnia annak, aki meg akarta várni a főpolgármester-választás végleges eredményét, hiszen hajnal négykor lett csak 100 százalékos a feldolgozottság. Az eredmény: Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester mindössze 324 szavazattal győzött. Vitézy már korábban bejelentette, hogy újraszámolást kér.

A hivatalos eredmény:

  • Karácsony Gergely 47,53 százalék
  • Vitézy Dávid 47,49 százalék
  • Grundtner András 4,98 százalék.
Olvasói sztorik