Tangó és Kes

Amerikás magyarok: a Los Angeles-i magyar maffia útja a rendszerváltásba

Az 1980-as évek közepére nagyjából állt az amerikás magyarok alkotta hálózat, amely már a rendszerváltás előtt elkezdte a magyar alvilág máig élő szövetének megszilárdítását. Tangó és Kes podcast, második rész.

Az 1956-os forradalom leverése után az állampárt a rendszerhez lojális embereknek speciális üzletlehetőségeket nyújtott. Az Új Gazdasági Mechanizmus bevezetésének időszakában szinte apolitikussá is válhattak a Kádár-kori „arisztokrácia” kisiparos, gebinező vagy éppen butikozó „szakosztályai”, amelyek a „valódi” olimpiai sportágakra: a valutázásra, a csempészetre és a műkincs-kereskedelemre már jelentős külföldi kapcsolataikon keresztül találtak rá.

Mire a Los Angeles-i olimpiára kijutottak hazai médiaszemélyiségek, már az emigráns magyarok is hazajártak, mivel nekik nem reményvesztettnek, hanem kifejezetten fejlettnek tűnt a szocializmus. Igaz, nem a kádári értelemben. A hazai szocialista alvilág nyelvet nem beszélő prostituáltjai és kis lopásokból egyről a kettőre nem jutó családapa-stricijei és betörői a Los Angelesből hazalátogató magyar bűnözők hatására belekóstoltak a szocialista luxust jelentő felvilágba, hogy megteremtsék a szervezett bűnözés hálózatosan működő formáit.

Az előre kialakított tippadói és orgazdai hálózat teremtette meg a kezdetét és végét a lakásbetörések ugrásszerűen növekvő feketedobozának, amelybe az állambiztonság nem akart, a bűnügyi rendőrség pedig csak nagy nehézségek árán tudott beletekinteni. Az 1980-as években kiszökött bűnözők egy része kinn ragadt, mások hazatérve kaszinókoncessziókhoz jutottak vagy sorsjegyjáték-szervezéssel segítették a hazai nagy vállalkozói réteg kialakulását.

Kiemelt kép: George Rinhart/Corbis via Getty Images

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik