Belföld

Egyetemi botrány: megdobálták a tüntetőket

egyetemi tüntetés (egyetemi tüntetés)
egyetemi tüntetés (egyetemi tüntetés)

Az egyetemisták nem adják fel, újra azért tüntetnek, hogy ne a fejük felett döntsön a kormány az új felsőoktatásról.

Este 6-ra mentek a minisztérium elé, majd a költözésre ítélt Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához a Ludovika térre. Sajtóhírek szerint újabb szakok is megszűnhetnek, miközben egyes politikusok már Orbán Viktor elleni lázadást látnak a demonstrációkban.

Komolytalan kormány

A tüntetés véget ért, a demonstrálók azzal zártak, hogy ha az érintettek nem hozzá nyilvánosságra a kért anyagokat, akkor nem vehető komolyan. A kormány ultimátumot kapott, hétfőig vonja vissza a felsőoktatás átalakításáról szóló koncepciót.

Közben Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár Szegeden arról beszélt, nem jár hallgatói létszámcsökkenéssel, oktatók elbocsátásával, tanszékek megszüntetésével a képzési rendszer átalakítása, bővebben itt olvashat erről.

A Ludovika előtt beszédet mondott Hammer Ferenc, a Kettős Mérce szerint azt mondta, sokan azért nem jöttek el a tüntetésre, mert félnek, nekik azt üzente, ne féljenek. “Éljen a magyar ifjúság, éljen a haza!” – ezzel fejezte be beszédét.

Palkovics: nyitottak a tárgyalásra

Az Emmi államtitkára közben az m1 híradójának vendége volt, ahol a doktoranduszképzés átalakításáról beszélt. Elmondta, a tervek szerint egy évvel tovább finanszíroznák a doktorandus-képzést és több ösztöndíjat is fizetnének. Az eddigi háromról négyre nőne tehát a doktori képzés, de erről még folynak a tárgyalások és ők nyitottan állnak a kérdéshez.

A menet megérkezett a Ludovika térre, ahol a demonstrálók a beszédekre várnak, de a tömeg vége még messze van. A Közszolgálati Egyetem hatalmas füttykoncertet kap.

Az Átlátszó Oktatás közben arról ír, hogy a Corvin-negyed közelében az egyik ablakból tojással dobálták meg a hallgatókat, de a diákok csak kinevették a hajigálókat.

 MTI / Szigetváry Zsolt

Válogatás a tüntetői szólamokból

  • „Mi vagyunk a jövő!”
  • „Aki dudál, velünk van!” (Az autósoknak.)
  • „Gyertek velünk!”
  • „Velünk van az erő!”
  • „Az egyetem a miénk!”
  • „Szabad ország, szabad oktatás!”
  • „Szabad oktatást!”

Velünk az erő

A tömeg a vonulás közben egyre nagyobb lesz, sokan csatlakoztak a tüntetőkhöz a Deák téren és a többi forgalmas csomóponton.

Ahogyan arra számítani lehetett, a tüntetők vonulása miatt dugó alakult ki a belvárosban, de a beszámolók szerint sok autós inkább szimpátia-dudálásba kezdett, kevés a mérgelődő sofőr.

A Kettős Mérce szerint a demonstrálók jóval többen vannak, mint azt először írtuk, ők nagyjából 1000 emberről írnak. A tömeg már úton van, a Bazilikánál járnak és legtöbbször a “Velünk van az erő!”, “Az egyetem a miénk!” rigmust kiabálják.

 MTI / Szigetváry Zsolt

A demonstrálók az Emmi előtt azon elvárásuknak adtak hangot többek között, hogy hozzák nyilvánosságra a törvénytervezet alapjául szolgáló szakmai háttéranyagokat és hatástanulmányokat.

Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint az egyetemi autonómia lelke a szabad szakválasztás, de erről a tervezet alapján szó sincs.

Az összegyűlt, mintegy 2-300 résztvevő az Emmi után a Ludovika térre vonul, ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem található, ugyanis a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskoláért is tüntetnek, amit az NKE miatt költöztet el a kormány.

Miközben a hallgatók tüntetnek, a 444 arról, a kormány legújabb javaslata szerint az egyetemek négy napot kaptak arra, hogy új tantervet írjanak a nemzetközi tanulmányok esetében. A tantervnek hétfőre kell elkészülnie, jövő szerdán pedig szavaznak is róla a Parlamentben.

Nem gombfocipálya

Az esemény Facebook-oldalán a tüntetők azt írták, „az egyetem nem gombfocipálya! A felsőoktatás átalakítása nem úgy működik, hogy egyes szakokat kipöckölünk, másokat visszahozunk. Az EMMI nem akarja megérteni a követeléseinket, nem néhány szak léte a kérdés, hanem az egyetemi autonómia. Elvárjuk, hogy hozzák nyilvánosságra a törvénytervezet alapjául szolgáló szakmai háttéranyagokat és hatástanulmányokat! Követeléseinket fenntartjuk: vonják vissza az előterjesztést és követeljük a teljes körű érdemi egyeztetést minden érintett bevonásával.”

A tüntetésen beszédet mond a tervek szerint több hallgató és oktató is.

 Kép: Berecz Valter

Hétfőn is demonstráltak a hallgatók, akkor elfogadtak egy hat pontos követelést.

  1. A minisztérium vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét.
  2. Felsőoktatási autonómiát! Követelték, hogy a jelentkezők szabadon választhassák meg az egyetemeiket, szakjaikat.
  3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz, vagyis ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
  4. A XXI. században ne az állam döntse el, hogy kiből mi lesz! Az állam egyetlen képzést se tiltson be.
  5. Hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat. Transzparenciát, egyeztetést és szakmaiságot követeltek. Ne szülessen döntés az egyetemistákról az egyetemisták nélkül.
  6. A kormány szembemegy a nemzetközi és az európai trendekkel, aláássa a jövőt és ellehetetleníti Magyarország érvényesülését.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a kormány meghátrált, megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikációs szak, később azonban Palkovics államtitkár azt mondta, még nem hátráltak meg az oktatási reformmal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik