Belföld
nyelvvizsga (Array)

Egyre kevesebben nyelvvizsgáznak

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 07. 23. 06:33

Az ok: demográfia és emelt szintű érettségi.

Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint az elmúlt évtizedben hullámzóan alakult a nyelvvizsgák száma. 2010-ig 171-175 ezer között mozgott, a legtöbb nyelvvizsgát, 180 ezret 2006-ban tették le, tavaly pedig csupán 123 ezer nyelvvizsgát regisztráltak, ezek 70 százalékát angolból – írja a Napi Gazdaság.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) évkönyve alapján a csökkenés hátterében egyrészt a demográfiai mutatók változása áll, mivel a nyelvvizsgázók több mint kilenctizede 40 év alatti, másrészt pedig évről évre nő az idegen nyelvi emelt szintű érettségik száma is.

Az akkreditációs központ adataiból kiderül, hogy az elmúlt évtizedben magasan a legnépszerűbb nyelvnek bizonyult az angol több mint egymillió vizsgával, a második helyezett a német, a harmadik az eszperantó lett. Drasztikusan az alapfokú nyelvvizsgák száma esett vissza, 2005-höz képest tavaly alig több mint hatodannyi vizsgát regisztráltak.

Korfa alapján a 14 és 19 év közöttiek vizsgáznak a legnagyobb arányban, utánuk a 20-24 éves korosztály következik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.