Belföld

Mérgező államtitok Soroksáron

Kis magyar abszurd magukra hagyott családokkal, amelyeknél tényleg kísért a múlt.

2010 nyarán egy új építésű társasház egyik lakásának konyhája alatt berobbant a talaj. Kiderült, egy régi pince van az épület alatt, tele mérgező és robbanásveszélyes vegyi anyagokkal. A hat családnak önerőből kellett elköltöznie, a biztosító egyelőre nem fizet, mert nincs felelős. Van viszont államtitok.

Kráter a konyha közepén

A háromgyermekes Kollár Bea éppen vacsorához készült, amikor földrengésszerű morajlást hallott. Megremegett a ház, majd több robbanás rázta meg otthonukat. Fiai nem voltak otthon, legkisebb lánya azonban halálra rémült. Aztán Bea is, miután észrevette, hogy a konyhaasztaluk helyén egy hatalmas kráter terpeszkedik, a lakást pedig szúrós szagú, fehér füst önti el. Azonnal kimenekültek, Bea elmondása szerint a bejárat előtti térkő fejmagasságig emelkedett a detonáció erejétől. Először mindenki gázrobbanást vélt, a tűzoltók is emiatt siettek a helyszínre, de valami egészen mást találtak.

A mélység titka

A területen a hatvanas években üzemet épített egy kisiparos, aki robbanóanyaggal foglalkozott. Állítólag az egykori állami exportcég, a Chemolimpex részére gyártott “valamit”. Azt nem tudni, hogy pontosan mit, de az biztos, hogy az akkori szomszédok többször is panaszkodtak a tanácsnak, miszerint mérgező vegyi anyagok kerültek a talajba és a kutakba. Sokra nem mentek a panaszukkal, csak az iparos 1977-es halála vetett véget tevékenységének. Örökös hiányában a terület az államra szállt, a tanács 1988-ban lakóház építését tervezte ide. Az akkori jogszabályoknak megfelelően végeztette el a terület kármentesítését, vagyis az esetleges nehézfémek hatástalanítását, illetve egyméteres mélységig talajcserét írt elő.

Robbanás Soroksáron (Soroksár, robbanás, mérgező)
Vacsora közben robbant a konyha. A rejtély képei a galériában – kattintson a fotóra!
Fotók: Neményi Márton

Az állam végül nem építkezett, 1994-ben az önkormányzat eladta a területet egy vállalkozónak, akinek szakvéleményt és félméteres rétegben talajcserét írt elő. Építkezés aztán még évekig nem történt, végül a kétezres évek elején épült fel az a hatlakásos társasház, amely alatt berobbant a talaj. A detonáció egy kiépített pincét tárt fel, a pincében pedig mérgező anyagokkal teli, korhadó hordókra bukkantak. Ezek a többi, fel nem tárt területen a mai napig ott vannak.

Már a nevük is rosszul hangzik

A vizsgálatok szerint a hordókban, más mellett, pikrinsav, dioxin, klórfenol és klórpeszticid van, a vegyületek között megtalálható a négy legrákkeltőbb anyag. A hordók valószínűleg a kisiparos tevékenységéből maradtak, tartalmuk évtizedek óta szivárog a talajba, illetve folyamatosan színtelen, szagtalan mérgek párolognak ki a földből.

Több lakó már korábban is észrevett magán vagy a gyermekén ekcémás tüneteket, daganatos megbetegedések is előfordultak a társasházban, ám azt egyelőre nem sikerült bebizonyítani, hogy mindez biztosan a talajban rejtőző mérgek hatására történt-e.

Az azonban biztos, hogy a robbanás azért következett be, mert az esővíz a talaj repedésein keresztül beszivárgott a hordókig, és ott reakcióba lépett a kifolyt vegyi anyagokkal. Mivel úgynevezett hideg robbanás történt, “szerencsére” nem folytatódott a láncreakció az éppen ott futó és megrongálódott vezetékekből kiáramló földgázzal. Ha az is felrobbant volna, vélhetően az egész háztömb eltűnik, a telek mellett futó HÉV-sínekkel együtt.

Nemzetbiztonsági érdek

A felelősség megállapítása nem lesz egyszerű, mondja a lakók ügyvédje, Halla Zsolt, aki több alperes ellen is hadat visel: perlik az államot, az önkormányzatot, a korábbi tulajdonost, az építtetőt és a kivitelezőt.

A kárt okozó hordók évtizedekkel ezelőtt kerültek oda, ez idő alatt pedig többször cserélt gazdát a terület, volt magán, majd állami, majd tanácsi, önkormányzati, végül ismét magántulajdonba került. Többször is végeztek vizsgálatokat a területen, de ezek során nem azokat az anyagokat keresték, amelyek végül a robbanást okozták, hanem elsősorban nehézfémeket.

Robbanás Soroksáron (Soroksár, robbanás, mérgező)
Még a gyerekszoba is mérgező. Kattintson a képre!

Talajcsere is történt, elvileg félméteres mélységig, de az ügyvéd szerint az is bizonyításra vár, hogy vajon életszerű-e, hogy talajcserénél, pláne egy ház alapozásánál, nem tűnik fel egy már ott lévő pince. Arra is választ várnak a lakók, hogy az évtizedek alatt miért nem tárták fel a különböző hatóságok tisztességesen a területet, miért nem ellenőrizték az előírt kármentesítések eredményét.

Néhány lakó tudni véli, hogy a talajt elszállító teherautók valójában csak tettek egy kört az utcákban, majd a földet szépen visszahordták a pince fölé.

A hordókon kívül azonban egyéb titkokat is rejt az Ékes utcai pince: mind a lakók, mind az önkormányzat hiába próbálta kideríteni, miféle tevékenység is folyt a területen, mert az bizony államtitok.

Annyi valószínűsíthető, hogy az üzemben hadiipari robbanóanyagokkal dolgoztak, és hogy az örökös nélkül maradt iparos családjából mindenki valamilyen daganatos betegségben halt meg. Ám Egresi Antal, a XXIII. kerület alpolgármestere szerint is több mint furcsa, hogy a hatvanas években egy „maszek” ilyen, „népgazdasági érdekből” fontos tevékenységet végezhetett a saját telkén. Hogy mit művelt az üzemében a megboldogult bombagyáros kiderülhetne, ha a titkosítást feloldaná a titokgazda, de az alpolgármester erre törekvő kísérlete – saját elmondása szerint – kudarcba fulladt.

Valamiért még ma is nemzetbiztonsági érdeket veszélyeztethetne, ha kiderülne, hogy lassan fél évszázaddal ezelőtt, a diktatúra alatt miféle anyagokat állítottak itt elő.

Atomcsapás után

Bea másfél évig albérletről albérletre vándorolt a három gyerekével, végül nemrég tudott venni egy pici lakást, de korábbi életminőségüket még hosszú ideig nem élvezhetik. A másik öt lakástulajdonos család azóta is albérletben él, némelyikük úgy, hogy tovább fizeti a banki törlesztőket, és ez még a jobbik eset: az önkormányzat azért nem nyílvánította lakhatatlannak az ingatlant, mert akkor a lakástulajdonosoknak 15 napon belül, egy összegben ki kellene fizetniük a fenmaradó részt, hiszen lakhatatlan épületen nem lehet jelzálog.

És ha ez nem lenne elég: minden családnak, a fényképalbumoktól a zoknikig, mindent ott kellett hagyniuk, ugyanis a házhoz hasonlóan a tárgyak is mérgező párában úsznak, erősen rákkeltőek. A gyerekszobában ugyanúgy hevernek a játékok, gyerekruhák, mint a robbanás előtt, a hűtő, a tűzhely haszontalanul ácsorognak a konyhai kráter szélén, a számítógép és a tévé érintetlenül porosodik a besötétített szobákban. Bea lakását leszámítva mindenhová betörtek már, hiába a veszélyre figyelmeztető feliratok.

Negyedmilliárdos kár

Bea és három gyermeke négy évig éltek a mérgező környezetben. Elmondása szerint majd’ 30 millió forintot ölt a kétszintes lakásába, ehhez jött még a robbanás óta nyolcmillió forintnyi kiadás, ugyanis a szakértői vizsgálatokat és a szakvéleményeket a lakóknak kell fizetniük. Majd ha a bíróság megállapítja a felelős(öke)t, akkor visszaperelhetik az erre kiadott összegeket.

Robbanás Soroksáron (Soroksár, robbanás, mérgező)
Perek vannak, felelős nincs. A képre kattintva galéria nyílik!

Soroksár önkormányzata egyszeri, kétmillió forintos összeggel járult hozzá a szakértői díjak több tízmilliós tételéhez, illetve idén júniusig családonként ötvenezer forintos lakhatási támogatást folyósít. Többre sem kerete, sem lehetősége nincs – mondja Egresi Antal a XXIII. kerület alpolgármestere, főleg, hogy már a helyhatóság is perben áll a lakókkal.

Az ügyvéd vagyoni – tehát lakásban, ingóságokban, albérleti kiadásokból keletkezett anyagi kárra, illetve nem vagyoni kárra is perel. Ez utóbbi a bizonyíthatóan az ott tárolt anyagok miatt bekövetkezett egészségkárosodásból és életminőségromlásból származó veszteségeket jelenti. Halla Zsolt szerint mindösszesen a kártérítési összeg elérheti a 250 millió forintot is.

Az elsőfokú eljárás harmadik tárgyalása áprilisban lesz, a bizonyítás összetett, tehát igen hosszú procedúra előtt állnak még a károsultak.

Most is mérgez

Mivel a hordók jó része még mindig a föld alatt van, az esővíz folyamatosan mossa bele a mérgeket a domb aljában folyó Dunába, illetve a közeli Molnár-patakba. Az elmúlt két évben senki nem nyúlt a házhoz, habár a területi környezetvédelmi hatóság már odáig eljutott, hogy utasította a területi környezetvédelmi igazgatóságot, hogy szüntesse meg a mérgezést, ennek ellenére azóta sem történt semmi.

Természetesen szerettük volna megkérdezni az illetékes környezetvédelmi hatóságot, hogy két év elteltével mikor szüntetik meg a folyamatos mérgezést, de választ egyelőre nem kaptunk.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.