Tangó és Kes

Magyar Bálint: Magyarországon patronális autokrácia van, ragadozó állam működik

A Fidesz első kormányzásának idején még embrionális állapotban létezett a „szervezett felvilág”, a maffiaállam, mára azonban a bűnözés rendszerkonstituáló elemmé vált, az állam működik bűnszervezetként – fejtette ki a Tangó és Kes podcastban Magyar Bálint egykori országgyűlési képviselő. A szociológus 2015-ben megjelent, A magyar maffiaállam anatómiája című könyve alapján beszélgettünk arról, hogy rendszerszinten miként lehet leírni az Orbán-kormányok működését.

Milyen fázisai vannak egy autokratikus rendszer létrejöttének, és hogyan érhető ez tetten a magyar állam működésében? – a többi között erről is beszélt Magyar Bálint a Tangó és Kes podcastban. A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, szociológus szerint a 2010 utáni Orbán-kormányok működésében megvalósult a Közép-Ázsiára és Oroszországra jellemző hatalmi struktúra, az állami intézmények elfoglalásával, a civil szervezetek, a média és a közösségi média bekebelezésével.

A szocialista kormányok oktatási minisztere a patronális autokrácia kifejezést használja a rendszer leírására, melyben egy politikai család köré szerveződő hálózat monopolhatalomra tett szert és maffiaállamot működtet. Míg egy liberális demokráciában a politikai, gazdasági és közösségi cselekvés szétválik, és transzparens szabályok alapján működik, addig Magyarországon ezek összejátszanak, kapcsolatuk pedig nem átlátható. Az állam működésnek célja itt nem a közjó megteremtése, hanem a magánérdekek képviselete.

– Az államhatalom eszközeivel zsarolnak ki vagyont, pozíciót a klientúrának – fejtette ki Magyar Bálint, aki szerint rejtőzködő, ezáltal kriminális személyes, függési viszonyok alapján, informális csoportoknál születnek a döntések.

A formális intézmények részesei lettek a patrónus kliens hálózatnak, tehát döntést nem egy-egy intézmény, vagy a parlament, vagy egy hatóság hoz, hanem ezek például a felcsúti stadion VIP-páholyában születnek meg. Ezzel párhuzamosan a törvények is elvesztik lassan normatív jellegüket, hiszen ezek is egyre inkább személyre szabottak.

A szociológus szerint ma nincs nagy különbség a Putyin-féle Oroszország és az Orbán által vezett Magyarország között. A vagyonelemek lerablásában a közhatalmi szféra teljes skálája, adott esetben a hatóságok, a bűnüldöző szervek, az Országgyűlés is részt vesz. – Ebből kimászni hagyományos választási utakon nem lehet – fogalmazott Magyar Bálint.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik