Belföld

Iskolabezárás: aláírásgyűjtés és demonstráció a KLIK váratlan bejelentése után

Neptun Általános Iskola (neptun általános iskola)
Neptun Általános Iskola (neptun általános iskola)

A Hír24 információi szerint kedd délután fél 5-kor a szülők tiltakozó demonstrációt tartanak annak érdekében, hogy ne zárják be a XV. kerületi Neptun Általános Iskolát.

Előző héten számoltunk be arról, hogy a XV. kerületi Neptun Általános Iskolát várhatóan szeptembertől bezárják, hogy aztán kínai-magyar kéttannyelvű intézményként működjön tovább. A KLIK által “átszervezésként” emlegetett bezárásról péntek délelőtt értesültek a szülők és a tanárok. Úgy tudjuk, a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy az intézmény jelenlegi formájában fennmaradhasson, illetve kedd délután 16.30-ra tiltakozó demonstrációt szerveznek, amit egy nyílt szülői értekezlet keretében bonyolítanak le. 

Alacsony kihasználtság?

Úgy értesültünk, az önkormányzat fő érve a bezárás mellett a Neptun alacsony kihasználtsága lesz. Az illetékesek 50 százalék alatti kihasználtságot emlegetnek, és a közpénzek megóvását. A tanárok erre azt mondják, ők már évek óta kérik, hogy alakítsák át a körzethatárokat, hiszen azzal rögtön jobban alakulna a kihasználtság.

Az is nagy kérdés, hogy mi lesz a tanárokkal a “racionalizálás után”. Összesen mintegy 14 üres osztály kellene ahhoz, hogy a változást ne érezzék meg se a gyerekek, se a tanárok. Ha lesz valahol egyben 14 üres osztály, akkor az iskola egy másik épületben, de ugyanolyan formában működhet tovább. Erre viszont kevés esélyt látnak az érintettek, mint mondták, sokkal inkább úgy tűnik, hogy a gyerekeket szétszórják, a csoportokat összevonják.

“Azt mondják, gondoskodnak a tanárokról. Azt már nem, hogy a gondoskodás úgy is kinézhet, hogy egy 45 kilométerre lévő iskolában ajánlanak fel állást. Ilyenkor, 50 kilométeren belül el kell fogadni a munkát. Ha nem így tesz a tanár, akkor a válasz az, hogy így járt” – panaszkodott egyikük.

Információink szerint az érvek között hozhatják elő azt is, hogy még nem született döntés. Kérdés akkor, hogy a tanárokat miért kérték meg arra, hogy a beíratkozóknak ezt mondják. Ha pedig valóban csak egy ötletről van szó, akkor a tanárok és a szülők is örömmel vennék a tervek megváltoztatását.

Kerestük mind az önkormányzatot, mind a KLIK-et, egyelőre egyik intézménytől sem kaptunk választ kérdéseinkre. 

Olvasói sztorik