Belföld

Nyomozás indult, miután egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a fideszes képviselő barátja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nyomozást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a 24.hu cikke nyomán, amelyben bemutattuk, hogy Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő barátjának cége néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a térségben – értesült lapunk.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a rendőrség április 30-án rendelt el nyomozást versenyt korlátozó megállapodás tilalma közbeszerzési eljárásban minősítéssel Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentése alapján.

A nyírségi tendereken taroló társaság, a fő profilként mérnöki tevékenységgel és műszaki tanácsadással foglalkozó GÉ-65 Mérnökiroda Kft. az elmúlt években összesen 13 közbeszerzést nyert el olyan településeken, amelyek Kovács Sándor választókerületéhez tartoznak. A fideszes és független polgármesterek által vezetett települések közbeszerzéseinek többségén egyedüli pályázóként indult a társaság, amelynek tulajdonosát, Galambosi Csabát nem csupán baráti szálak fűzik a kormánypárti politikushoz: a közelmúltig egy másik cégben még üzlettársa volt Kovács feleségének.

A közös üzleti viszonyukat azonban cikkünk megjelenése után nem sokkal megszüntették.

Figyelemre méltó, hogy volt olyan nyertes közbeszerzése is a GÉ-65 Mérnökiroda Kft.-nek, amit a Kovács Sándor felesége, tehát Galambosi akkori üzlettársa által vezetett, európai uniós támogatásokat elnyerő egyesület írt ki.

Arról, hogy a közbeszerzési siker nem összeférhetetlen-e azzal, hogy Galambosi a fideszes képviselő feleségének az üzlettársa, személyesen is megkérdeztük korábban Kovács Sándort, aki azt közölte, nem gondolják annak, de az összeférhetetlenség megszüntetésére megindultak a tárgyalások. Kovács azt is mondta, szerinte egyáltalán nem aggályos, ami történt, és tiszta a lelkiismerete.

Nem ez az egyetlen nyomozás, ami a képviselő és családját érintően indult, mint feltártuk, a Fidesz politikusának családi birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Habár az összegeket hivatalosan nem az országgyűlési képviselő kapta, a pénzekből mégis az ő telkén épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás”. A brüsszeli forrásokból felhúzott épületekről ráadásul nem mondott igazat Kovács, amikor ottjártunkkor azt hangoztatta, semmi köze a turisztikai létesítményekhez, ő csak a telket adta, hogy a fia és a felesége által vezetett egyesület birtokában álló cég építkezhessen. Azt állította, hogy a felépítmények az uniós pénzek nyerteseinek tulajdonában vannak, ám a szóban forgó telek tulajdoni lapján tulajdonosként csupán Kovács és az édesanyja volt feltüntetve – magyarán hivatalosan ők ketten lettek az uniós beruházások kedvezményezettjei. Ezt cikkünk után – a beruházások elkészülte után öt évvel – módosította a politikus.

Azonban mire Kovácsék lépéseket tettek a tulajdonjogi módosítások érdekében, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával a képviselő birtokán elköltött európai uniós pénzek miatt.

Kapcsolódó
Nyomoznak a Fidesz parlamenti képviselőjének birtokán elköltött uniós pénzek miatt
Kovács Sándor birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatásból építkeztek. Költségvetési csalás a gyanú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik