Nagyvilág

Ügynökök szállták meg a The Guardian székházát

the guardian (the guardian)
the guardian (the guardian)

Személyesen felügyelték az Edward Snowdentől kapott információk megsemmisítését - állítja a lap főszerkesztője.

Személyesen felügyelte az illetékes brit nemzetbiztonsági szerv (GCHQ) két ügynöke a The Guardian című londoni napilap székházának pincéjében azoknak az adathordozóknak a megsemmisítését, amelyek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől kapott titkos iratokat tartalmazták – írta az újság főszerkesztője a lap internetes oldalán hétfő este megjelent cikkben. Alan Rusbridger szerint „ez volt az egyik legbizarrabb pillanat a The Guardian hosszú történetében”.

Az eset „az elmúlt körülbelül egy hónapban” történt. A GCHQ két embere meg akart győződni róla, hogy az adathordozók egyetlen apró darabja sem jut kínai ügynökök kezébe.

A főszerkesztő leírta: az adathordozók megsemmisítését megelőző hetekben folyamatos nyomás nehezedett az újságra a brit kormány részéről, hogy adja át vagy semmisítse meg a Snowdentől kapott anyagokat.


Fotó: AFP / Andrew Cowie

A brit hatóságok vasárnap feltartóztatták a londoni Heathrow repülőtéren a The Guardian azon újságírójának, Glenn Greenwaldnak brazil állampolgárságú élettársát, aki közzétette a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat.

A brazil férfitól elvették a mobiltelefonját és a számítógépét, és kilenc órán át – ügyvéd jelenléte nélkül – kihallgatták, majd elengedték. A brazil kormány hivatalosan tiltakozott a brit hatóságok eljárása ellen.

Greenwald közölte hétfőn, Nagy Britannia „meg fogja bánni”, amit az élettársával tettek. A férfi London érintésével repült Berlinből hazájába, Brazíliába. A Heathrow repülőtéren a terrorizmus elleni törvényre hivatkozva tartóztatták fel, kihallgatták, elkobozták számítógépét, mobiltelefonját, digitális fényképezőgépét és memóriakártyáit. A hatósági intézkedés kilenc órát vett igénybe, majd Mirandát vasárnap este hagyták továbbrepülni Rio de Janeiróba, és nem adtak magyarázatot a történtekre. Hazaérkezése után David Miranda közölte, hogy hat brit ügynök hallgatta ki a Heathrow repülőtéren, és mindenre kíváncsiak voltak.

Miranda megérkezése után újságírók azt kérdezték Greenwaldot a riói repülőtéren, hogy az élettársával történtek eltántorítják-e attól, hogy újabb, Snowdentől kapott iratokat tegyen közzé. Az újságíró azt válaszolta, hogy pont az ellenkezője fog történni.

„Mostantól sokkal agresszívabb leszek a tudósításaimmal. Sokkal több dokumentumot fogok nyilvánosságra hozni. Angliáról is közölni fogok dolgokat. Sok dokumentumom van Anglia kémrendszeréről” – mondta Greenwald, aki állítólag 15-20 ezer titkos dokumentumot kapott Snowdentől az amerikai kémprogramok működéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik