Belföld

L . Simon: nem kell újabb 50 évet várni 100 aranyra

Péntektől a vásárhelyi közönség is láthatja a szikáncsi hun kori aranyakat. A kiállítást az NKA alelnöke nyitotta meg.

A Tornyai János Múzeumban január utolsó napján nyíló kamaratárlat egyrészt felidézi az éremlelet előkerülésének izgalmas történetét, másrészt köszönetnyilvánítás a páratlan leletről a Nemzeti Múzeumnak hírt adó Józó Erzsébetnek, családtagjainak, valamint a pénzegyüttest összegyűjtő és feltáró szakembereknek.

A páratlan tárlatot, természetesen szigorú biztonsági intézkedések mellett péntektől, kedvezményes áron a térség látogatói is megnézhetik. A megnyitón L. Simon László az Országgyűlés Sajtó és Kulturális Bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke mondott beszédet. Kiemelte, milyen fontos ez az és az ehhez hasonló, történeti, régészeti kiállítás, akkor amikor erdőinket, régészeti lelőhelyeinket ellepik az önjelölt kincskeresők. Fémdetektorral járva a határt az illegálisan tevékenykedő amatőr régészek leletek sokaságától fosztják meg az államot és a társadalmat. Aukciós oldalakon anyagi haszon reményében tűnnek fel a föld alatt rejtezett kincsek, a múzeumok kiállítótermei helyett.

Méltatta a vásárhelyi múzeum munkáját, ahol a támogatás nélküli időszakban is helyt álltak és dolgoztak. Elmondta, a kormány célja, hogy a megtalált leleteket, azok megtalálási helyén, vagy a környék múzeumaiban állítsák ki. Arra, hogy az eddig a fővárosban tárolt szikáncsi aranyak 50 év multán kerülhettek Hódmezővásárhelyre, fontosnak vélte hangsúlyozni, a következő 50 érmére nem kell 100 évet várni.

Az egyedülálló érmék történetéről Torbágyi Melinda, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának főosztályvezetője beszélt szakmai ismertetőjében. A legvalószínűbb az, hogy Buda és Attila testvérviszálya között egy Buda-párti úr rejtette el az aranyakat.

A megnyitón jelen voltak a megtaláló Józó Erzsébet leszármazottjai és az aranyakat Pestre vivő Ale Sándor, valamint a múzeum akkori munkatársai. A megnyitót a megszokottól eltérően zenei betétetekkel tarkították, egy csongrádi etno zenét játszó társulás korabeli hangszerekkel tartott virtuóz bemutatót. A tárlatot három kamarakiállítás alkotja, az egyikben a pulyka-kaparta aranyak, következőben a megtalálás körülményeinek dokumentumai, míg egy kis sarokban egy korabeli szoba látható Tavasz tévével, a lelet híradós anyagával.

A leletről ITT is írtunk.

Aztán ITT is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik