Belföld koronavírus

Jövő héten érkezik Magyarországra a koronavírust jelző olasz gyorsteszt

Vérből, pár perc alatt kimutatja.

Sajtóhírek szerint a koronavírus elleni védekezésben Dél-Korea jár az élen. Az ázsiai országban az EgészségKalauz nevű szakportál szerint az autósok vírustesztelő állomásokon csekkolhatják esetleges fertőzöttségüket. A lap idéz egy kint élő magyart:

Odagurulnak, nem kell kiszállni, csak lehúzni az ablakot, a védőruhába öltözött szakemberek nyálmintát vesznek, majd az eredményt SMS-ben küldik. Ha pozitív a teszt, akkor befektetik a beteget, lekövetik az útvonalát, fertőtlenítenek, bezárják a helyeket, ahol a beteg a tünetei megjelenése előtt 14 nappal járt, erről SMS-t küldenek az adott település összes lakójának.

Az ötvenmilliós Dél-Koreában a cikk szerint napi 15 ezer tesztet végeznek el.

Magyarországon szerényebbek a lehetőségek. Aki tesztelné magát, talál magánlabort, ahol 31 ezer forintért elvégeztetheti a vizsgálatot, eredmény huszonnégy óra múlva.

A jövő héten pedig egy új, azonnal eredményt mutató termék, a Screen Italia nevű olasz egészségügyi cég koronavírus-gyorstesztje érkezik Magyarországra. A forgalmazó BIO-KASZTEL kft. ügyvezetőjétől, Barta Judittól tudjuk, hogy a gyorsteszt:

  • egy csepp vérből mutatja ki a vírus hatására a szervezetben termelődő ellenanyag jelenlétét,
  • a fertőzöttséget követő ötödik-hatodik nap után ad biztos eredményt,
  • a kiértékeléséhez egészségügyi szaktudás szükséges.

A tesztcsík darabja nettó 3900 forintba kerül.

Barta Judit azt mondja, kórházaknak, magánklinikáknak, laboroknak szállítanak majd a gyorstesztből, valamint számos magyarországi multicégtől, köztük több ezer főt foglalkoztató gyárakból vannak megrendeléseik.

Kiemelt kép: Sebastian Gollnow/dpa/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik