Belföld

Megtiltották az Átlátszónak, hogy közöljék a félbeszakított Portik-interjút

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Július végén félbeszakították az Átlátszó interjúját a börtönben ülő Portik Tamással. Az eredetileg 60 percesre tervezett Skype-beszélgetést húsz perc után lefújták, technikai hibára hivatkozva. Az oknyomozó portál munkatársai hiába kérdezték, pontosan mi volt a probléma, ugyanis szerintük nem volt gond a videókapcsolattal. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság nem engedélyezte a félbemaradt interjú folytatást, sőt,

a csonkán maradt interjú szövegének közlését is megtiltotta.

Az Átlátszó azt írja, hogy indoklást tartalmazó írásbeli határozatot sem kaptak arról, miért nem közölhetik az interjút, annak ellenére, hogy azt törvény előírja.

Portik Tamás a ’90-es évek alvilági gyilkosságai (a Fenyő-, és a Prisztás-ügy, az Aranykéz utcai robbantás) miatt 2012 óta börtönbüntetését tölti. Legutóbb idén júniusban ítélte húsz év fegyházbüntetésre első fokon a Fővárosi Törvényszék Portikot az 1996-os ügetői merénylet és gyermekkori barátjának 1999-es meggyilkolása ügyében.

Portik hiába egyezett bele a vele készült az interjú publikálásába, ahhoz az országos parancsnok engedélyére is szükség van. Hasonló eset történt 1999-ben, amikor a TV2 csinált interjút Dietmar Clodo-val, egykori RAF-terroristával. Ám akkor sem az interjú egészét tiltották le: a csonka változat lemehetett, és csak azokat a részeket hagyták ki, ahol Clodo korrupcióval és más bűntettekkel vádolt meg tisztségviselőket, többek között az akkori – és jelenlegi – belügyminiszter Pintér Sándort.

Az Átlátszó jogi útra tereli az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik