Belföld

Magyar tudósok: a tikkelő gyerekek jobban tanulnak

Egyes tanulási folyamatokban a tikkelő gyerekek 15-20 százalékkal jobban teljesítenek tipikusan fejlődő társaiknál. Ritka az olyan kutatás, amely félretéve a skatulyákat valamely fejlődési zavar pozitív hatásait keresi.

Egyedülálló kutatás eredményei jelentek meg minap a rangos agykutatási tudományos folyóirat, a Cortex hasábjain  magyar szerzők tollából: a Tourette-szindrómás gyerekek egyes tanulási feladatokban jobban teljesítenek, mint tipikusan fejlődő társaik.

Dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, a Vadaskert Alapítvány munkatársának, Dr. Takács Ádám és Dr. Németh Dezső az ELTE PPK  egyetmi tanára, az ELTE-MTA Emlékezet, Nyelv és Idegtudomány Kutatócsoport vezetőjének tanulmánya már témaválasztásában is érdekes.

Ha bármilyen agyi, fejlődési zavarról, eltérésről van szó, a tudomány általában azt keresi, mi működik rosszul. A magyar csapat ellenben – korábbi elszórt adatok és feltételezések alapján – arra volt kíváncsi, milyen pozitív következményekkel jár ez az állapot?

Nem betegség!

A Tourette-szindrómát atipikus fejlődési zavarnak tekintjük, amelynek legfőbb tünetei a közismert mozgásos és vokális tikkek. Ezek önkéntelen, gyors mozdulatok, a test, a végtagok, az arc izmainak rángása, illetve verbálisan a helyzethez nem illő, sokszor trágár szavak hangos bemondása

– mondja a 24.hu-nak Németh Dezső.

Fotó: Thinkstock

Tipikusan fejlődő embernél is előfordulhatnak néha tikkek, gondoljunk egy-egy önkéntelen rándulásra, száj-, szemremegésre főleg tartós stressz, illetve fáradtság terhe alatt. Ennél nyilván sokkal több kell ahhoz, hogy a Tourette-szindróma megálljon:

legalább egy évig fennálló több mozgásos és minimum egy vokális tik.

A tünetek legtöbbször négy-hat éves kor körül jelennek meg, 10-12 év táján erősödnek, majd serdülőkorban csökkenek. Nem tudni miért, de fiatal felnőtt korra az esetek 80 százalékában jelentősen lecsökkennek a tünetek, 20 százalék marad meg súlyosnak. Még nem találták meg a gyógymódot erre a szinfrómára, de a korai diagnózis sokat segíthet, a tünetek enyhítésére már létezik gyógyszeres kezelés. A Tourette szindromával élő személy  egy idő után megtanulhatja megelőzni, elnyomni a kellemetlen tikkeket, speciális módszerek, tréningek léteznek erre.

A szindróma kialakulásának okát sem sikerült feltárni, jelenleg annyit tudunk, hogy a zavar az agy evolúciósan ősi, kéreg alatti struktúrájában keletkezik.

Jobbak, de nem szupermanek

Visszatérve jelen kutatáshoz: mit jelent, hogy a tourette-es gyerekek jobban, könnyebben tanulnak? Nem arról van szó, hogy könnyebben megértik a matekot vagy hamarabb bemagolják a törit, hanem a mozgásos (sport), a kognitív (nyelv) és a szociális készségek elsajátításában lehetnek jobbak.

Fotó: Thinkstock

Az agyban különböző tanulási rendszerek működnek, de a részletekben való tévelygést megelőzve két alapvető területet különböztetünk meg. Egyik az explicit, azaz tudatos tanulásért, a másik az implicit, vagyis nem-tudatos tanulásért felelős. Esetünkben utóbbiról van szó, mint például a biciklizés. Szükségünk van hozzá alapvető instrukciókra, de magára a módszerre mindenki maga jön rá anélkül, hogy aktuális dőlésszöge és a gravitáció összefüggéseit vizsgálná tekerés közben.

Ez a készségtanulás működik olajozottabban a Tourette-s embereknél, és hogy mit jelenthet a gyakorlatban, arra többek között példa egy zeneszerző zseni, és egy világklasszis sportoló: Wolfgang Amadeus Mozart és Tim Howard, a Manchester United kapusa is e rendellenességtől érintett

– emeli ki a szakember.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a tourette-es gyerekek felnőve valamiféle szupermenekké válnának, sőt általánosítani sem lehet. Németh Dezsőék munkája a tudományban alapkutatásnak számít, magyarán az eredmények gyakorlati alkalmazása, illetve az okok feltárása további, kiterjedtebb vizsgálatokat igényel.

Jelenleg annyit mondhatunk, ami a kutatókat is meglepte: a Tourette-szindrómás gyerekek implicit tanulási képességei 15-20 százalékkal jobbak, mint tipikusan fejlődő kortársaiké.

Kapd el a kutyát

A kísérlet egyébként egy számítógépes „játék” volt, ahol egy kutya látszólag random útvonalat járt be a képernyőn, őt kellett bizonyos előre meghatározott pontokon elkapni a megfelelő billentyűk megnyomásával. A gyerekek nem tudták, és később sem ismerték fel – ha mégis úgy vélték kiderült, rosszul –, de a kutya mozgásának volt mintázata.

A feladat összefügg a nem-tudatos tanulással, reakcióidő és az egyre jobb találati arány pedig felszínre hozta a tikkelő gyerekek említett 15-20 százalékos „előnyét”. Érdekes az is, hogy a tanultak „bevésődtek”, magyarán másnap is tudták alkalmazni a megszerzett tudást.

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.