Élő Belföld

Diákok és pedagógusjelöltek tüntettek a tanárok mellett Budapesten, országszerte sztrájkoltak a pedagógusok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Országszerte sztrájkolni kezdtek a pedagógusok, percről percre közvetítjük az eseményeket.
  • A január 31-i, kétórás figyelmeztető sztrájk után március 16-án országszerte határozatlan idejű sztrájkot indítanak a pedagógusok. A januári tiltakozáson több mint húszezren vettek részt.
  •  A szakszervezetek arra kérik a szülőket, hogy szerdán, csütörtökön és pénteken ne vigyék iskolába a gyermekeket. Az intézményekben gyermekfelügyeletet biztosítanak.
  • A sztrájk mellett számos szolidaritási akciót is szerveznek a napokban diákok, akik így szeretnék támogatni tanáraikat. Szervezők meséltek lapunknak az események hátteréről.
  • A legjobb vidéki gimnáziumban, a veszprémi Lovassyban 32 pedagógus sztrájkolt.
  • Van olyan budai iskola, ahol 36 tanár sztrájkolt ma. Az egyik pedagógus lapunknak elmondta: elegük van abból, hogy senkiként kezelik őket.
  • Pilz Olivér szerint próbálják láthatatlanná tenni a sztrájkot a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is. Több iskolából is úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy mindent megtettek a tankerület részéről, hogy ellehetetlenítsék az akciót.
  • Egy budapesti művészeti szakgimnázium pedagógusa szerint szegénységet vállal, aki ma Magyarországon tanárnak áll.
  • A Városmajori Gimnázium 25 tanára határozatlan ideig folytatja a sztrájkot. A budaörsi Illyésben a tantestület kétharmada sztrájkolt, Szegeden 14 iskolában tiltakoztak.
  • Az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumból úgy nyilatkoztak: „érezhető volt, hogy nyomást gyakorolnak a sztrájkhangulat megtörése céljából”.
  • A Kossuth téren több ezer diák tüntetett a tanáraikért. A megmozduláson felszólalt Berg Judit írónő is, aki úgy fogalmazott: aki ma pedagógusként dolgozik, hős.
  • Az Emmi épülete előtt szerda délután pedagógusjelöltek is tüntettek a tanárokért.

Berg Judit: Aki ma pedagógusként dolgozik, hős

Berg Judit József Attila-díjas író is felszólalt a diákok tüntetésén a Kossuth téren. Többek között arról is beszélt, hogy a tapasztalatai azt mutatják, hogy előfordul,

ha a fizikatanár megbetegszik tartósan, az iskola nem tud új tanárokat szerezni egy egész éven át.

Az író méltatlannak nevezte a helyzetet, „a közoktatás gyakorlatilag összeomlott, nincs idő várni”, vélekedett.

Most akartok tanulni, most forog kockán a jövőtök. A jó pedagógusok most hagyják el végleg a pályát

– hangsúlyozta Berg Judit. „Aki ma pedagógusként dolgozik, hős, olyan hős, aki naponta hoz áldozatot a hivatásáért”, szögezte le. Egyúttal jelezte, hogy nemcsak a versenyképes fizetésről és a társadalmi megbecsültségről van szó, hanem a tanárok és a diákok leterheltségéről is. Legyen ideje a tanároknak pihenni, feltöltődni is, húzta alá.

Mohos Márton / 24.hu

A központilag ránk erőltetett tankönyvek tele vannak korszerűtlen gondolatokkal, bízzunk a pedagógusokban, hadd válasszák meg ők, hogy miből tanítanak

– mondta. Az írónő szerint a közoktatás megérdemelne egy önálló minisztériumot, és „össze kell fognunk, hogy mindannyiunk élete jobbá váljon”.

Ha miénk a jövő, akkor az a jövő a tanárainkon múlik

Könnyű azt mondani, hogy orvosnak vagy mérnöknek kell menni, de az odavezető út az iskolai tanórákkal van kikövezve – fogalmazott a tüntetés egyik szervezője a Kossuth téren. „Ha miénk a jövő, akkor az a jövő a tanárainkon múlik”, szögezte le Kelemen Máté, aki aláhúzta:

a ma osztálya a holnap országa.

Márki-Zay: Köszönjük a pedagógusok bátor kiállását!

Olyan országot fogunk teremteni, ahol fontos lesz azok megbecsülése, akikre gyermekeinket, az ország jövőjét bízzuk! Köszönjük a pedagógusok bátor kiállását ma és mindig!

– írta Márki-Zay Péter Facebook-oldalán. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a bejegyzésben noÁr videóját osztotta meg.

A diáktüntetésen közben épp erre a szerzeményre rezonál a „Tanulni akarunk, de tanítani ki fog?!” szólam skandálása.

Képek a Kossuth térről

Szabad ország, szabad oktatás – skandálják éppen a Parlament előtt összegyűlt diákok. Hamarosan kezdődnek a beszédek.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Nyomatékosan figyelmeztettek az elmaradó órák okozta problémákra"

A Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban a 42 fős tantestületből 16-an vesznek részt a mai sztrájkban, írta lapunknak Weszely Kinga. Az iskola pedagógusa közölte, a korábbi polgári engedetlenségben 20 fővel vettek részt, most néhányan sítáborban vannak, illetve betegek.

Megkaptuk a helyettes államtitkár levelét és a tankerülettől is érkezett üzenet, melyben behatárolták a szülőkkel való kommunikáció lehetőségeit, felhívták a figyelmet, hogy a szülők csak a házirendben megszabott módon és mértékben igazolhatják a hiányzást, és nyomatékosan figyelmeztettek az elmaradó órák okozta problémákra, például tanévhosszabbítás

– jelezte a pedagógus. Az akcióval szeretnék ráirányítani a figyelmet az oktatás problémáira, és bíznak abban, hogy egyre nagyobb támogatottsága lesz az ügyüknek.

A Madách Imre Gimnázium 23 pedagógusa hirdetett polgári engedetlenséget

A VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium tantestületének 21 tagja február 23-a után újra polgári engedetlenséget hirdetett, további 7 jelenlegi és 3 nyugdíjas, valamint 7 tanárjelölt pedig szolidaritást vállalt velük, közölte az intézmény szerdán. Mint írták:

A nyilatkozatot aláíró 38 pedagógus egyetért a szakszervezetek sztrájkköveteléseivel. Azért választották a sztrájk helyett a polgári engedetlenség eszközét, mert vállalhatatlannak tartják a kormány pedagógusok sztrájkját kiüresítő rendeletét.

Egyúttal hozzátették: az akcióban részt vevő pedagógusok tisztában vannak azzal, hogy tudatosan szabályt szegnek, vállalják a hátrányos következményeket, többek között azt, hogy a mai napra nem kapnak fizetést.

Madách Imre Gimnázium

Ti vagytok a jövő!

Ezt skandálja épp a több ezer diákból álló tömeg a Kossuth téren. Korábban előkerültek a „Fizessétek ki a tanárainkat”, „Semmit rólunk nélkülünk”, „Nincs tanár, nincs jövő”, „A sztrájk alapjog!” és „Szabad ország, szabad oktatás” felkiáltások is.

„Átláthatatlan így a pedagógussztrájk" – 35-en sztrájkolnak a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban

A Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 68 fős tantestületéből 35-en csatlakoztak a sztrájkhoz március 16-án, közölte lapunkkal az iskola egyik pedagógusa. Schüszler Tamara egyúttal jelezte: a nagy létszám miatt sokan a sztrájk alatt felügyeletet látnak el más csoportokban.

Az intézmény tanárai és a pedagógusok munkáját segítők közül is nagy számban vettek részt a polgári engedetlenségben korábban.

A mostani sztrájktól végcélként azt várjuk, hogy a szakszervezetek követelései teljesüljenek, a pedagógusok munkáját segítő dolgozókkal és a pedagógusokkal kapcsolatban is. A ma kezdődő akcióból már most beigazolódni látszik, hogy azt a rendeletet, amely miatt a polgári engedetlenségben is részt vettünk, hiszen az alapjogunk gyakorlását jelentősen megnehezíteni látszott, a gyakorlatban nem lehet betartani, átláthatatlan így a pedagógussztrájk

– fogalmazott.

Schüszler Tamara

Esélyegyenlőség, tanszabadság, szolidaritás!

A Fillér Utcai Általános Iskola Facebook-oldalán tudatta, hogy 10 pedagógus sztrájkol, 16 pedig támogatja a tiltakozást. Egyetértenek a szakszervezetek által megfogalmazott követelésekkel. Tiltakoznak a közoktatás állapota, a pedagógusok szakmai önállóságát, méltóságát sértő szabályozások ellen. Olyan oktatási rendszert szeretnének, amely egyformán tisztel pedagógust és tanulót. Egyetértenek az alábbi 12 ponttal!

Rengeteg diák gyűlt össze a Kossuth téren

A PDSZ által közzétett videón látszik, hogy jókora tömeg gyűlt össze a Kossuth téren azokból a diákokból, akik így fejezik ki szolidaritásukat a sztrájkoló pedagógusok mellett.

Egy újbudai gimnáziumban 700-ból 20 gyerek ment ma iskolába

Az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskolában is zajlik a sztrájk, úgy tudjuk, 20 gyerek van bent a 700-ból, miközben a 70 fős tanári karból 38-an sztrájkolnak. Egy nevét nem vállaló tanár így írt a hangulatról a 24.hu-nak:

A szülők többsége külön levelet írt az osztályfőnöknek, hogy olyannyira egyetértenek velünk és támogatnak minket, hogy ha kell, hosszabb időre is otthon tartják a gyerekeket. Szerencsére nálunk semmi balhé vagy fenyítés nem volt.

A Városmajori Gimnázium 25 tanára határozatlan ideig folytatja a sztrájkot

A Városmajori Gimnázium 25 tanára úgy döntött, hogy a mai napon polgári engedetlenséget gyakorol, mert elutasítja a rendeletet, amely megalázó feltételeket szabva próbálja láthatatlanná tenni a sztrájkot – közölte az intézmény Facebook-oldalán. Mint írták: tudatában vannak annak, hogy szabályt szegnek, de nem látnak más lehetőséget arra, hogy kiálljanak önmagukért, diákjaikért és az oktatás jövőjéért.

Az akciót határozatlan ideig folytatjuk

– jelezték.

ELTE-s oktatók is a pedagógussztrájk mellett

Az ELTE lágymányosi kampuszán az egyetem néhány oktatója is a szolidaritásáról biztosítja a sztrájkoló pedagógusokat. „A sztrájk alapjog, kiállunk a közoktatásban dolgozó kollégáink mellett” – írták a közzétett képhez.

Veszélyben vannak az egyetemeink / Facebook

„Érezhető volt, hogy nyomást gyakorolnak a sztrájkhangulat megtörése céljából" – 26-an sztrájkolnak az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban

A 39 fős tantestületből 26-an sztrájkolnak, holnap már kevesebben lesznek, de a sztrájkolók többsége a héten kitart – közölte lapunkkal Béni András, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium sztrájkbizottság tagja. Mint írta: a februári polgári engedetlenségben 24-en vettek részt.

A fizetési papírról értesültünk arról, hogy igazolatlan távollétnek minősítették, és félnapi fizetést levontak

– jelezte. A pedagógus szerint örömteli élmény volt, hogy végre volt idejük beszélgetni egymással, mert „a normális munkanapokon akkora a rohanás a magas óraszámok és a túlterheltség miatt, hogy erre esély sincs”.

Esztergomban a tankerületi igazgatója az intézményvezetőket hívta össze csütörtökön, az igazgató pénteken tartott nevelőtestületi értekezletet. „Nagyon problémásnak éreztük, hogy csak szóbeli tájékoztatás volt, nem kaptuk meg írásban az utasításokat. Néhány előírás gyanús volt, például hogy a sztrájkolók kilétét előre kérik, meg ha egy osztályban a hiányzás aránya meghaladja az 50 százalékot, akkor azt a napot pótolni kell, de nem vizsgáltuk, hogy jogsértők-e ezek az előírások”, közölte.

Az érezhető volt, hogy nyomást gyakorolnak a sztrájkhangulat megtörése céljából, egyúttal feszültséget generálnak a tantestületen belül. Az előírások egy része kifejezetten egymás ellen hangolja a sztrájkoló és az abban részt nem vevő tanárokat. Jellemtelen megoldásnak tartjuk, hogy a tankerület képselője nem jelent meg személyesen, hanem az iskolaigazgatót használja pajzsként, hogy a tantestület a nemtetszését neki legyen kénytelen kifejezni. Legfelháborítóbb az erőfitogtatás, és hogy konstruktív megoldások keresése helyett ellenőrzéssel fenyegetnek

– hangsúlyozta Béni András, aki egyúttal jelezte, hogy azt is aggályosnak tartja, hogy a szülőket és a diákokat is fenyegetéssel tántorítják el attól, hogy távolmaradással fejezzék ki a pedagógusok iránti szolidaritásukat. „Mindezek ellenére azért sztrájkolunk, mert elegünk van a jelenleg fennálló oktatási rendszerből, és jelenleg ez az egyetlen mód, hogy kifejezzük elégedetlenségünket és elkeseredettségünket a minisztérium hozzáállása miatt”, fogalmazott.

Bízva abban, hogy az országos részvételi arány magas lesz, azt várjuk, hogy a minisztérium végre mondja ki, hogy a követelések megalapozottak, és jelezze, hogy a fennálló rendszer hibáit hajlandók kijavítani, kezdve a tanárok felháborítóan alacsony bérezésén. Ezzel lehetne elhárítani a legnagyobb fenyegetést: nincs utánpótlás a tanári pályán

– vélekedett a pedagógus, aki hosszú távon bízik abbam, hogy a minisztérium végre nem ellenségként, hanem partnerként kezeli a tanárokat, és hogy a jövőbeni döntéseiket szakmai szempontok alapján hozzák meg.

A Szent István Gimnáziumban a diákok túlnyomó többsége is támogatja a tanárok tiltakozását

A budapesti Szent István Gimnázium tanárai közül 24-en sztrájkolnak, illetve vesznek részt polgári engedetlenségben, azaz egyáltalán nem tartanak órákat – közölte lapunkkal az intézmény egyik pedagógusa.

Emellett még nagyobb örömmel és büszkeséggel írom, hogy diákjaink legalább 80 százaléka támogatja a pedagógusok tiltakozását, illetve jelentős részük jelenleg is részt vesz a belvárosi diák-demonstrációban, melynek kezdeményezői és szervezői is a mi diákjaink közül kerülnek ki

– jelezte.

Szegeden 14 iskolában sztrájkolnak

Szegeden 14 iskoláról van információnk, akik változó létszámmal bekapcsolódnak a ma kezdődő sztrájkba – közölte a 24.hu-val Fiedler Judit, a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium pedagógusa. Ebben az iskolában összesen húszan sztrájkolnak, ez kicsit kevesebb mint a tanárok egyharmada.

Szegeden is érzékelték, hogy a tankerületi központok utasítására az igazgatók jogellenes módszerekkel igyekeznek eltántorítani a pedagógusokat a sztrájkban való részvételtől.

Tudomásunk van sok ilyenről. Mindenki más módszerrel próbálkozott. Volt, ahol sikerrel, mert mindenki visszalépett, volt, ahol néhányan maradtak.

Fiedler Judit jelezte: felelősek magukért, a diákjaikért és az oktatás minőségért is. Azért vállalták, hogy így is beleállnak a sztrájkba, mert „gondok vannak, amikre megoldásokat várnak a fenntartótól”.

A budaörsi Illyésben a tantestület kétharmada sztrájkol

A tantestület körülbelül kétharmada, összesen 46 fő csatlakozott a szerdai sztrájkhoz a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, közölte Tollner József a 24.hu-val. Az intézmény pedagógusa elmondta, a polgári engedetlenségi akcióhoz február 16-án összesen 48-an csatlakoztak. „Lelkesítő és örömteli volt, ahogy kinyílvánitottuk nemtetszésünket”, fogalmazott.

Tollner továbbá jelezte, hogy nem tapasztaltak az intézményben a sztrájkot ellehetetlenítő törekvéseket, nem akadályozták a rendeletben előírt sztrájk megtartását.

Teljesítsék a mostani sztrájk követeléseket. Ennél azonban hosszú távon többet szeretnénk, egy gyermek- és tudásközpontú, a nemzet érdekeit szolgáló új oktatási törvényt

– mondta a pedagógus az elérni kívánt céljaikról.

Lilu is otthon maradt a fiaival

Ahogyan a január 31-i kezdeményezést, úgy a mait is támogatja Lilu. A műsorvezető Instagramon jelezte követőinek, hogy a szakszervezetek kérésére otthon maradt a fiaival. Mint írja, ő ennyit tud tenni a tanárokért.

Mi itthon maradtunk ma a fiúkkal. (…) Ennyit tudok én tenni a pedagógusokért, nem sok… de valami. Akiknek minden nap csak köszönhetünk. Akikre a legfontosabb kincseinket bízzuk minden nap. Akik velünk együtt nevelik, építik, formálják a srácokat, lányokat

mondja követőinek Lilu, hangsúlyozva, hogy a pedagógusoknak szükségük van a megbecsülésre és a támogatásra, elvégre az ő kezükben van a jövőnk.

Kapcsolódó
Pedagógussztrájk: Lilu is otthon maradt a fiaival
„Ennyit tudok én tenni a pedagógusokért, nem sok... de valami” – írja a műsorvezető.

Rendhagyó iskolai napot tart a TanárBlog

A TanárBlog egy rendhagyó iskolai napot, fogadóórát szervez március 16-án, hiszen úgy érzik, az ország most talán egy kicsit jobban a pedagógiára, pedagógusokra. A meghívott vendégek között szerepel többek között Magyar Bálint volt oktatási miniszter, Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter, Lannert Judit oktatáskutató, Halácsy Péter, a Budapest School alapítója és vezetője, Horn György az AKG szakmai vezetője, Arató László gimnáziumi tanár, a Magyartanárok Egyesületének elnöke és Nahalka István oktatáskutató is.

34 tanár sztrájkol a Budenzban

A tanárok jó része sztrájkol a Budenz József Általános Iskolában.

„A változás érdekében iskolánk 34 tanára csatlakozik a pedagógus szakszervezetek által március 16-17-18-ára meghirdetett egész napos,  határozatlan idejű sztrájkhoz. Ennek során a sztrájkoló kollégák tanórákat, foglalkozásokat nem tartanak, az ő óráik alatt az őket  helyettesítő kollégák is csak gyermek-felügyeletet látnak el,  ezáltal biztosítják  az iskolák számára kötelezően  előírt elégséges szolgáltatásokat” – tájékoztatott a II. kerületi iskola sztrájkbizottsága.

38-an sztrájkolnak a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban, itt is próbálják láthatatlanná tenni a sztrájkot

Nálunk 38-an sztrájkolnak, ami a nevelőtestület létszámának 54 százaléka

– közölte Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. Az iskola pedagógusainak több mint fele vett részt korábban a polgári engedetlenségben, Pilz szerint felemelő volt, milyen sokan álltak bele az akcióba országszerte, ami meglátása szerint azt jelzi, hogy „végre valami megmozdult, kiállunk magunkért, a tanítványainkért, egy jobb oktatásért, és a közvélemény megítélése is sokat javult a pedagógustársadalomról ennek hatására, a többség támogatólag áll hozzá a munkabeszüntetéshez, a célokhoz”.

A pedagógus szerint próbálják láthatatlanná tenni a sztrájkot,

például annak ellenére, hogy alapból csak 30 órán túli helyettesítést fizet ki a munkáltató, most a sztrájkolókat helyettesítőket kifizetik. A szakszervezetekkel ellentétes jogi információkat közölnek. Mivel már a polgári engedetlenségben is részt vettünk, így most is kötelességünknek éreztük a kiállást. Nincs már mit vesztenünk, valahogy eredményeket kell elérni.

A sztrájktól a bérek azonnali rendezését várják, mert Pilz szerint ha ez nem történik meg, akkor „nem lesz, aki bemenjen órákra”, bár van, ahol már most sincsenek bizonyos szakosok.

Még többen elhagyják a pályát, az utánpótlás a nyugdíjba vonulók negyedét tudja talán pótolni most még, de az elöregedés miatt ez évről-évre romlik, és akkor nemhogy jó, de még rossz oktatás sem lesz, akár még gyerekfelügyelet sem. A cél nyilván a pálya vonzóvá tétele, hogy a legtehetségesebb diákok válasszák a pedagógushivatást, és akkor várható fellendülés, lehetőség egy jobb oktatási rendszer kivitelezésére.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik