Belföld

Barna és büdös a víz Kiskunlacházán, ásványvízzel főznek a szülők

csapviz(210x140).jpg (Array)
csapviz(210x140).jpg (Array)

Ásványvízzel kénytelen óvodába küldeni a szülő a gyerekét Kiskunlacházán, hogy ne kapjon hasmenést – számol be a vs.hu. Előfordul, hogy a víz színe még forralás után is sötétzöld, barna. A portálnak több helyi is megerősítette, hogy hónapok óta büdös, klórszagú, fogyasztásra alkalmatlan a vezetékes víz. Az egyik kiborult szülő a Facebookon Evian ásványvízzel készült húsleves receptjét osztotta meg.

A vízminőség annyira pocsék, hogy egy megszólaló szerint a bőr viszket fürdés után a gyerekeknek pedig hasmenésük van, mivel az iksolákban, óvodában nem tudnak palackos vizet adni nekik. Tóth Imre alpolgármester sem tagadta, hogy gondok vannak a vezetékes vízzel, ennek okaként Kiskunlacházán folyamatban lévő vízhálózat cseréjét említette. Azt viszont nem ismerte el, hogy büdös és ihatatlan lenne a víz: szerinte ilyesmi csak nyáron fordulhatott elő, mikor kiengedték a pangó vizet. Az alpolgármesternek nincs tudomása se hasmenéses gyerekekről, se a víz okozta bőrirritációról. A tisztiorvosi szolgálat se jelzett megbetegedést, a víz minőségét minden mérésnél megfelelőnek találta – mondta el a portálnak az alpolgármester.

Tóth a portálnak vízügyi kérdésekben nem akart nyilatkozni, ehelyett a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. magyarázatait küldte el a portálnak. A cég a múlt heti büdös víz okait a nyári fogyasztási időszakra való felkészülésben találta meg, eszerint:

  • Az I. számú kutat bekapcsolták a technológiai szűrésbe, amire eddig nem volt mód. A kút vastartalma magas, ez az, ami éreznek a fogyasztók.
  • A kevert víz összetétele kedvezőtlenül megváltozott.

Az önkormány vízügyi projekttel kapcsolatos honlapja szerint ez még hónapokig így maradhat. Korábban attól volt hangos a sajtó, hogy Dömsödön hasonlóan rossz tapasztalatokat szereztek a lakók. Az egészséges víz érdekében indult 500 millió forintos beruházás a vízminőség romlását hozta magával: előbb ürülékkel szennyeződött a víz, majd hasmenésjárvány tört ki a településen., az ÁNTSZ megtiltotta a vezetékes víz fogyasztását. A dömsödi polgármester az ivóvíz fertőzése miatt ismeretlen tettessel szemben tett feljelentést. A Pest megyei Rendőr-főkapitányság tettes hiányában zárta le a nyomozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik