Belföld

Titkos adatgyűjtés – Megkezdődött a vizsgálat az EP-ben

edward-snowden(1)(960x640).jpg (edward snowden)
edward-snowden(1)(960x640).jpg (edward snowden)

Újságírók és egy internetes szakértő, aktivista meghallgatásával kezdetét vette csütörtökökön az Európai Parlament (EP) vizsgálata az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatgyűjtés ügyében.

Az EP júliusi plenáris ülésén az állampolgári jogokkal, bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottságot (LIBE) bízta meg a vizsgálat lefolytatásával, a testületnek pedig az év végéig kell véglegesítenie jelentését, amelyről várhatóan januárban szavazhat az EP – ismertette a LIBE spanyol szocialista elnöke, Juan Fernando López Aguilar. A vizsgálat jelentéstevője a brit munkáspárti Claude Moraes lett.

Az első meghallgatáson szót kapott Alan Rusbridger, az adatgyűjtést feltáró brit The Guardian főszerkesztője, Jacques Follorou, a francia Le Monde zsurnalisztája, aki Franciaországban derített fényt az NSA-hez hasonló ügyekre és Jacob Applebaum is, a jelenleg Németországban élő amerikai internetes biztonsági szakértő, hacker. Az eredeti tervek szerint a sztorit kirobbantó, Brazíliában lévő Glenn Greenwald is bejelentkezett volna interneten keresztül, de ez végül elmaradt, a LIBE-elnök szerint nem sikerült megfelelő időpontot találni.

Applebaum ismertette, hogy az NSA-nek módjában áll a Földön keletkező összes elektronikus jel elfogása és megfigyelése, még azoké is, amelyeket a világűrbe, műholdakra sugároznak, a Tempora pedig a Nagy-Britanniába belépő vagy az országot elhagyó összes adatot figyeli.

Az egyik képviselő kérdésére, hogy milyen célt szolgálnak ezek a rendszerek, Applebaum azt felelte, hogy szerinte az ilyen rendszerek abban segítenek, hogy felhasználóik ellenőrzésük alatt tartsák a dolgokat, fel tudjanak készülni eseményekre.

Arra a kérdésre, hogy kik a potenciális célpontok, az amerikai szakember azt mondta: gyakorlatilag mindenki, aki él és mozog.

“Van Önöknél telefon? Felhasználható nyomkövetésre. Telefonál? A hívást valószínűleg lehallgatják, a metaadatokat pedig rögtön tárolják” – érzékeltette a helyzetet Jacob Applebaum, aki a Wikileaksszel is dolgozott, és akit tucatnyi alkalommal feltartóztattak az amerikai hatóságok, hozzáfértek Twitter-fiókjához és elkobozták laptopját, telefonját.

Alan Rusbridger, a The Guardian főszerkesztője szerint merőben új jelenség, hogy embertömegeket, esetleg országok teljes lakosságát helyezzék megfigyelés alá, és úgy érezték, erről az embereknek tudniuk kell. A lap vezetője úgy véli, felelősségteljesen jártak el, ügynökök kilétét nem fedték fel, nem veszélyeztettek műveleteket.

Jacques Follorou, a Le Monde újságírója a Külbiztonsági Főigazgatóság (DGSE), a francia kémelhárítás adatbázisára derített fényt. Arra, hogy egy hírszerző hatóság, amelynek az ország határain kívül kellene tevékenykednie, minden külső kontroll és bárki tudta nélkül hatalmas mennyiségű adatot kezel, amelyet más ügynökségekkel is mindenféle felhatalmazás nélkül megoszt.

A zsurnaliszta álláspontja az volt, hogy az államhatalom fölött ellenőrzésre van szükség, és hogy Franciaország szuverenitási kérdést csinált abból, hogy nem akart más országok által szolgáltatott adatokra hagyatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik