Belföld

Akár 50 ezer forintba is kerülhet a házi kutak kötelező vizsgálata

Mint korábban írtuk, június 15-étől változás lesz abban, hogy milyen feltételek mellett lehet ivóvíz-fogyasztás céljára kutat létesíteni, fenntartani. Engedély eddig is kellett (volna) a kutak engedélyeztetéséhez a jegyzőtől (évi 500 köbméter vízkivételig, felette a vízügyi hatóság az illetékes), de június közepétől kifejezetten az ivóvíz háztartási igényének kielégítését szolgáló kutak bejelentési kötelezettségét is nevesíti a vonatkozó kormányrendelet. Ezzel párhuzamosan pedig előírja a vízminőség-vizsgálatot is.

Utánanéztünk, mennyibe kerülhet ez a vizsgálat, és mit érdemes tudni róla.

Nem olcsó mulatság

A kormányrendelet azt írja, hogy a járási kormányhivatalok népegészségügyi hatóságai a terület felelősei, a vizsgálatot pedig Filep Zoltán, a Wessling laborvezetője szerint erre szakosodott laborokban lehet elvégeztetni, majd az eredményt kell bemutatni a hatóságnál.

Filep elmondta, számos akkreditált laboratórium végez ilyen vizsgálatot. Náluk a normál vállalási idő 8 munkanap, átlagosan pedig 5-8 munkanap lehet egy-egy vizsgálat elkészítése a versenytársaknál is. Ennyi azért kell rá, mert pl. a mikrobiológiai vizsgálatoknál a mikrobák számának növekedését 3 napig vizsgálják. A megrendelőnek annyi a dolga, hogy időpontot egyeztet a laborral.

A költségre vonatkozóan is adott támpontot:

egy halászteleki kútnál kiszállással nettó 38 700 forint volt a vizsgálat díja (azaz bruttó 49 149 forint).

Az elmúlt napokban egyébként valamivel többen kértek tőlük kútvíz vizsgálatot, mint máskor – tudtuk meg.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálati jegyzőkönyvben az konkrétan nem szerepel, hogy iható-e a víz, vagy sem. (Úgy kell elképzelni, mint a vérvétel után kapott papírt, amin különféle értékek szerepelnek.) Viszont van rajta egy vélemény a labor részéről, ami arról szól, hogy a jogszabályban leírt határértékeknek megfelel-e.

MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kérdésünkre, hogy ez a vélemény azt jelenti-e, hogy a vizet meg lehet-e inni, vagy sem, a laborvezető azt válaszolta, hogy igen is, meg nem is lehet a válasz. Mégpedig azért, mert a „Meg lehet-e inni?” kérdés nagyon szubjektív. Van ugyanis olyan víz, ami megfelel ugyan a jogszabályi értékeknek, de aki megissza, förtelmesnek találhatja az ízét – mondott példát, mire is gondoljunk.

A vizsgálat azt tudja megmondani, hogy a Magyarországon, illetve az Európai Unióban érvényes határértékeknek megfelel-e az ivásra szánt kútvíz. Vagyis lefordítva, azt, hogy az egészséget károsítja-e vagy sem.

Akkor is ajánlott, ha nem ivásra, hanem locsolásra használjuk

Ha nem isszuk a kútvizet, hanem csak locsolásra használjuk, akkor nem kötelező bevizsgáltatni továbbra sem. Kérdésként azonban felmerült bennünk, hogy ha a paradicsomot locsoljuk egy olyan vízzel, ami egyébként ivásra nem lenne alkalmas, akkor az veszélyes lehet-e az egészségünkre, ha utána a paradicsomot megesszük.

A laborvezető szerint ez nem kizárt, például a vizek nitráttartalma miatt, ami eléggé jellemző. És az olyan nagy vízigényes növényeknél, mint a paradicsom, felhalmozódhat a nitrát. A jó hír, hogy egy felnőttnek nem árthat ez a paradicsom. Viszont a csecsemőknél okozhat egészségkárosodást, mert nekik még nem oxidatív a bélrendszerük.

Hozzátette, a vizsgálat díja nem kevés. Viszont, ha valaki a saját kertjében megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket szeretné enni, akkor szerinte érdemes bevizsgáltatni a vizet, ugyanúgy, mintha meg akarná inni. A költséggel kapcsolatban pedig hozzátette: azzal érdemes összevetni, hogy mennyit lehet megspórolni a kútvízzel ahhoz képest, mintha csapvízzel locsolna valaki.

Megkérdeztünk más vízvizsgáló cégeket is az árakról. A Google-n első helyeken a „fúrt kút vízvizsgálat díja” keresésre felugró cégek közül kettőt választottunk.

A vízkezelés segíthet a megfelelésben

Hérics Nándor, a viztisztitos.lapunk.hu-tól azt mondta, náluk csak vízkezeléssel kapcsolatos kémiai vízvizsgálatot végeznek (az oldaluk szerint nettó 9 900 forinttól), tehát a rendeletben előírt bakteriális vizsgálatot nem.

MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

A szakember szerint egyébként a mikrobiológiai vizsgálat ha rendszeres, akkor többe kerül, mint a védekezés. Ha meg nem rendszeres, akkor meg nem sok értelme van, mert pillanatnyi állapotot mutat, ami változhat. Hozzátette: a kémiai összetétel csak kismértékben változik jellemzően, viszont baktérium bármikor kerülhet a vízbe, és el is szaporodhat.

A laboratóriumi vizsgálat sokkal többe kerül, mint a vízkémiai vizsgálat – tette hozzá. Viszont előzetes tájékoztatónak nagyon jó lehet utóbbi is, és megmondhatja, hogyan kell kezelni a vizet (pl. ha nitrátos), hogy a laborba már ne „nyers vizet” vigyen be a kliens, hanem kezeltet, aminek már feltehetően megfelel a minősége – javasolta.

Minden vizsgálat kell?

A Vízkémiánál 5 munkanap alatt végzik el az átfogó kémiai ivóvízvizsgálatot, ami bruttó 20 ezer forintba kerül. Ajánlják még hozzá megnyugtatásul az arzénvizsgálatot is, ami plusz 4 ezer forint. Azt viszont nem tudták megmondani, hogy ezzel a rendeletnek megfelelnek-e, mert nincsenek tisztában vele, hogy bakteriológiai vizsgálat is kell-e.

Megnéztük még egyszer a vízminőséggel kapcsolatos rendeletet. Abból számunkra az derült ki, hogy kell. Azt írják ugyanis, hogy

ahhoz, hogy ivóvíz minőségű legyen a víz, meg kell felelnie a mikrobiológiai és a vízkémiai vizsgálaton is. És ha a másik három ellenőrzésen nem felel meg, akkor is kifogásoltnak számít a minőség. Vagyis kell a drágább vizsgálat.

Az engedélyeztetéssel kapcsolatos technikai részletekről kérdeztünk még jegyzőket, illetve a rendeletben hatóságként nevesített kormányhivatalok népegészségügyi osztályait is. Utóbbi helyekről az egyedül nyilatkozattételre jogosult Budapest Főváros Kormányhivatalhoz irányítottak, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy az ÁNTSZ az illetékes, így nekik is elküldtük a kérdéseket. Arra is kíváncsiak voltunk, mi a helyzet, ha valaki nem vizsgáltatja be a vizet. A válaszokat várjuk, amint megérkeznek, visszatérünk a témára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik