Belföld

Iskolaérettség: a szülők előtt nem titkolható a szakvélemény

A TASZ mintabeadvánnyal segíti, hogy a szülők hozzájussanak az információhoz.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra reagált, hogy a hírek szerint egy kiszivárgott dokumentum alapján a szülőket sem tájékoztathatják a pedagógiai szakszolgálatok arról, milyen eredménnyel zárult gyerekük iskolaérettségi vizsgálata. Márpedig a szülőnek, a gyerek törvényes képviselőjeként, jár a tájékoztatás.

A Népszava hétfőn reggel írta meg, hogy egy hivatalos irat alapján a pedagógiai szakszolgálatok még a szülőknek sem árulhatják el, gyerekük iskolaérettségi vizsgálata milyen eredménnyel zárult. Közben Szél Bernadett országgyűlési képviselő nyilvánosságra is hozta azt a dokumentumot, amelyen a kérdéses rendelkezés olvasható.

A dokumentum szerint a szakértői bizottság tagjait a tudomásukra jutott tényekre, adatokra nézve

titoktartási kötelezettség terheli. Az ügyre vonatkozó tényekről és adatokról csak az ügyben eljáró hatóságok, törvényben meghatározott szerv (személy) számára nyújtható tájékoztatás. A titoktartási kötelezettség megszegése esetén a szakértői bizottság tagjával szemben polgári jogi igény támasztható.

A TASZ szerint ez a szöveg jogászi szemmel nagyjából korrekt, de aki nem ismeri a jogszabályokat, alig tud belőle bármit kihámozni. A pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó gyógypedagógusok, pszichológusok félre is értették. A „titoktartási kötelezettség” és a csak „törvényben meghatározott szerv (személy) számára nyújtható tájékoztatás” ugyanis nem azt jelenti, hogy még a szülőnek sem árulhatják el, miként zárult az iskolaérettségi vizsgálat.

Éppen ellenkezőleg, a szülő valamennyi, a gyerekével kapcsolatos adathoz hozzáférhet, így azt is megtudhatja, milyen megállapításokat tett az iskolaérettségi vizsgálatnál a szakértői bizottság.

Mivel adatvédelmi kérdésről van szó, a GDPR-t kell alkalmazni, ami kimondja: az érintett jogosult arra, hogy az adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz hozzáférést kapjon.

Mivel ebben az esetben kiskorúakról van szó, az érintett, vagyis a gyerek nevében a törvényes képviselő, azaz a szülő járhat el. Ha tehát a szülő kéri, az adatokat ki kell adni a számára. A TASZ szerint az Oktatási Hivatal azért is felelős, hogy a jogi értelemben korrekt tájékoztatás mellett közérthető, világos útmutatást adjon ki. A TASZ reméli, senkitől nem tagadják meg a vizsgálati adatok  kiadását, de ha mégis így lenne, készített egy kitölthető sablont, egy mintadokumentumot, amiben hivatalos formában, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztott módon lehet hozzáférést kérni az információkhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik