Belföld

Semmibe vesz Orbán egy egész nemzedéket

hat - hálózat a tanszabadságért (fogadóóra, )
hat - hálózat a tanszabadságért (fogadóóra, )

A Hálózat a Tanszabadságért tiltakozik a leendő hallgatók érdekeinek és hazánk jövőjének semmibevétele ellen.

Az oktatási szakemberekből, pedagógusokból, szülőkből, kutatókból álló Hálózat a Tanszabadságért (HAT) közleményben tiltakozik az új felsőoktatási keretszámok ellen. Mint írják: „Egy éve vált kézzelfoghatóvá, hogy az iskolákba lopakodik a diktatúra. Az államosítás, az uniformizálás, a nevelő-oktató munka indoktrinációja (befolyásolása), a hátrányos helyzetű gyerekek hátrányait erősítő iskolarendszer, a múltba forduló szakoktatás – mára keserű valósággá vált a társadalmi egyeztetést nélkülöző, szakmailag megalapozatlan tervezet.”

Emlékeztetnek arra, hogy már tavaly sokkolta a az érettségiző diákokat és szüleiket, valamint a teljes felsőoktatást a kormány keretszám-módosítása és a drasztikus tandíjbevezetése. 2013 szeptemberétől mindösszesen alig több mint 10 ezer államilag támogatott egyetemi-főiskolai hallgató kezdheti meg tanulmányait, megfosztva ettől a lehetőségtől a jelentkezők 80 százalékát – írják. Mindenki másnak fizetnie kell a tanulás lehetőségéért.

„A magyar közoktatás egyik legkomolyabb gondja a szelektivitás, a gyerekek társadalmi helyzetétől függő, az iskoláztatás korai szakaszától megfigyelhető kiválasztási mechanizmus. Ez jelenik meg most a felsőoktatásban is. Aki tehetős családba született, tanulhat egyetemen-főiskolán, akinek nem futja a tanulás díját megfizetni, még, ha tehetsége alapján ott is lenne a helye, nem mehet. Csak, ha vállalja az eladósodást, már önálló életének kezdetére az anyagi értelemben vett kilátástalanságot.”

A HAT emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor szerint a felsőoktatásnak önfenntartóvá kell válnia. És amit a hallgatóknak – családjaiknak – a tanulásért fizetni kell, az nem tandíj, teszi hozzá Orbán, elhazudva a tényeket. A miniszterelnöki szándék megvalósulását látja a szervezet a kormány legújabb döntésében.

„A Hálózat a Tanszabadságért tiltakozik a leendő hallgatók érdekeinek és hazánk jövőjének semmibevétele ellen!” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik