kes(210x140)(1).jpg (kés)
Belföld

Négy és fél év az esztergomi késelőnek

Életveszélyt okozó testi sértés helyett emberölés kísérletében marasztalt el, ezért négy és fél évi fegyházra ítélt csütörtökön meghozott jogerős döntésében a Győri Ítélőtábla egy esztergomi férfit, aki egy szórakozóhelyen késelt.

A fellebbviteli főügyészség képviselője jelezte: mivel az első fokon eljáró vádló nem jelentett be fellebbezést, most nem lehetett súlyosbítani Szabó Attila büntetését, ezért felülvizsgálati kérelemmel élnek, hosszabb szabadságvesztést kérve. A tett elkövetése, 2009 előtt nem sokkal lépett hatályba ugyanis az a jogszabályváltozás, amely alapján hét és húsz év közötti elzárással büntethető, aki többszörös visszaesőként követ el erőszakos cselekményt, mint az jelen esetben történt.

A periratok szerint a férfi élettársával és nevelt gyermekükkel szórakozott, amikor a fiatalt egy szóváltás hevében tenyérrel meglökte valaki. Erre a vádlott késsel mellkasa baloldalán megszúrta a vitapartnert. A férfi korábban azt állította, ittas volt, és a történtekre álmából riadt, most azt mondta, rosszul volt, de mindent hallott, és elejét akarta venni a vita elfajulásának.

A csütörtöki tárgyaláson elhangzott: a 12 centis pengéjű kés csak azért nem hatolt mélyebbre, ahol a tüdőt és a szívet is megsérthette volna, mert megakadt az áldozat szegycsontjában. Az ügyész pedig azt kérte: a védő kérésével szemben ne enyhítő, hanem éppen súlyosító körülményként kezelje a bíróság, hogy abban a miliőben, amelyben a tettes él, gyakran vitarendezési eszköz az ilyen fellépés.

Ajánlott videó