Belföld

Kazahsztáni szinten a magyar pszichiátria

A Lipót újranyitása helyett a közösségi alapokon álló pszichiátriai gondozás, és a jogi szabályozás javításával lehetne elkerülni a combinós gyilkossághoz hasonló tragédiákat.

Összesen 650 pszichiáter, a szükséges fele dolgozik az országban, a szakápolók száma sem több 700-nál, így a tízezer lakosra jutó pszichiátriai szakszemélyzet terén kazahsztáni szinten vagyunk – számolt be a napi.hu a Magyar Pszichiátriai Társaság és a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés közös háttérbeszélgetésén elhangzottakról, amelyet a mentális betegek veszélyességéről rendeztek a Szent János Kórházban.

A pszichiátriai ellátás színvonaláról azóta újultak ki a viták, hogy augusztus elsején A. Áron Gergely berúgott egy 74 éves idős nőt a villamos alá Budapesten. Többen felvetették, hogy vajon az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI, “Lipót”) újranyitásával elkerülhetnénk-e a hasonló eseteket. A szakértők egyöntetűen azt mondták, hogy a mentális betegséggel élők nem veszélyesebbek az átlagpopulációnál, az agresszió nem pszichiátriai ügy, s mindössze két-három, egyébként keveseket érintő kórképnél nagyobb az agresszív cselekmények esélye.

A cikk kitér arra, hogy a felnőtt lakosság több mint negyedénél jelentkezik élete folyamán legalább egy pszichiátriai betegség, de a számos pszichiátriai zavar közül csak a lakosság 2-3 százalékánál megjelenő néhány kórkép hordozza magában potenciálisan az agresszív cselekmények lehetőségét. A beszélgetésen az is elhangzott, hogy közülük csak minden századik agresszív, és közülük minden századik ember követ el súlyos, életellenes bűncselekményt. Az összes gyilkosság 2 százalékáért felelősek szkizofréniás betegek, igaz, az idegeneket ok nélkül meggyilkolók között ennél nagyobb arányban találjuk őket, de még így is 14 millió emberre jut egy ilyen eset évente – emelte ki Németh Attila, a Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) főigazgatója. A szakember szerint óriási az orvos- és szakápolóhiány, a jelenlegi 650 pszichiáter kétszeresére lenne szükség.

Az OPNI bezárásával egyébként az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) statisztikái szerint 86 beteg esett ki az ellátásból. A gyógyszerfogyasztási adatok szerint azonban ez a szám lényegesen magasabb: több száz szkizofrénről lehet szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik