A következő élő közvetítés része 324 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Adatok a mai választásról, és egy település, ahol elmarad a voksolás

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

A rendszerváltozás óta kilencedik alkalommal tartanak Magyarország 3177 településén önkormányzati választásokat vasárnap, és ötödik alkalommal választja meg az ország az Európai Parlament (EP) magyar tagjait. Az MTI a mai választással kapcsolatban összeszedett jó pár adatot, például, hogy:

  • Az önkormányzati választásokon három főpolgármester-jelölt és 7578 polgármesterjelölt indul. A tízezernél kevesebb lakosú településeken – ahol egyéni listán választják a képviselőket és minden választópolgár annyi jelöltre szavazhat, ahány tagú a testület – 33 384 jelölt indul a 14 528 képviselői helyért.
  • A 166, tízezernél több lakosú településen vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak a jelöltek mandátumhoz. Az egyéni választókerületekben az 1586 helyért 6733-an indulnak, a települési kompenzációs listákon – amelyekre a választók közvetlenül nem szavaznak, ezeket a mandátumokat a vesztes jelöltekre leadott töredékszavazatok alapján osztják szét – 640 listán 6031 jelölt indul. A 381 vármegyei közgyűlési mandátumért 1611-en indulnak 108 listán. A 10 fővárosi listán 319 jelölt van, a fővárosi listáról 32 mandátum szerezhető.
  • A települési önkormányzati választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok vehetnek részt: szavazhat 7 millió 680 ezer magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, mintegy 35 ezer menekültként elismert, illetve a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező és az Európai Unió más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgára, ők mintegy 137 ezren vannak.
  • Ellentétben az EP-választás névjegyzékével, ahol kérniük kell, ha a magyar listákra kívánnak szavazni, az önkormányzati választás névjegyzékére az EU más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai automatikusan felkerültek. Több mint 43 ezren kérték, hogy a bejelentett tartózkodási helyükön szavazhassanak az önkormányzati választáson. Az önkormányzati választáson nincs lehetőség a külképviseleten szavazásra.
  • Az önkormányzati választással egy időben a nemzetiségiek is megválasztják a települési, vármegyei és országos önkormányzatok tagjait. Vasárnap 2147 települési szintű választást tartanak a nemzetiségi választópolgárok, emellett 64 területi és 13 országos választás is lesz. A nemzetiségiként regisztrált választópolgárok ugyanabban a szavazókörben szavazhatnak a települési, területi (vármegyei, fővárosi), illetve országos nemzetiségi önkormányzatokra, ahol a helyi önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre. A nemzetiségi névjegyzékben 345 ezren szerepelnek, közülük valamivel több mint 14 ezren indulnak jelöltként.
  • Az EP-be Magyarország 21 képviselőt küldhet.
  • Az EP-választáson választójoga van mintegy 7 millió 672 ezer, Magyarországon lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárnak, közülük csaknem 68 ezren jelezték, hogy a szavazás napján a lakóhelyüktől eltérő, más magyarországi településen kívánnak szavazni.
  • A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 99 ország 147 magyar külképviseletén adhatják le voksukat az EP-választáson; 21 500-an jelezték, hogy külképviseleten szavaznának.
  • Választójoga van továbbá az EU más tagállamának magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárának (amennyiben magyar listára kíván szavazni), ezt 4635-en kérték. Választási regisztráció után levélben szavazhat csaknem 127 ezer magyar állampolgár, akinek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcíme.
  • Jelöltek hiányában a Vas vármegyei Bozsokon elmarad a polgármester- és képviselőválasztás.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik