Belföld

Turisztikai birodalom épült uniós pénzből a Fidesz parlamenti képviselőjének birtokán

Kovács Sándor, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselőjének birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Noha hivatalosan nem Kovács kapta a pénzeket, és szerinte semmi köze azokhoz, a nyerteseket – a fiát és a felesége által vezetett egyesület cégét – mégsem jegyezték be az ingatlan tulajdoni lapjára. Minderről ráadásul nem mondott igazat a kormánypárti képviselő, aki érdeklődésünkre öt év után módosíttatná a földhivatali bejegyzéseket. Riport a Nyírségből, ahol Kovácsék családi vállalkozásként tekintenek a politikára.

Csaknem 60 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás” Kovács Sándor nyírségi fideszes országgyűlési képviselő családi birtokán – derítette ki a 24.hu.

A beruházások egyik érdekessége, hogy a közpénzből felhúzott épületek tulajdonviszonyairól ottjártunkkor egészen mást állított a kormánypárti politikus, mint amit az ingatlan tulajdoni lapja mutat. Ráadásul a „turisztikai célpontok” között akad olyan is, amelynek látogathatóságáról sem helyben, sem az interneten nem találtunk nyomot.

Családi vállalkozás a politika

Kovács Sándor 2014 óta a Mátészalkát is magába foglaló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5. számú választókerület fideszes országgyűlési képviselője. Lakhelye az ország egyik legkeletibb pontján fekvő, alig ötszáz lelkes Géberjén, ahol tíz éven át volt polgármester, mielőtt 2010-ben a megyei közgyűlés alelnöke, majd négy évvel később parlamenti képviselő lett. A tavalyi önkormányzati választáson a képviselő fia, Kovács Dániel Sándor lett a község vezetője, szintén a Fidesz-KDNP színeiben. A Kovács családban a politika amúgy is családi vállalkozás – és ezt magukat is vallják. A Géberjénnel szomszédos Fülpösdarócon Kovács Sándor testvére, Kovács Csaba a polgármester 1994 óta megszakítás nélkül, függetlenként és a Fidesz színeiben is nyerni tudott.

Kovács Sándor, a Fidesz parlamenti képviselője és fia, Kovács Dániel Sándor, Géberjén polgármestere. Fotó: Mohos Márton /24.hu

Önéletrajzából kiderül, hogy a dízelmozdony-szerelői végzettségű Kovács Sándor 1998-ban igazolt a MÁV-tól a szociális szférába, egy gondozóotthon helyettes vezetője lett, 2003-ban pedig szociális munkásként szerzett diplomát (már polgármesterként). Büszke arra, hogy az apró szabolcsi településen megalapította a térség mára egyik legnagyobb foglalkoztatóját, a „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesületet, amelynek éveken át elnöke volt, mígnem átadta a vezetést feleségének.

A főként megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató géberjéni egyesület azóta hatalmasra nőtt, és egyes, klasszikusan önkormányzati feladatokat is ellát. Még a képviselő polgármester fia is itt, az önkormányzatnál jóval nagyobbra nőtt szervezetben dolgozik főállásban, a község vezetését társadalmi munkában végzi.

Géberjénbe és a térségbe az elmúlt években több milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrás érkezett, a fő kedvezményezettek egyike pedig az egyesület, amely a többi közt turisztikai beruházásokra nyert el támogatást. Ezek visszásságaival cikksorozatunk következő részében foglalkozunk. Előbb kiemeljük azokat a beruházásokat, amelyek Kovács Sándor családi birtokán létesültek.

Uniós pénzből szépült a fideszes birtok

A Kovács család közvetlenül a Holt-Szamos partján lakik, ahol egy régi parasztházat újítottak fel, és felhúztak mellé egy másik, úszómedencés házat is. Az ingatlan szomszédságában fekvő telek Kovács Sándor és édesanyja tulajdonában áll. Ezen a birtokon épült fel uniós forrásból a Tündérmező Vendégház egy hozzátartozó filagóriával, valamint egy turisztikai bemutatóház a hozzátartozó csónakházzal.

A Tündérmező Vendégház Kovács Sándor birtokán. Fotó: Mohos Márton /24.hu

A Brüsszelből érkező csaknem 60 millió forintos támogatást azonban nem a telek tulajdonosai, tehát Kovács Sándor és édesanyja nyerte el, hanem a „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület tulajdonában álló cég, valamint Kovács fia.

Mások mellett emiatt a konstrukció miatt látogattunk el Géberjénbe, ahol először polgármesterrel tudtunk beszélni. Kovács Dániel Sándor elmondta, a birtokon álló turisztikai bemutatóház az ő magántulajdonát képezi, és még akkor nyerte el rá az uniós forrást, amikor nem volt polgármester, az épületek ugyanis öt évvel ezelőtt épültek. Mint mondta, szinte minden uniós pénzből épül a településen, másként nem is menne. A polgármestert a pályázatokról és több, önkormányzatot érintő ügyről is faggattuk, ám a legtöbb kérdésünkre azt közölte:

Várjuk meg ezzel fatert, ő fog tudni mondani konkrétumokat.

Kovács Sándor nem sokkal később meg is érkezett, és azzal kezdte, hogy szerinte politikai okokból érkeztünk a településre. A fideszes képviselőnek számos kérdést feltettünk, így a birtokán uniós támogatásból épült turisztikai beruházások részleteiről is érdeklődtünk. Erre először azt mondta, szerinte a média „megkapta azt a feladatot”, hogy az egyéni országgyűlési képviselők vagyoni helyzetét, tulajdonát, európai uniós projektjeit „szedjék szét” abban a 45-50 körzetben, ahol az ellenzéki jelölteknek esélye lehet a győzelemre.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Ezután azért konkrétumokat is mondott, például hogy a résztulajdonában álló telekre jutó csaknem 60 millió forint uniós támogatás felét a felesége által vezetett egyesület cége nyerte el, amihez semmi köze nincs. A másik felét pedig a fia kapta magánemberként. Hozzátette, hogy a pályázatok elbírálásában ugyan ő is részt vett, de a fia esetében nem szavazott érintettsége okán. Ezt jegyzőkönyv rögzítette – mondta. Azonban hiába kértük tőle a dokumentumot, azt írta, ő nem rendelkezik a jegyzőkönyvvel. Hozzátette, tulajdonosként nem kér bérleti díjat a területhasználatért sem az egyesülettől, sem a fiától.

Nem az anyagi meggazdagodás miatt csinálom ezeket a munkákat, hanem a közösség fejlesztéséért

– fogalmazott.

Öt év nem volt elég

A politikust arról is megkérdeztük, hogy az ingatlan tulajdoni lapján miként van feltüntetve, hogy noha a telek az övé és az édesanyjáé, a felépítmények más tulajdonában vannak. A politikus azt mondta, ez be van jegyezve, neki pedig semmiféle jogosítványa nincs az épületekkel kapcsolatban az ötéves fenntartási időszakban. Utána pedig meg kell egyezniük a feleknek.

A Kovács család birtoka. Fotó: Mohos Márton /24.hu

Csakhogy a földhivataltól lekért tulajdoni lapon nincs nyoma annak, hogy a telken álló ingatlanok más tulajdonában lennének. Ezért ismét a kormánypárti politikushoz fordultunk, ezúttal írásban. Az öt évvel ezelőtt felhúzott turisztikai épületeket érintő ellentmondásra úgy reagált:

A tulajdoni lapon való feltüntetéshez szükséges ingatlanhasznosítási megállapodás folyamatban van.

Tehát öt év nem volt elegendő arra, hogy Kovácsék bejegyeztessék a tulajdonosokat a földhivatalnál, erre a jelek szerint csak érdeklődésünk hatására kerülhet sor.

Semmi nyoma, hogy üzemelne a turisztikai bemutatóház

Géberjénben járva Kovács Sándor és fia szinte az összes olyan uniós beruházást megmutatta, ami a településen létesült, azonban a fideszes képviselő birtokán épült turista célpontokat kihagyták. Annyi bizonyos, hogy a Tündérmező Vendégház üzemel, bárki foglalhat szállást a világhálón is, azonban az ifjabb Kovács által elnyert támogatásból épül turisztikai – elmondásuk szerint horgász – bemutatóház látogathatóságára vonatkozóan sem helyben, sem az interneten nem találtunk nyomot. Ezért erre is rákérdeztünk a parlamenti képviselőnél, aki kitérő választ adott:

Az épület turisztikai bemutatóházként üzemel, üzemeltetője a Szatmár Nektárja Nonprofit Kft. (az egyesület tulajdona – a szerk.), Kovács Dániellel kötött üzemeltetési szerződés alapján, amelyet az irányítóhatóság engedélyezett.

(Folytatjuk.)

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik