Élő Belföld

Diákok és pedagógusjelöltek tüntettek a tanárok mellett Budapesten, országszerte sztrájkoltak a pedagógusok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Országszerte sztrájkolni kezdtek a pedagógusok, percről percre közvetítjük az eseményeket.
  • A január 31-i, kétórás figyelmeztető sztrájk után március 16-án országszerte határozatlan idejű sztrájkot indítanak a pedagógusok. A januári tiltakozáson több mint húszezren vettek részt.
  •  A szakszervezetek arra kérik a szülőket, hogy szerdán, csütörtökön és pénteken ne vigyék iskolába a gyermekeket. Az intézményekben gyermekfelügyeletet biztosítanak.
  • A sztrájk mellett számos szolidaritási akciót is szerveznek a napokban diákok, akik így szeretnék támogatni tanáraikat. Szervezők meséltek lapunknak az események hátteréről.
  • A legjobb vidéki gimnáziumban, a veszprémi Lovassyban 32 pedagógus sztrájkolt.
  • Van olyan budai iskola, ahol 36 tanár sztrájkolt ma. Az egyik pedagógus lapunknak elmondta: elegük van abból, hogy senkiként kezelik őket.
  • Pilz Olivér szerint próbálják láthatatlanná tenni a sztrájkot a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is. Több iskolából is úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy mindent megtettek a tankerület részéről, hogy ellehetetlenítsék az akciót.
  • Egy budapesti művészeti szakgimnázium pedagógusa szerint szegénységet vállal, aki ma Magyarországon tanárnak áll.
  • A Városmajori Gimnázium 25 tanára határozatlan ideig folytatja a sztrájkot. A budaörsi Illyésben a tantestület kétharmada sztrájkolt, Szegeden 14 iskolában tiltakoztak.
  • Az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumból úgy nyilatkoztak: „érezhető volt, hogy nyomást gyakorolnak a sztrájkhangulat megtörése céljából”.
  • A Kossuth téren több ezer diák tüntetett a tanáraikért. A megmozduláson felszólalt Berg Judit írónő is, aki úgy fogalmazott: aki ma pedagógusként dolgozik, hős.
  • Az Emmi épülete előtt szerda délután pedagógusjelöltek is tüntettek a tanárokért.

Menekült családoknak készítettek szendvicseket a sztrájkoló tanárok a Jedlik Ányos Gimnáziumban

A csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban ma 24 pedagógus sztrájkolt, és 26 pedagógus és nem pedagógus munkakörben dolgozó kolléga írt alá szolidaritási nyilatkozatot, írta lapunknak az iskola egyik pedagógusa. Hozzátette: a sztrájkoló tanárok a társadalmi szolidaritás jegyében 70 darab szendvicset készítettek, amit a Baptista Integrációs Központ segítségével menekült családok részére juttatnak el.

Jedlik Ányos Gimnázium

„Még mindig a gyermekeink jelene és jövője a tét. Ne felejtsétek el, hogy tanítani jó, tanítani menő"

Magyarországon az oktatás állapota válságos

– mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója a pedagógusjelöltek tüntetésén. „Ahogy gyerekek nélkül, úgy pedagógusok és a rendszert megújítani képes fiatal pedagógusok nélkül sincsen iskola. Ma már valós kérdés, holnap ki fog tanítani”, jelezte.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára hangsúlyozta, sok helyen a hétköznapokban sincs megfelelő szakos ellátottság, kénytelenek a tanárhiány miatt szakokat összevonni, mégis ezekre hivatkozva lehetetlenítették el a tanárok sztrákját. Pedig a sztrájk alapjog, hangoztatta, majd a tömeg is ennek skandálásába kezdett.

Ti tudjátok, merre kéne rendszerszinten elmozdulnunk, hogy minden egyes gyerek, fiatal megkaphassa a neki járó legjobb oktatást. Amire szüksége van, ami pont neki felel meg

– szólt a pedagógusjelöltekhez. „Ti tudjátok, mi az ára egy jó órának, mennyi tanulás, felkészülés, odafigyelés, jelenlét. Ti tudjátok, hogy a világ megváltozott”, tette hozzá.

Törley szerint a feladatuk többek között, hogy megtanítsák a tanítványaikat a kritikus gondolkodásra, az információszerzésre, a kételkedésre.  Azonban „kizsigerelt, megalázott pedagógusoktól nem elvárható, hogy szabad, kritikusan gondolkodó állmapolgárokat neveljenek. pedig erre lenne legnagyobb szüksége az országnak”.

Szükség van ránk, és szükség van rátok. Még mindig a gyermekeink jelene és jövője a tét. Ne felejtsétek el, hogy tanítani jó, tanítani menő.

Rendkívüli szünetet rendeltek el a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium számos osztályában

A budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban rendkívüli szünetet rendeltek el több osztályban is, derül ki egy lapunk birtokába jutott határozatból. Az indoklásban azt írják: az érintett osztályok tekintetében a tanulói létszám 5 fő alá csökkent, ezért a tanítási napot nem lehet megtartani”. Az intézményvezető által küldött levélben továbbá az áll:

az elmaradt tananyag pótlását a tanmenetek korrekciójával szükséges biztosítani.

„Ugyanaz a célunk: hallgassanak meg minket"

Az ADOM Diákmozgalom egyik tagja a pedagógusjelöltek tüntetésén arról beszélt, hogy „olyan tanárokat látnak nap mint nap az iskolában, akik kimerültek, kiégtek, elvesztették a motivációjukat, pedig a jövő formálása a hivatásuk”.

Ott van a kitartás bennünk, diákokban és tanárokban egyaránt

– hangsúlyozta a felszólaló. „Bármilyen súrlódások is vannak köztünk, ugyanaz a célunk: hallgassanak meg minket.”

A diákmozgalom régóta küzd egy modern, diákközpontú, esélyteremtő oktatásért, jelezte, de hiába követelték ezt az Emmitől, süket fülekre találtak. „Itt az ideje, hogy az oktatás szereplői megkapják, ami nekik jár”, tette hozzá.

Azokért vagyunk itt, akik szeretettel és szeretetért cserébe tanítanak

Pedagógusjelöltek tüntetnek a tanárok mellett szerda délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Az egyik felszólaló a megmozduláson azt mondta:

ma nem magunkért vagyunk itt, ma azokért vagyunk itt, akik nap mint nap bemennek az iskolába, és szeretettel, pusztán szeretetért cserébe tanítják és nevelik a diákjaikat.

Hozzátette, azoktól, akik úgy vélik, hogy nekik ez nem ingük, csak azt kérdezné: „miért feltett szándékotok, hogy a gyerekeiteket és az unokáitokat kiégett roncsok tanítják 12 éven keresztül?”

Pálinkás József is kiállt a tüntető diákok mellett

Kedves Diákok! Ez igen! Köszönjük, hogy kiálltok tanáraitokért! Méltók vagytok 1848-as fiatalokhoz! Jobban értitek, mint a kormány, hogy a pedagógusok tisztességes jóléte, munkaterheik csökkentése és a tanítás szabadsága a Ti érdekeket, a Ti jövőtök múlik ezeken. Büszkék lehetünk Rátok

– írta Pálinkás József volt oktatási miniszter Facebook-oldalán. 

Egy szigetszentmiklósi gimnáziumban kétszer négy órán keresztül sztrájkolnak

A szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium pedagógusai március 17-én és március 24-én határozott idejű, 8-12 óráig tartó sztrájkkal csatlakoznak az országos sztrájkhoz, derül ki a szülőknek küldött tájékoztatóból.

Az első csütörtöki napon ebben az időben várhatóan az iskolában felügyelet lesz megszervezve. A második csütörtökön a még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében minden órát letanítunk. Mindkét napon az érettségire készülő csoportok összes óráját megtartjuk.

– jelezték.

A budaörsi Illyés tanárai videóban mondják el, miért sztrájkolnak

A Tanítanék Facebook-oldal tette közzé a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum sztrájkoló tanárainak nyilatkozatát, melyben azt írják, az iskola 45 tanára kezdett sztrájkba.

A szakszervezetek által meghirdetett sztrájkunk célja a pedagógusok és a nevelési, oktatási intézmények egyéb munkaköreiben dolgozók anyagi, erkölcsi megbecsülésének erősítése, munkaterheinek csökkentése. Kiállásunkat nemcsak a közvetlen anyagi megbecsülés elérése motiválja, hanem az ettől elválaszthatatlan távolabbi cél

– fogalmaznak. A pedagógusok szerint jelenleg az oktatási rendszer, a NAT, az életpályamodell számos hibája mellett a legégetőbb gond, hogy nincs utánpótlás. „Ha sürgősen nem sikerül megállítani a pedagógusok pályaelhagyását és megoldani fiatal tanárok, óvónők pályára állítását, akkor néhány éven belül nem lesz pedagógus a közoktatásban”, jelezték nyilatkozatukban.

Az alábbi videóban a pedagógusok elmondják, miért döntöttek úgy, hogy ők is sztrájkolnak. Egyikük azt mondja:

mert ha elmondom egy kőművesnek, mennyi a fizetésem, nem hiszi el.

„Miért döntöttünk úgy sokan, hogy hangot adunk a véleményünknek? Mert baj van"

A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola 29 pedagógusa szerdán a munkaidejük egy részében polgári engedetlenségi akcióba kezdtek.

Miért döntöttünk úgy sokan, hogy hangot adunk a véleményünknek? Mert baj van. Baj van a tankönyvekkel. Baj van a NAT-tal. Baj van a fizetésünkkel. Baj van az óraszámunkkal, az adminisztrációs kötelességeinkkel. Baj, hogy csak nyugdíjas kollégák segítségével tudjuk biztosítani, hogy a tanórákat szakos végzettségűek tartsák. Baj az, hogy a körülmények évek óta ellehetetlenítik a gördülékeny tanévkezdést. Baj, hogy a szülők és a cégek adományaira kell támaszkodnunk az épületek fenntartásában és az eszközök karbantartásában, cseréjében. Baj, hogy a sztrájkhoz való jogunkat egy kormányrendelettel kiüresítették. Baj, hogy a közvélemény félretájékoztatásával a presztízsünket rombolják.

A pedagógusok köszönik hogy a szülők jól láthatóan fejezték ki a támogatásukat.

Mecsei Balázs

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusai holnap is sztrájkolnak

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola 18 pedagógusa – eredetileg 20 lett volna, de ketten lebetegedtek – csatlakozott az országos pedagógussztrájkhoz. Bárdosi Katalin, az iskolai sztrájkbizottság egyik tagja lapunknak azt írta:

A mai napon nem dolgozunk, holnap is sztrájkolunk, de hogy eleget tegyünk a rendeletben foglalt tanórák megtartásának, a holnapi napon dolgozva sztrájkolunk vagy sztrájkolva dolgozunk.

A pedagógus egyúttal jelezte, hogy a tantestületük 70 százaléka áll ki ma és holnap az oktatás jövőjéért, magukért és a gyerekekért.

„Valószínűnek tartom, hogy nem lesz változás a választásig, de ha kell, utána is folytatjuk a sztrájkunkat"

A budapesti Molnár Ferenc Általános Iskolában 28-an sztrájkoltak, illetve hatan támogató aláírással csatlakoztak, ez körülbelül a tantestület 50 százalékát jelenti, közölte lapunkkal az iskolában tanító Steiger Péter. Egyúttal jelezte: 182 szülő írta alá a támogató petíciót.

Az iskolában tanító pedagógusok közül 29-en vettek részt a polgári engedetlenségben is. „Nem tapasztaltunk semmi érdemi változást, de felemelő érzés volt kiállni a sztrájkjogunkért”- írta. A pedagógus továbbá jelezte: a tankerület részéről már korábban kértek adatszolgáltatást a sztrájkkal kapcsolatban, aminek „eleget tettek, bár nem lett volna szükséges”. Mást nem tapasztaltak.

Én személy szerint abban reménykedem, hogy sok iskola, sok tanár csatlakozik a sztrájkhoz és sikerül a közvélemény és a kormány figyelmét felhívni az oktatás ügy lehangoló állapotára. Valószínűnek tartom, hogy nem lesz érdemi reakció, változás a választásig, de ha kell utána is folytatjuk a sztrájkunkat

– fogalmazott.

Előkerül az X-faktor

Lassan kiürül a Kossuth tér. A táncfelhívás eleve megtizedelte a tüntetőket, de akik maradtak még egy darabig, azok vidám bulit csaptak. Eszünkbe jut a „több technót a parlamentbe” felhívás, de közben az X-faktorra emlékeztetnek minket a diákok, amikor X-et formáltak a kezükkel. Jelentése: eddig és ne tovább! Kép is készült. Aztán a távozók közül páran az Adom Diákmozgalom aláírásgyűjtő pultjánál álltak meg, mások a szoborcsoport lábához leterített molinóra írtak üzeneteket a döntéshozóknak.

Mohos Márton / 24.hu

Ne simogass, Kásler, nem kell a tapintat

Ne simogass, Kásler, nem kell a tapintat, csak fizessétek ki a tanárainkat! – énekelte a Kossuth téren Csepella Olivér, a Csaknekedkislány énekese. A tanárok melletti szolidaritás jegyében zenészek egymás után dolgozták fel a Hulljatok, levelek című népdalt, az átírt verzió pedig így hangzik: „Sztrájkolni nem tudtam, de most már jól tudok. A tanáraimtól azt is megtanulok. Ne simogass, Kásler, nem kell a tapintat. Csak fizessétek ki a tanárainkat!”

Mohos Márton / 24.hu

Táncra perdülnek a tüntetők

Lesz egy kisebb-nagyobb éneklés – ígérik a szervezők. „Éljenek a tanárok, éljenek a sztrájkolók, éljenek a sztrájkoló tanárok!” – üzeni két huszonéves a pódiumról. Azonban a résztvevők nem igazán akarnak dalolni, inkább „fizessétek ki a tanárainkat” skandálásába kezdenek. A szervezők módosítják a kérésüket: inkább mindenkit táncba hívnak. Az egyik szervező egyenesen az osztálya gólyatáncára invitálja a tüntetőket. Ez a felhívás hatásosabb, sokan heves pogózásba kezdenek.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Van, ahol mindent elkövettek, hogy elvegyék a pedagógusok kedvét a sztrájktól

„Egy 9. kerületi iskolában tanítok. Nálunk az előzetes egyeztetésen mindent elkövettek, hogy elvegyék a kedvünk a sztrájktól” – írta lapunknak egy pedagógus.

Elmondták, hogy ezeket a napokat nyáron be kell pótolni. Jelezték, hogy a fizetésünkből levonják, és hogy nem lesz ezekre a napokra tb-nk. Elmondták, hogy jelenleg azokkal tolunk ki, akik nem sztrájkolnak, mert nekik kell helyettesíteni minket. Elmondták, hogy semmiről nem beszélhetünk a gyerekeknek és a szülőknek. A sztrájkot úgy kell megszervezni, hogy ebből senki ne vegyen észre semmit. Sajnos sokan nem is merték mindezt vállalni

– áll a beszámolójában. Az iskolában csak 16 százalékos a részvétel a sztrájkban, úgyhogy elég megosztó is lett a tiltakozás, „aki helyettesít, az neheztel arra, aki sztrájkol”, jelezte a pedagógus.

Volt egy sztrájkoló kolléga, akit megkértek, hogy menjen be helyettesíteni. Úgy, hogy ezekre a napokra nem kapunk bért

– közölte.

„Titeket nem lehet elkussoltatni”

Érkezik a noÁr mozgalom képviselője, aki közli: Molnár Áron ma reggel covidos lett, ezért nem lehet jelen. A mozgalom képviselője azért elmondja a színész-aktivista szövegét.

Titeket nem lehet becsapni és megvezetni. Nem vagytok birkák, dühösek vagytok és tettre készek. Titeket nem lehet elkussoltatni, mert ti vagytok a jövő!

– üzeni a távolból Molnár Áron. „Aki elmúlt 18 éves menjen el szavazni! Tegye fel a kezét, aki idén fog először szavazni!” – nógatja a távolból a résztvevőket az aktivista, mire szórványosan kezek emelkednek a magasba.

„Semmit rólunk nélkülünk”

A felszólalók kivétel nélkül a tanárokat méltatják.

Fejezzük ki hálánkat minden pedagógus felé, akik fáradhatatlanul végzik munkájukat értünk és a jövőért

– fogalmaz szónokként egy középiskolai diák.

Ti vagytok a márciusi ifjak, akik önzetlenül kiálltok a tanáraitokért

– tette hozzá a Diákparlament képviselője, mire a tüntetők skandálni kezdték a „semmit rólunk nélkülünk” rigmust.

A beszédekre csak a keménymag maradt a téren

A Parlament északi szárnyánál hangzanak el a beszédek, a hangosítás azonban nem annyira profi, hogy a felszólalókat távolabb is lehessen hallani. A helyszínre érve nekem úgy tűnik, nagyjából pár száz ember hallgatja a szónokokat a szoborcsoport körül, a több ezres tömegből a beszédekre már csak a keménymag maradt. A felszólalókat – akik leginkább az országos szintű tanárhiányról beszélnek – többnyire gimnazista korú fiatalok hallgatják. Vagyis csak hallgatnák, a mellettem állók közül is sokan panaszkodnak a hangosításra, ami valóban nem a legacélosabb. Sokan lengetnek kockásinges zászlókat, vagyis a 2016-os tanártüntetések szimbóluma ezúttal kockásterítő formájában tért vissza – zászlórúdra applikálva.

„A gyerekek úgy hallották, hogy az igazgató betiltotta a sztrájkot"

„Vácon a Pikéthy Konziban nincs sztrájk. A gyerekek úgy hallották, hogy az igazgató betiltotta. Egyébként semmilyen információt nem kaptunk róla” – jelezte egyik olvasónk. Mint írta: a januári sztrájk idején még kaptak egy levelet a KRÉTA-rendszerben arról, hogy zavartalan lesz az oktatás, most még levelet sem kaptak. „Mintha nem is létezne a probléma, a sztrájk. Szomorú!”, vélekedett.

Ha arra gondolok, milyen ma tanárnak lenni, ez jut eszembe: tüzet rakni a vízen

Ha arra gondolok, milyen ma tanárnak lenni, ez jut eszembe: tüzet rakni a vízen – mondta Kerti Anna Emese, a tüntetés következő felszólalója. A tanárjelölt úgy szólt a döntéshozókhoz:

Már nem várjuk tőletek, hogy magatoktól letekintsetek ránk, kiabálunk, segítséget kérünk, de ti mégsem figyeltek ránk

„Kedves tanárok, mi tanárjelöltek, még csak állunk a parton és csodálattal nézzük azt az áldozatos munkát, amit napról napra végeztek”, fogalmazott a pedagógusjelölt,

Miattatok vagyok én most itt, miattatok, értetek, a ti munkátoknak köszönhetően vannak itt ezek a csillogó szemű, bátor, tettre kész fiatalok

– mondta. „Ma, kérlek, hallgassatok az én szavamra, nézzetek körbe, nézzetek ezekre a diákokra, és lássátok meg, van, nem is akármilyen gyümölcse a munkátoknak”, üzent a tanároknak.

Maradok, tanár leszek, mert hiszem, hogy nekem feladatom van ezzel a jövővel, tanár leszek, mert tanár akarok lenni

– húzta alá.

Ha a tanárok bajban vannak, mi is bajban vagyunk

Az iskolában kéne lennünk és tanulnunk kellene, mi mégis kijöttünk, itt vagyunk, mert úgy éreztük, cselekednünk kell. Kikért vagyunk itt? – kérdezte a tömeget a tüntetés következő felszólalója. A tanárainkért, válaszolt a tömeg.

Mind tudjuk, hogy ebben a rendszerben csak együtt érhetünk el változást. Ha a tanárok bajban vannak, mi is bajban vagyunk

– hangsúlyozta Siadik Nóra.

Nekünk ezek a legmeghatározóbb éveink, a jövőnk a tét – ismételte el a diáklány, aki jelezte, hogy ha már a tanárok megszegik a szabályokat, akkor nagyon nagy a baj.

Matektanárom lánya többet keres, mint az anyja, pedig egy gyorsétteremben dolgozik. Komolyan többre becsüljük a hamburgert, mint a jövőnket?

– kérdezte a tömeget. A tömeg ezt követően azt skandálta: egységben az erő.

Olvasói sztorik