Belföld

Egyetemi botrány: egymásnak estek a tüntetők

egyetemi-botrany-utlezaras(960x640).jpg (egyetemi botrány, útlezárás)
egyetemi-botrany-utlezaras(960x640).jpg (egyetemi botrány, útlezárás)

A felsőoktatás egyeztetés nélküli átalakítása miatt újra utcára vonulnak a diákok, tüntetnek, ahol mindenki elmondhatja, mit változtatna, ha megkérdeznék.

Többször tüntettek már az egyetemi hallgatók, követelve, hogy ne csorbuljon az egyetemi autonómia, hogy őket is hallgassák meg, ne a fejük fölött döntsenek szakmegszűntetésről, a felsőoktatás átalakításáról.

A tüntetők fél hét körül bejelentették, hogy vége a megmozdulásnak, lassan mindenki hazafelé indul.

Emmi: nem az utcákon kell tárgyalni

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ahogyan eddig is, úgy továbbra is készen áll arra, hogy szakmai párbeszédet folytasson a felsőoktatást érintő kérdésekben.

Ennek párbeszédnek viszont nem az utcákon, hanem a szakmai fórumokon van a helye – reagált a tárca felsőoktatásért felelős államtitkársága vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében a Szabad Oktatást facebook csoport által a fővárosi József nádor térre szervezett megmozdulásra, amelyen az oktatáspolitika alakítása során a kormány és az érintettek közötti párbeszéd megvalósításáért demonstráltak.

Kifejtették: az elmúlt 10 évben – a demográfiai folyamatokhoz is alkalmazkodva – csökkent a tanárképzés létszáma, ezért nem indokolt ugyanannyi gyakorlóiskola sem. Ezen iskolák többségében már nincs elegendő számú pedagógushallgató, tehát nem is funkcionál gyakorlóiskolaként.

Egymásnak estek a tüntetők

A szervezők világossá tették, hogy nem kérnek a pártokból, ebből keveredett egy kisebb felfordulás a tüntetők között. Helyszíni beszámolók szerint az egyik útelzáró az MSZP és a DK alkotmányossági érveit kezdte el felhozni, egy másik tüntető odalépett hozzá és kitépte a kezéből a mikrofont. Ekkor dulakodás kezdődött, aminek a végén mégis elhangzott a két baloldali párt érvrendszere.

 Kép: Pál Anna / Hír24

Utat zárnak a tüntetők

A Hír24 helyszíni tudósítója szerint egy marék tüntető, nagyjából tíz ember lezárta az Andrássy utat, azt kiabálják, hogy “Alkotmányt, demokráciát, jogállamot!”

Az Andrássy – Bajcsy Zsilinszky út sarkán sorakoztak fel a demonstrálók, Mécs Imre is köztük van. Motoros rendőrök érkeztek a helyszínre, itt is biztosítják a helyszínt. (Korábban arról szóltak a hírek, hogy be nem jelentett megmozdulásról van szó, de kiderült, ez is törvényes, előre bejelentett megmozdulás.)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pár perccel 18 óra előtt a rendőrségi honlapon azt közölte: a rendezvény szervezője, egy magánszemély a BRFK-ra vasárnap 17 óra 4 perckor jelentette be a VI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében lévő demonstrációt.

“A rendőrség a forgalmi akadályok megelőzése érdekében a szükséges forgalomterelést és forgalomsegítést megkezdte” – írták. A BRFK azt kéri, hogy a demonstráció körzetében fokozott figyelemmel közlekedjenek.

(Pontosítás: az útlezárás résztvevői és a Szabad Oktatást tüntetés szervezői nem ugyanazok a személyek, az Andrássy úti útzárat nem az oktatás átszabása ellen demonstrálók szervezték, igaz, mindkettő egy előre bejelentett megmozdulás volt és az útzár résztvevői közül többen is ott voltak a József nádor téren is.)

 

 Kép: Pál Anna / Hír24

Kap a KDNP is

Egyre kevesebben vannak a téren, de ez nem tántorítja vissza a szervezőket attól, hogy felcsendüljön a hangszórókból a KDNP-t ekéző “Baszódjál meg KDNP” c. dal, igaz, csak a finomított verzió, szóval a “Ba*zódjál meg KDNP” szól.

Ahogy azt már jó előre meghirdették a szervezők, mindenkinek lehetősége lesz felszólalni, egy-egy percre bárki megkaphatja a mikrofont. Helyszíni beszámolók szerint egy hölgy Felcsútról szavalt. Két Wallenberg-es diák is felszólalt volna, de nekik az igazgatójuk nem engedte ezt meg.

A tömeg a brutálisan meggyilkolt kaposvári trafikosról is megemlékezett, fél perces néma csenddel.

A hvg.hu beszámolója szerint csatlakozott a demonstrációhoz az ’56-os forradalmár, Mécs Imre is, illetve a tüntetésszervezésben otthonosan mozgó aktivista, Szabó Gábor “Tuareg” is. Egyelőre nincsenek sokan a demonstrálók, de valakinél már most elszakadt a cérna a környéken alkók közül, egy idős férfi azt követelte, hogy kapcsolják ki a hangosítást, mert nem tud megmaradni a lakásában a “mocskos kommunisták” miatt.

A “Nem tűrhetünk tovább!” címmel meghirdetett tüntetés egyik szervezője, Szarvas Péter középiskolai tanár a mintegy kétszáz demonstráló előtt azt hangoztatta: követelik, hogy a kormányzat folytasson párbeszédet az oktatáspolitika alakítása során az érintettekkel, az oktatókkal, hallgatókkal és diákokkal.

Horváth Szilveszter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által bezárásra ítélt Neptun utcai általános iskola tanítója azt mondta, az ő esetükben is az érintettek megkérdezése nélkül döntöttek az intézmény sorsáról. Szólt arról is, hogy zsúfolt osztályokkal nem lehet az iskolákban érdemi munkát végezni, mert a magas létszám mellett csak a túlélés lehet a cél.

Ponauer Anna Szimonette középiskolás diák “stadionok helyett iskolákat”, “egyéni tanterveket”, “szabad és változatos tankönyvpiacot” követelt. Szántó Judit, a Hívatlanul Hálózat aktivistája élesen bírálta a bevándorlókról szóló, kilátásba helyezett nemzeti konzultációt. “Aki ezt kitölti, hozzájárul Magyarország további fasizálódásához” – fogalmazott.

A demonstrálók nemzetiszínű, illetve európai uniós zászlókat lobogtattak, illetve “Hazugságok helyett őszinte szembenézést!” és ehhez hasonló feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

Mindenből elegük van

Gyűlnek az emberek, becslések szerint 2-300 ember van a József Nádor téren, de a rendőrök is sokan vannak. A tüntetők követelése között már az is szerepel, hogy Polt Péter legfőbb ügyész is mondjon le, de a vasárnapi zárva tartásnak is nekimennek.

 Kép: Pál Anna / Hír24

Legutóbb tojással dobálták meg a tiltakozókat, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) pedig kijelentették, nincs miért tüntetni, hiszen megvalósul az egyetemi autonómia.

 Kép: Pál Anna / Hír24

Ma mégis utcára vonulnak a hallgatók, ismét. Az esemény Facebook-oldalán azt írják, új elem a demonstrációban, hogy „mindenki leírhatja egy papírra, hogy ő mit szeretne, amit később közzéteszünk az esemény oldalán. Ezért mindenki hozzon tollat magával!”

A tüntetők még csak gyülekeznek, de azt jól látni, hogy nemcsak a felsőoktatás átalakítása miatt tiltakoznak, hanem a XV. kerületi Neptun Általános Iskola és a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola miatt is.

Kép: Pál Anna / Hír24

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik