Belföld

„Miért várják, hogy itthon maradjanak a diákok?”

Megdöbbentek a végzős középiskolások azon, hogy a kormány döntése miatt jövőre kevesebben tanulhatnak államilag finanszírozott helyen a felsőoktatásban.

2012. december 6. 11 óra 45. Csengetnek.

Mikulás-sapkás diáklányok röhincsélnek az egyik budapesti középiskolában. A pedagógusok komoly arccal vonulnak a tanári szoba felé. A folyosón popcorn-szag, az egyik diák tabletet nyomkod a sarokban. Nemsokára spanyolóra kezdődik: egy végzős csoport prezentációhoz készülődik, másnap Guatemaláról kell bemutatót tartaniuk, azt gyakorolják. Az óra előtt a spanyoltanár szót kér, bejelentenivalója van.

A történet innentől úgy folytatódik, mintha az ötöslottó-reklámban volnánk. A diákok most tudják meg, hogy a felsőoktatási alapképzésben jövőre mindössze 10 480 diák tanulmányait finanszírozza az állam teljes mértékben.

„Mennyi?!” – csattan fel az egyik iskolás lány.

Giró-Szász András csütörtök délelőtt bejelentette, a kormány drasztikus tandíjat vezet be a hallgatók 80 százaléka számára. A kormányszóvivő ugyan részleteket egyelőre nem mondott, de kérdésre megerősítette, hogy a keretszámok kapcsán a sajtóban megjelent információk helytállók.

Eszerint tehát a 2010-ben még 53 ezer állami támogatott hallgatói helyből, melyből idén már csak 28 ezer maradt, jövőre 10 480 lesz. Tehát 2013-ban kevesebb mint ötödannyi, a felsőoktatásban részt vevő hallgatónak finanszírozza az állam teljes egészében a képzését, mint azt 2010-ben tette. Giró-Szász szerint ez a csökkentés növelni fogja a felsőoktatásba bejutók létszámát.

A kormány döntéséről végzős középiskolásokat kérdeztünk:

Érdekli Önt Orbán „kettős gyilkossága”? Ha igen, akkor ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik