Belföld

Putnok polgármestere visszautalta a segélyszámláról a helyi ellenzékiek pénzadományait

A fideszes városvezető üzenetet is írt a visszaküldött adomány mellé: „Téves utalás, ez nem az RNÖ (roma nemzetiségi önkormányzat) számlája."

Nem tart igényt korábbi választási ellenfeleinek pénzadományaira Putnok fideszes polgármestere. Tamás Barnabás visszaküldte a feladóknak a város jótékonysági számlájára utalt összegeket.

A putnoki polgármester márciusban jelentette be, hogy pénzgyűjtést kezdeményez a járványügyi védekezéshez szükséges eszközök vásárlására és a rászorulók támogatására. Tamás Barnabás Facebook-oldalán sietett bejelenteni, hogy indulásként saját maga helyezett 400 ezer forintot a számlára, és az önkormányzat fideszes tagjai is hozzájárultak a kezdeményezéshez.

A polgármester azóta is rendszeresen közzéteszi, hogy a városból kik és mennyi pénzt küldtek adományként.

A Putnoki Reform Szövetség két tagjának neve azonban sehogy sem került fel az adományozók listájára. A polgármester a helyett, hogy Pásztor János és Pásztor Ádám nevét is közzétette volna az adományozók között, visszaküldte mindkettejük pénzét, sőt az egyik esetben még azt is odaírta a visszautaláshoz üzenetnek, hogy

téves utalás, ez nem az RNÖ (roma nemzetiségi önkormányzat) számlája.

A Putnoki Reform Szövetség helyi, pártoktól független alakulatként jött létre a Tamás Barnabás által uralt városi Fidesszel szemben. Pásztor János a 2014-es, fia, Ádám pedig a 2019-es önkormányzati választáson indult el – sikertelenül – az egyik képviselői posztért a szövetség színeiben.

Őszintén megmondom, nem tudom, hogy ez a flegma üzenet milyen mögöttes tartalmat rejt, miért szólja le a romákat vele, illetve miért nem fogadta el az összeget, amit küldtem neki. Nekem ez színtiszta gyűlöletnek érződik

– közölte Pásztor Ádám a 24.hu-val, aki időközben másodszor is visszakapta a felajánlott 10 ezer forintját. Pásztor elmondta, nem azért adakozott, hogy felkerüljön a nyilvános listára, az adományozásnak ezzel a hivalkodó módjával nem is ért egyet, de a polgármester eljárásáról ő is beszámolt a Facebookon. Szerinte érthetetlen, hogy válsághelyzetben miért kell politikával foglalkozni, hiszen az általuk felajánlott kisebb összegek is segítséget jelenthetnének néhány családnak. A putnoki férfi elmondta, harmadszorra kifejezetten a polgármester nevére küldte el a pénzt azzal a kísérőszöveggel, hogy „Veszélyhelyzetben Putnokért, nem téves”.Péntekre ez a pénz is visszajött.

A polgármesteri hivatalban és Facebookján is kerestük Tamás Barnabást, hogy elmondhassa, milyen megfontolásból küldte vissza a pénzeket, választ azonban egyelőre nem kaptunk.

Az, hogy Tamás Barnabás nagyon komolyan veszi a pártpolitikát, már számos alkalommal kiderült. 2017-ben azzal keltett feltűnést, hogy guillotine alá való politikusokról beszélt október 23-ai ünnepi beszédében, a 2018-as parlamenti választást megelőzően pedig a Hír TV szerint azt közölte:

Ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk. Lófaszt fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő. Az az igazság, hogy én sem adnék.

Az elkötelezett polgármester tavaly augusztus 20-án lovagkeresztet kapott.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Tamás Barnabás Putnok város polgármestere a Nemzeti Kulturális Dokumentációs Logisztikai Központ alapkövének lerakása alkalmából rendezett ünnepségen az Ózdi Ipari Parkban, az egykori kohászati üzemben 2014. február 27-én. MTI Fotó: Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik