Belföld csatatér 2019 - budapest

Kiszivárgott Karácsony-felvétel: „Ha visszamegyek Zuglóba, akkor elásnak”

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt fenyegetések mellett arról is beszél, hogy a szocialisták egy civil polgármester megválasztása esetén szétlopnának mindent a XIV. kerületben.

Ne viccelj, nem egyszer, többször. Ezek nagyon súlyos történetek

– válaszolta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt egy egyelőre ismeretlen időpontban és helyszínen készült, kiszivárgott felvétel szerint arra a kérdésre, igaz-e, hogy megfenyegette őt Tóth Csaba zuglói MSZP-s országgyűlési képviselő. A politikus úgy fogalmaz:

Ha visszamegyek Zuglóba, akkor ott engem elásnak. Az a baj, hogy… Most tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.

Karácsony lapunknak időközben azt állította: üzleti körökről beszélt így, nem a szocialista politikusról.

 

 

 

A felvételt csütörtök délelőtt közzétette a 444.hu, amely azt írta, az először szerda este a Herbal Reality YouTube-csatornáján jelent meg. A 24.hu újságíróinak csütörtök reggel többen az Aki Orbán ellen van, az velünk van Facebook-csoport szintén szerda esti bejegyzését küldték el, ahonnan azóta törölték a hangfelvételt, ám lapunknak sikerült lementenie a közzétett, ám érezhetően megvágott beszélgetést.

Ezen Karácsony az ellenzéki esélyekről, a szocialistákkal való viszonyáról, az általa vezetett Zuglóról is beszél. Például Horváth Csaba XIV. kerületi polgármesterjelöltségének helyességét azzal indokolja, ő legalább tudja, miért kell börtönbe menni. Így fogalmaz:

A Horváth Csaba nehéz falat, ő egy szikla, ebben a konstrukcióban jobb mint a Tüttő Kata, vagy bárki. (…) Igazából ott a helyi szocikon való kontroll csak egy MSZP-s politikus tudja jelenleg megcsinálni. Ez a helyzet. Ennek az alternatívája, hogy egy egyébként sokkal jobb renoméjú, mondjuk, kirúgott iskolaigazgató, akit a szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. A Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni. Én ebből a szempontból kurva kínosan látom, tehát ez kifelé nyilván nagyon ciki. Ma azt gondolom, hogy akarunk a kerületi megállapodásban előrelépést csinálni, akkor szerintem én még nem játszottam ki a kártyáimat. Csak azt kellene látnom, hogy van-e olyan konstrukció, ami ténylegesen működik. Ez nem úgy van, hogy az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy helyretegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni.

Nemcsak a zuglói, de a belvárosi szocialista jelöltről is beszél:

A Tüttő Katát én is benéztem, nem tudtam, hogy a Leisztingernek vannak ezek az ügyei az V. kerületben. A Tüttő egyébként a XII. kerületben is indulhatott volna, ha tudom ezeket, csak én is későn tudtam meg. Nem akarok álnaiv lenni, hogy akkor a Leisztingernek az élettársa, a volt felesége, vagy a mostani, ezt nyilván nem tudom, nyilván nem egy erős ajánlólevél.

A felvétel készítésének időpontja nem ismert, de az kiderül Karácsony szavaiból, hogy a kerületi ellenzéki megállapodások véglegesítése előtt készült, vagyis legkésőbb a nyár elején, de már a polgármesterjelöltek megnevezése után.

Karácsony Gergely a 444.hu-nak a felvételt úgy értékelte:

titkosszolgálati módszerek, lehallgatott és összevágott hangfelvétel, alighanem az én hangommal.

Időközben lapunk is elérte Karácsonyt, szerinte a felvétel arról tanúskodik, hogy csuklyás emberek után a Fidesz „titkosszolgálati módszereket” is bevet a kampányban, vagyis szerinte lehallgatták, nem beszélgetőtársa lehetett a szivárogtató. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt azt nem tudta rekonstruálni, hogy pontosan hol és kivel beszélt, amikor a felvétel készült, ám a háttérben hallható gyerekzsivaj miatt biztos benne, hogy egy magánbeszélgetés közben hangzottak el a mondatai.

Karácsony szerint a felvételeken stiláris elemeken kívül nincsen olyasmi, amit korábban valamilyen, „nyilván kevésbé kemény” formában ne mondott volna el. A közzétett felvételt ugyanakkor manipulálták a politikus szerint. Azt állítja, üzleti körök fenyegetéseiről beszélt, és szó sem volt arról, hogy bármelyik politikai szereplővel fajult volna el ennyire a viszonya.

A főpolgármester-jelöltről nem először jelenik meg titokban rögzített hangfelvétel, 2017 végén arról beszélt:

Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.

Akkor kiderült, hogy szavait Berkecz Balázs, az Együtt politikusa rögzítette és tette közzé. 2012-ben pedig állítólag azt mondta a Debreceni Egyetemen tartott előadásában, hogy „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt.”

Az korábban is tudható volt, hogy Karácsony viszonya feszült a helyi szocialistákkal és vezetőjükkel, Tóth Csabával, az elhangzottak ugyanakkor a főpolgármester-jelölt zuglói tevékenységére sem vetnek jó fényt, hiszen azt állítja: „a helyi szocikon való kontroll csak egy MSZP-s politikus tudja jelenleg megcsinálni”. Karácsony ráadásul a parlamenti választáson az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje volt, ehhez képest nem először beszél nem éppen hízelgően a szocialistákról.

A 24.hu kereste az MSZP-s Tóth Csabát is, de egyelőre nem reagált hívásunkra, nyilatkozott viszont az Indexnek, ugyancsak cáfolva, hogy fenyegetőzött volna, és hozzátette, ezt azóta már Karácsony is tisztázta.

Kiemelt kép: 24.hu / Ivándi-Szabó Balázs

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik