Belföld

Nagy Márton vitára buzdítja a magyar gazdasági szereplőket Ukrajna uniós csatlakozásáról

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ne engedjük destabilizálni Európát! – ezzel a címmel írt cikket Nagy Márton a Magyar Nemzetbe. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint ugyanis az ukrán csatlakozás a mélybe ránthatja a magyar gazdaságot. A miniszter a többi között arról ír, hogy:

  • Brüsszel a háború ürügyén a gyakorlatban csendben bekapcsolta Ukrajnát az uniós közös piacba. Olyannyira „jól sikerült” ez, hogy a mezőgazdaság területén az ukrán termékek letarolták (volna) az uniós piacokat. Szerencsére a közép-európai országok sorra zárták ki piacaikról az uniós szabályoknak megfelelni nem tudó, minőségi problémákkal küzdő agrártermékeket.
  • A jövőben számos további konfliktusra készülhetünk, mert kutatások szerint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett nagy potenciál rejlik az ukrán informatikai ágazatban, a szoftverfejlesztésben vagy éppen a gyártási tevékenységekben is.
  • Ukrajnával az az ország lépne az unióba, amelybe a nyugati és a keleti világ is fegyverei nagy részét „öntötte”. Ez gigantikus méretű fekete fegyverpiacot hozott létre, ami nemcsak lehetetlenné teszi a schengeni tagságot, hanem óriási biztonsági kockázatot is jelent.

Nagy Márton a szöveg felénél már eljut a Soros-szervezetkhez. A miniszter szerint

semmi jót nem jelez előre, hogy ez a feneketlen kút egyúttal a világ egyik legkorruptabb állama, ahol a Soros-szervezetek láthatóan már meg is találták számításaikat. Egy kiszivárgott, valószínűleg óvatosan becslő háttértanulmány szerint legalább 190 milliárd eurót – hetvenezermilliárd forintot – kellene Ukrajnának adnunk a csatlakozása esetén.

Nagy Márton is előállt azzal, amivel korábban már Orbán Viktor, vagyis hogy a magyar uniós pénzek már Ukrajnában vannak. (Hogy ez miért nem igaz, arról ebben a cikkünkben írtunk.) „Úgy tűnik, hogy az uniós csatlakozással megkötött egyezséget Brüsszel fenyegetni kezdte, a pénzeink ugyanis már részben Ukrajnában vannak, de reméljük, azért még minél többet visszakapunk ebből – ugyanis ezek a pénzek járnak nekünk” – írta Nagy. A miniszter cikke végén vitára hívta fel a gazdasági szereplőket és elemzőket:

Ezek a mi felvetéseink, de azt még mindig nem tudjuk, hogy egyes magyar gazdasági szereplők és elemzők miként vélekednek az ukrán csatlakozásról. A semlegesség lehet érték, a közömbösség azonban nem, ezért vitára ösztönözzük őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik