Belföld europoli

Az Orbán-Putyin találkozót kritizálta az észt kormányfő, Szijjártó Péter szerint ez képmutatás a köbön

Christophe Ena / POOL / AFP
Christophe Ena / POOL / AFP

Nagyon, nagyon kellemetlen volt ezt látni

– nyilatkozta Kaja Kallas észt miniszterelnök a Reuters-nek, miután Orbán Viktor Pekingben találkozott Vlagyimir Putyinnal. Ezzel a magyar kormányfő lett az első uniós vezető, aki 2022 áprilisa (Karl Nehammer osztrák kancellár volt az egyetlen, aki a háború februári kitörése után találkozott az orosz elnökkel) óta találkozott Putyinnal. Orbán amellett, hogy a béke fontosságát hangsúlyozta, az orosz-ukrán háborút nem nevezte háborúnak, hanem az oroszok által is használt „katonai hadműveletnek” hívta.

Az észt kormányfő, aki eközben Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt Párizsban, nem érti, hogyan lehet egy „bűnözőnek” kezet nyújtani, különösen Magyarország vezetőjének. „Nem volt az olyan régen, amit az oroszok csináltak Magyarországon” – mondta Kallas, utalva az ’56-os eseményekre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán reagált Kallas kijelentéseire.

Nagy tisztelettel jelzem, hogy ez a Kaja Kallas, az a Kaja Kallas, akinek férjéről az derült ki nemrégiben, hogy a háború kitörése után is tulajdonrésze volt egy olyan cégnél, amely 30 millió euró értékben szállított nyersanyagokat egy orosz gyárnak a harcok ellenére

– írta Facebook-oldalán Szijjártó.

A nyáron derült ki, hogy Kaja Kallas férjének orosz üzleti kapcsolatai vannak. Arvo Hallik 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a Stark Logistics nevű szállítmányozó cégben, amely egyébként uniós szankciók alá nem tartozó árukat szállít Észtország és Oroszország között. Kallas tagadja, hogy szerepet vállalt volna férje cégében.

Képmutatás a köbön

– tette hozzá Szijjártó.

Korábban Julia Gross német-, és David Pressman amerikai nagykövet is hangot adott kritikájának a Putyinnal való találkozás után, őket Gulyás Gergely igazította el:

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik